«Success story» η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας
Η ψηφιακή διακυβέρνηση και η νεοφυής επιχειρηματικότητα απασχόλησαν τις εργασίες του τρίτου πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η ευελιξία των ερευνητικών κέντρων, καθώς “θέλουμε να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες και να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους με ανταγωνιστικούς μισθούς”. Ο κ. Δήμας είπε πως αναμένεται, σύμφωνα με σχετική έρευνα, να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια κατά 300 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το Elevate Greece, που είναι μία πλατφόρμα-μητρώο του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος στάθηκε στο ότι πλέον έχει αρχίσει να προσαρμόζεται η δημόσια διοίκηση στην νέα ψηφιακή εποχή. “Έχει βελτιωθεί η ζωή πολιτών και επιχειρήσεων από όσα υλοποιήσαμε. Στην Βουλή βρίσκεται ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς ψήφιση. Το ψηφιακό κράτος πρέπει να έχει και αναπτυξιακή διάσταση” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόπουλος και πρόσθεσε πως μέσα στον Κώδικα έχει ενσωματωθεί η νέα Οδηγία της Ε.Ε. περί ανοιχτών δεδομένων.
Ο Βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, τόνισε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στην χώρα μας.
Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κα. Παναγιώτα Παπαρίδου, υπογράμμισε πως απαιτείται να είμαστε υπερήφανοι για τα ψηφιακά βήματα που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα, προτείνοντας να έρθουν πιο κοντά οι επιχειρηματίες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί εμπειρία σε όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, κ. Δημήτριος Τζοβάρας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία είναι πλέον σε θέση να συνάπτουν συμβόλαια με μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες του εξωτερικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης”, κ. Μιχαήλ Χαβούζης, τόνισε πως την ψηφιακή διακυβέρνηση την έχει ανάγκη όλη η κοινωνία και τώρα τελευταία “τρέχει” με πολύ γρήγορα βήματα, ενώ είπε πως χρειάζεται να παροτρυνθούν οι νέοι άνθρωποι της χώρας για να προβαίνουν σε ανακαλύψεις και να αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα.
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Μπλιάτκας.
No comments:
Post a Comment