ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, September 18, 2020

Η Ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα στο Thessaloniki Helexpo Forum


Η ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου σημερινού πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο, “Ι. Βελλίδης”.

Τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών, κ.  Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας μεν ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε παγκόσμιο και σε εγχώριο επίπεδο, αλλά η Ελλάδα εμφάνισε μικρότερη ύφεση από τον μέσο ευρωπαικό όρο και πολλή μικρότερη από τις χώρες του Νότου. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε εμπροσθοβαρώς στοχευμένα μέτρα και ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Κ. Μακεδονία η Πολιτεία έχει δώσει πάνω από ένα δισ. ευρώ μέσα από αυτά τα μέτρα, οι δε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης μέσα από αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα προγράμματα χρηματοδότησης δια μέσου του τραπεζικού συστήματος έλαβαν 662,4 εκατ. ευρώ. Για την ανάταξη της επόμενης ημέρας, κατά τον ίδιο, προωθείται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υπάρχει ήδη ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, ο νόμος για τις μικροπιστώσεις, προχωρά ο νέος κώδικας για την δεύτερη ευκαιρία με κοινωνικά κριτήρια, οι αποκρατικοποιήσεις στο Ελληνικό κα. “Χτίζουμε μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας”, είπε ο Υπουργός και υπογράμμισε ότι μόλις κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης κάποιες φορολογικές μειώσεις, που έγιναν μέσα στην πανδημία ή κάποια άλλα φορολογικά μέτρα θα μονιμοποιηθούν.

Η Βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα συγκυρία δίνει πολύ θετικές προοπτικές στην κυβέρνηση, αλλά το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες. “Η άποψη μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες, έδρασε πολύ αργά και δίνοντας πολλές φορές χρήματα σε λάθος κατευθύνσεις. Η κρίση έγινε ευκαιρία για να γίνει επίθεση στην εργασία. Χρειάζεται ακόμη και τώρα από την κυβέρνηση ισχυρή επεκτατική πολιτική, στήριξη με ρευστότητα των ΜΜΕ, αναδιάρθρωση χρέους, στήριξη μισθών κα. Το σχέδιο που υλοποιείται είναι προς την κατεύθυνση της βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς και εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, σημείωσε η ίδια.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, παρουσίασε στοιχεία για την συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και γενικά στην οικονομία, χαιρετίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στο επίκεντρο την βιομηχανία. Ωστόσο, σημείωσε ότι “δεν ακούσαμε από την κυβέρνηση δράσεις και σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης και σύγκλισης”.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Ιωάννης Μασούτης, τόνισε πως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα πρέπει να στοχεύουν στις εξής τρεις κατευθύνσεις: α) Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, β) Στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και γ) Στήριξη της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, κα. Ουρανία Αικατερινάρη, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. “Ο πλούτος της χώρας εν πολλοίς έχει μείνει αναξιοποίητος” είπε η ίδια, ενώ δήλωσε ότι κάτω από την ΕΕΣΥΠ θα ενταχθεί ένα Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο 5G.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & ΕΠΕ, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, τόνισε ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο μας έφτασε μέχρι την χρεοκοπία και η λύση είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. “Θα πρέπει παράλληλα με τα μέτρα για την πανδημία να τρέχει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό. Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να παράγουμε προιόντα με διεθνή ζήτηση”, είπε ο ίδιος.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Αλεξάνδρα Γούτα.

No comments:

Post a Comment