ακριβότερα τρόφιμα πιάτο μαχαιροπίρουνα δολάριο
- Advertisement -

Τα 5 ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο! Κάθε κουταλιά… κοστίζει χρυσάφι και μάλιστα δεν είναι μόνο το κόστος τους αλλά και η σπανιότητά τους που τα κατατάσσει πρώτα στη λίστα με τα ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο. Η γεύση τους ιδιαίτερη, η οσμή τους μοναδική οπότε όλοι καταλαβαίνουμε πως εύκολα η χρήση τους στα πιάτα απογειώνει και την πιο απλή συνταγή. 

 τα 5 ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο

Τρούφα

μαύρη τρούφα σε ξύλινο πάγκο

Πολλές φορές έχουμ εόλοι αναρωτηθεί γιατί η τρούφα είναι τόσο ακριβή! Πρόκειται για ένα σπανιότατο είδος μανιταριών, που είναι εποχικό και δυσεύρετο. Την ανακαλύπτουν συνήθως σκυλιά-λαγωνικά σε δυσπρόσιτες περιοχές, μέσα στα δάση και κάτω από τα δέντρα, ενώ ο εντοπισμός της γενικότερα απαιτεί σκάψιμο και προσοχή, προκειμένου να μην διαλυθεί. Επιπλέον δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθεί, αφού θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμη και έξι χρόνια για να υπάρξει μια καλή σοδειά τρούφας αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο πως θα αναπτυχθεί σωστά. Στην Ευρώπη κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ το κιλό!

Σαφράν

μπαχαρικό σαφράν πάνω σε πάγκο

Δεν θεωρείται άδικα ως “χρυσό μπαχαρικό”, αφού για να μαζευτεί μόνο ένα κιλό σαφράν είναι απαραίτητο να κοπούν περί τα 300.000 λουλούδια. Επιπλέον η διαδικασία συλλογής του είναι ιδιαίτερα επίπονη και σχολαστική, αφού τα 3 μικρά κοκκινωπά στίγματά του συλλέγονται με το χέρι από κάθε άνθος χωριστά, ενώ αυτό είναι ακόμα φρεσκοκομμένο. Η τιμή του εν λόγω μπαχαρικού που είναι διαδεδομένο πολύ στις κουζίνες του κόσμου μπορεί να κυμανθεί από 500 έως 1.000 ευρώ το κιλό.


Λευκό “μαργαριτερένιο” χαβιάρι

λευκό χαβιάρι σε κουτάλι

Ένα από τα πιο ακριβά και σπάνια τρόφιμα ανά τον κόσμο, το εν λόγω χαβιάρι προέρχεται από τον οξύρρυγχο αλμπίνο, ένα είδος μεγάλου ψαριού που ζει στην Κασπία Θάλασσα. Ο λόγος που η τιμή του είναι στα ύψη έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αβγά του ψαριού αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χαβιαριού μόνο όταν το ψάρι φτάσει την ηλικία των 100 ετών. Οπότε καταλαβαίνουμε απολύτως γιατί 1 κιλό από αυτό το χαβιάρι κοστίζει 8.500 ευρώ.

Τυρί από ελάφι

τυρί από γάλα ελαφιού

Είναι ένα από τα πιο σπάνια τυριά στον κόσμο και μάλιστα παράγεται μόνο σε μια φάρμα στη Σουηδία, σε περιορισμένο αριθμό. Το θηλυκό moose (το είδος ελαφιού που δίνει την πρώτη ύλη) παράγει ιδιαίτερα θρεπτικό γάλα, με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα. Ωστόσο, για το άρμεγμα του ζώου οι συνθήκες είναι δύσκολες. Χρειάζονται 2 ώρες, σε απόλυτη ησυχία, για να πάρουμε από το ζώο μόλις 2 λίτρα γάλα. Οπότε το κόστος του, περίπου 1.000 μευρώ το κιλό, δικαιολογείται απόλυτα.

Καφές Kopi Luwak

καφές kopi Luwak κόκκοι

ακριβότερος καφές στον κόσμο έχει μοναδικό άρωμα, ήπια αλλά πολύ χαρακτηριστική γεύση και σοκολατένια επίγευση. Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Ινδία και η ακριβή τιμή του οφείλεται στον ιδιαίτερο τρόπο της παραγωγής. Για την ακρίβεια, οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από τα περιττώματα του νυκτόβιου αιλουροειδούς Luwak, που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τους πιο ώριμους και μυρωδάτους καρπούς από τα καφεόδεντρα (ποικιλία Arabica) και στο στομάχι τους τα πρωτεολυτικά ένζυμα εισχωρούν στους σπόρους του καφέ μειώνοντας τα πεπτίδια και πολλαπλασιάζοντας τα αμινοξέα. Κατόπιν, αφού αποβληθούν οι κόκκοι του καφέαχώνευτοι, περισυλλέγονται, πλένονται, στεγνώνονται και αφήνονται να ωριμάσουν στον ήλιο. Το κόστος του κυμαίνεται από 250 έως 1.200 ευρώ το κιλό.