ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, October 31, 2018

ΣΥΜΠΟΣΙΟ
2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, ώρα 18.00



pastedGraphic.png


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ALEXANDER IOLAS
THE LEGACY


Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 













Στο πλαίσιο της έκθεσης «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δημητρίων 2018 του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις εκδηλώσεις του Έτους Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, διοργανώνεται διεθνές συμπόσιο. 
Από τον de Chirico στον Man Ray, από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα στον Victor Brauner και τον Τάκι, από τον Calder στον Jean Tinguely, από τον Magritte στον Pino Pascali και τον Martial Raysse, από τον Modigliani στον Warhol, η διαδρομή που διένυσε ο Ιόλας μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν αποτυπώνει μόνο υποκειμενικές προτιμήσεις, αλλά και ένα οξύ βλέμμα, διαρκώς ανοιχτό στην καλλιτεχνική έκφραση. Ο Ιόλας διατήρησε αμείωτα τα ανακλαστικά του απέναντι στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις μετά τον πόλεμο, όταν συνολικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία μιας νέας οπτικής και πολιτισμικής πραγματικότητας, προκειμένου να μεταστραφεί το κλίμα απογοήτευσης από την εξέλιξη της ζωής. Ειδικά στις δεκαετίες 1960 και 1970, οι αναρίθμητες εκθέσεις που παρουσίασε αποδεικνύουν την καθοριστική δράση του στο διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον, αλλά και την υποστήριξη από μέρους του της νέας καλλιτεχνικής έκφρασης. Επίσης, τις συνεργασίες του σε διεθνές επίπεδο με άλλες γκαλερί, όπως ήταν και η περίπτωση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα, η οποία ήταν η πρώτη και πιο συστηματική σχέση με γκαλερί στην ελληνική επικράτεια.
Το συμπόσιο που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φέρει στο ίδιο τραπέζι ερευνητές και επιμελητές που τα τελευταία χρόνια και μέχρι αυτή τη στιγμή ερευνούν όψεις του «φαινομένου Ιόλας». Η σχέση του Ιόλα με τον Ρενέ Μαγκρίτ, με το ζεύγος συλλεκτών de Menil και η προώθηση του Σουρεαλισμού στην Αμερική, το παράδειγμα της ιστορικής έκθεσης «Bloodflames» που έγινε σε συνεργασία με τον Νικόλαο Κάλας θα είναι στο επίκεντρο του συμποσίου. 
Mια σχεδόν ανεκδοτολογική προσέγγιση στο «φαινόμενο Ιόλας» θα επιχειρήσει ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, ο Adrian Dannatt, συγγραφέας, επιμελητής και καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ο οποίος, μαζί με τον Vincent Fremont, οργάνωσε το 2014 την έκθεση «Alexander the Great: The Iolas Gallery 1955-1987» στην Paul Kasmin Gallery της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο της έκθεσης και της συνοδευτικής έκδοσης, ο Dannatt πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα και συνεντεύξεις με πλήθος ανθρώπων που γνώριζαν και σχετίστηκαν με τον Ιόλα.
Ακολούθως, διαλέξεις θα δώσουν οι: Ειρήνη Μαρινάκη, Ιστορικός τέχνης, PhD The London Consortium / Julie Waseige, Ανεξάρτητη ερευνήτρια, Βρυξέλλες / Εύα Φωτιάδη, Δρ. Ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης, St Joost Academy of Fine and Applied Arts. Οι τρεις ερευνήτριες θα παρουσιάσουν ειδικές όψεις της εκθεσιακής δραστηριότητας του Ιόλα και της σχέσης του με καλλιτέχνες και δημιουργούς. 



Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

No comments:

Post a Comment