ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ,ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Συγγραφέας, καθηγητής πανεπιστημίου, αρχαιολόγος. οργανωτής πολιτισμικών εκδηλώσεων αλλά πάνω απ' όλα άνθρωπος του πολιτισμού, από τους πιο σημαντικούς που ανέδειξε η Πιερία. πέρα απ' όλα αυτά ο Θανάσης Μπιντας θα αφήσει το στίγμα του στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι ο τύμβος του Κορινού κρύβει τον τάφο της
Ολυμπιάδας, της μητέρας του μεγάλου Αλεξάνδρου.
Aς τα παρουμε τα πραγματα απο την αρχη.Μια επιτυμβια στηλη στο Μουσειο του Διου με αναφορα στον Αλκιμαχο,απογονο της Ολυμπιαδας, προκαλεσε πριν απο χρονια το ενδιαφερον του Μπιντα,που η αγαπη του για την ιστορια και την ερευνα τον εκανε να ασχοληθει με το μυστηριο του ταφου της βασιλισσας που θανατωσε ο βασιλιας της ΜακεδονιαςΚασσανδρος(που διαδεχθηκε στον θρονο τον Αλεξανδρο μετα τον θανατο του)
το 316 π.Χ. Και διεταξε να την θαψουν στην περιοχη της Πυδνας,χωρις βασιλικες τιμες.Ο Κασσανδρος ετρεφε μισος για τον Αλεξανδρο και ολους τους βασιλεις της Μακεδονιας.Νυμφευθηκε την κορη του Φιλιππου Θεσσαλονικη,για να συνδυασει το ονομα του με την δυναστεια των Τημενιδων.
Η Ο λυμπιαδα ειχε υπο την επιμελεια της την Θεσσαλονικη απο 2 χρονων,διοτι η μητερα της ειχε πεθανει.
Προπερυσι στο πανεπιστημιο του Χαρβαρντ οπου κληθηκε για μια ομιλια ο Μπιντας ενημερωθηκε και πηρε αντιγραφο μιας ερευνας του καθηγητη Charles Edson απο το 1940για τον ταφο της Ολυμπιαδας.O Ο αρχαιολογος Μπεσιοςανακαλυψε στις αλυκες Κιτρους το μεγαλυτερο ταφικο συνολο της Πυδνας και της περιοχης.
Η Πυδνα ηταν πολη -λιμανι στην βορεια Πιερια.
Ο τύμβος Κορινού ήταν ο μόνος που υψωνόταν (όταν ο νεκρός ανήκε σε βασιλική οικογένεια η ήταν ήρωας)), ο πομπικός διάδρομος 22 m οδηγεί στον τάφο της Ολυμπιάδας όπως αποκάλυψε ο Μπίντας.
οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1850 στην Πυδνα από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzy,ο οποίος ερεύνησε τους τύμβους Κορινού, αυτός πίστεψε για την Ολυμπιάδα ότι πρέπει να βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή .το 1937 ενας γεωργος βρηκε επιτυμβια στηλη στην περιοχη Κορινου.
Το 1975 η ΙΣΤ εφορεία αρχαιοτήτων έκανε επίσης ανασκαφές. προηγουμένως το 1915 βρέθηκε μια άλλη επιγραφή στην Πύδνα σε κιονόκρανό. ο αρχαιολόγος Αντόλφ Βίλχελμ, καθηγητής επιγραφολόγος αναφερει τοτε οτι περιέχει αναφορά στον τάφο της Ολυμπιάδας.
τον περασμένο Δεκέμβριο πιστοποιήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Νις Αθανάσιο Μπίντα, μόνιμο κάτοικο του Λιτοχώρου ότι ο ταφος του Κορινού είναι ο τάφος της μητέρας του μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδας μετα απο επιστημονική , αρχαιολογική και μακρόχρονη έρευνα κατέληξε στο αποτέλεσμα. Ηταν τρεις επιγραφές που βρέθηκαν στην Πύδνα στη δεκαετία των 30 που ,κυριως,τον οδήγησαν στο συμπέρασμα αυτο.
ο τάφος έχει μήκος 22 m και δείχνει άμεσα ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο είναι πανομοιότυπος με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση της Αιγύπτου. Η πλάκα που σκεπάζει τον τάφο έχει ανάγλυφο ενα φίδι που αντιπροσώπευε τον Αδη.Ολοι οι αρχαιολόγοι έλεγαν ως πρόσφατα ότι ήταν ως τώρα ένα σημαντικό πρόσωπο διοτι δίπλα στον τάφο βρίσκονται πολλοι τάφοι πλούσιων κατοίκων της περιοχής αλλά δε γνωρίζαν σε ποιον ανήκει ο τυμβοςος που είναι ο μοναδικός μακεδονικός που είναι τριθάλαμος, κατασκευάστηκε με εντολή από τον Πύρρο όταν έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας διότι ο Αλέξανδρος είχε θεοποιήσει την μητέρα του .
η αποκάλυψη του καθηγητή Μπίντα συμπίπτει με την πρόσφατη επιβεβαίωση αμερικανών επιστημόνων ότι ο τάφος της Βεργίνας ανήκει στο Μεγαλέξανδρο , ενώ σε παρακείμενο τάφο ήταν του Φίλιππου
Σεμικρη αποσταση απο τον ταφο της Ολυμπιαδας βρισκεται ο ταφος του Νεοπτολεμου.Η Ολυμπιαδα ηταν κορη του Νεοπτολεμου Α,βασιλια των Μολοσσσων,Ηπειρωτη, με καταγωγη απο τον Αχιλλεα.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ
φωτογραφιες ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
φωτογραφιες ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No comments:
Post a Comment