ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, December 1, 2017

ΣΥΚΟΦΑΓΟΣ

Ο παράξενα μαγικός θησαυρός της Κύμης

Καινοτόμοι γευστικοί πειραματισμοί με πρώτη ύλη το αιώνιο γκουρμέ της Ελλάδας, το σύκο

Είναι κάποιες επιχειρηματικές ιστορίες που πραγματικά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον όταν τις μαθαίνεις για πρώτη φορά και μοιάζουν με μυθιστόρημα που θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις τη συνέχεια, αναμένοντας ένα ευχάριστο «τέλος» ή ακόμα καλύτερα ένα αισιόδοξο «συνεχίζεται…». Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η περίπτωση του Συκοφάγου, μιας εταιρείας που εδώ και 4 χρόνια περίπου δραστηριοποιείται σε ιδιαιτέρως καινοτόμα προϊόντα που έχουν σαν κύριο υλικό τους το αποξηραμένο σύκο και μάλιστα το φημισμένο αποξηραμένο σύκο της Κύμης.
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος εταιρειών ασχολούνται με τον θαυμάσιο -παραδοσιακά επεξεργασμένο- καρπό της Εύβοιας, ο οποίος είναι ΠΟΠ, δηλαδή «Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης» και αφορά δύο περιοχές, την Κύμη και τον Ταξιάρχη. Στο εξωτερικό μάλιστα είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για το σύκο της Κύμης, το οποίο -σημειωτέον- διαθέτει χαρακτηριστική παχιά σάρκα και λεπτή μαλακιά φλούδα, που σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής εξάγεται.
Αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τρεις φίλες από την Εύβοια, η Ειρήνη Παππά, η Χρυσούλα Ζιούτη και η Ελένη Μαργέλη, με προϋπηρεσία σε στελεχιακές θέσεις πωλήσεων μεγάλων εταιριών τροφίμων, δημιουργώντας πριν από 4 χρόνια τον περίφημο Συκοφάγο, έχοντας σαν έμπνευση για την επωνυμία το όμορφο αποδημητικό πουλί που από τη συνήθεια του να τρώει σύκα απέκτησε το παρατσούκλι «συκοφάγος».
Οι δύο από τρεις φίλες, η Ειρήνη και η Χρυσούλα είχαν ξεκινήσει μαζί το 2005 την εταιρεία Matrix Hellas, η οποία την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας ασχολήθηκε με την εισαγωγή εκλεκτών σοκολατοειδών από την Πολωνία. Αν και η επιχείρηση στην αρχή έδειχνε πως είχε όλο το μέλλον μπροστά της, το φθινόπωρο του 2010 η εταιρεία κατέβασε ρολά, εξαιτίας κυρίως το γεγονότος ότι οι Πολωνοί σταμάτησαν να παρέχουν τη φυσιολογική -προς άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις- πίστωση. Μιλώντας πέρσι, τέτοια εποχή, στην Ελένη Λαζάρου και στο reader.gr, η Ειρήνη αποκάλυψε το πως ξεκίνησε η όλη ιστορία του Συκοφάγου: «Βρεθήκαμε στην Γερμανία το χειμώνα του 2012 με σκοπό να πουλήσουμε ελληνικά προϊόντα σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά. Μας φιλοξενούσε μια Γερμανίδα φίλη η οποία μας παρακίνησε να δοκιμάσουμε την τύχη μας. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καθόλου στο μυαλό μας η ιδέα του σύκου. Επειδή αποφασίσαμε να παρατείνουμε την παραμονή μας εκεί (αρχές 2013 ένας κακός χαμός στην Ελλάδα -κλείσιμο τραπεζών Κύπρου κ.λπ), έπρεπε να βρούμε κάτι που θα μας ξαναέβαζε στην παλιά μας ενασχόληση. Αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε όλα τα ντελικατέσσεν της Νότιας Γερμανίας με σκοπό να πουλήσουμε ελαιόλαδο από την Μυτιλήνη.
Σαν έμπειρες που ήμασταν, τα μάτια μας κυρίως κατασκόπευαν. Σ’ ένα ντελικατέσσεν στο Μάνχαϊμ είδα ισπανικά σύκα με σοκολάτα. Αυτό ήταν» συμπλήρωσε στο reader.gr η Ειρήνη Παππά και συνέχισε, «είπα, επί λέξει στη Χρυσούλα “απόψε κλείνουμε εισιτήρια για Αθήνα, γυρνάμε πίσω Ελλάδα. Θα επιστρέψουμε Γερμανία και θα τους τρελάνουμε στο σύκο”. Γυρίσαμε Αθήνα και αμέσως ξεκινήσαμε στις κουζίνες μας δοκιμές με αποξηραμένα σύκα. Δεν μας πήρε πολύ καιρό για να σταντάρουμε τα προϊόντα που πουλάμε τώρα. Ιδρύσαμε την εταιρία Συκοφάγος, προμηθευόμαστε αποξηραμένα σύκα από επιλεγμένους παραγωγούς της Κύμης και τα μεταποιούμε στο εργαστήριο μας στον Α. Ι. Ρέντη».
Το καλύτερο ίσως έδεσμα του Συκοφάγου και ένα από αυτά που ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή είναι το σαλάμι αποξηραμένου σύκου με πορτοκάλι (υπάρχει και το απλό ή με φιστίκι) που μοιάζει πραγματικά με αλλαντικό χωρίς να είναι όμως. Στην εμφάνιση, η ομοιότητα είναι απόλυτη καθώς προσομοιάζει με ένα λαχταριστό μπαστούνι σαλαμιού αέρος, στη γεύση όμως και μετά την πρώτη εντύπωση έρχεται η γλυκιά επίγευση του σύκου. Το σαλάμι σύκου ουσιαστικά είναι ένα 100% vegan υποκατάστατο σαλαμιού και κομμένο σε λεπτές φέτες συνοδεύει εξαιρετικά κρασί και τυρί. Στην ίδια ξεχωριστή κατηγορία είναι και το σαλάμι σύκου με καπνιστή πάπρικα ή οι εντελώς ξεχωριστές μπουκιές σύκου με ροζ πιπέρι. Το τελευταίο, είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα που μοιάζει με σοκολατάκι στο σχήμα αλλά αποτελείται κυρίως από αποξηραμένο σύκο αρτυμένο ροζ πιπέρι. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία προσφέρει επίσης τα κλασικά αποξηραμένα σύκα Κύμης, σε πολύ κομψές συσκευασίες και σε λωρίδες με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος.
Με το site του Συκοφάγου να είναι υπό κατασκευή, όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερο μπορεί να επισκεφτείτε τη σελίδα τους στο Facebook!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

No comments:

Post a Comment