ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, August 7, 2017


Είναι ο Vladimir Putin ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη;

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο μισθός του το 2012 ανέρχονταν σε €150.000 το χρόνο και ήταν κάτοχος ενός φτωχού οικοπέδου, ενός διαμερίσματος και τριών αυτοκινήτων...

Χρόνια τώρα, η πραγματική προσωπική περιουσία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin αποτελεί το αγαπημένο θέμα εκατοντάδων δημοσιογράφων, Μέσων Ενημέρωσης αλλά και πρακτόρων κρατικών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο καθώς οι σκοτεινές διαδρομές του -πιθανού- «μαύρου» χρήματος θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα για τον άνθρωπο που δείχνει ανίκητος.
Τα προηγούμενα 24ωρα και ενώ συνεχίζεται η έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την επιτροπή δικαιοσύνη της Γερουσίας σχετικά με την υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου» στην πολιτική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Hermitage Capital Management, Bill Browder, ερωτώμενος σχετικά, κατέθεσε πως «Πιστεύω ότι η περιουσία του φτάνει τα 200 δισ. δολάρια», αναφερόμενος στον Vladimir Putin.
Εφόσον αυτή η εκτίμηση αληθεύει, τότε είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κατακτά με άνεση και διαφορά την πρώτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Έχοντας, μάλιστα, αποκτήσει την περιουσία του με αδιαφανείς, παράνομες και ενίοτε εγκληματικές μεθόδους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Browder, ο οποίος ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γνώστης της ρωσικής πραγματικότητας, σε οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο. Κι αυτό διότι στο παρελθόν είχε μερίδιο στην Gazprom, την Surgutneftegas και άλλους κρατικούς ομίλους της Ρωσίας, όπου η εταιρεία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής κεφαλαίων.
Όπως είπε ο Browder, η ευκαιρία για τον Putin παρουσιάστηκε το 2003, μετά τη σύλληψη του μεγιστάνα Mikhail Khondorkovsky. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας υποδεχόταν τον ένα μετά τον άλλο στο Κρεμλίνο τους ολιγάρχες της χώρας, οι οποίοι έσπευδαν να τον συναντήσουν φοβούμενοι μήπως έχουν την ίδια ή ανάλογη τύχη. Κι εκεί, πάντα με βάση τους ισχυρισμούς του Browder, τους ζητούσε κάτι πολύ απλό σε αντάλλαγμα για τη μη δίωξή τους: το 50% της περιουσίας τους και μάλιστα σε όφελος του ίδιου και όχι των κρατικών ταμείων. «Από τότε, ο Putin έγινε ο μεγαλύτερος ολιγάρχης της Ρωσίας και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Browder, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του MarketWatch, στην υπόθεση του θανάτου δικηγόρου Sergei Magnitsky. Ο Magnitsky είχε προσληφθεί από την Hermitage Capital προκειμένου να ερευνήσει μια υπόθεση διαφθοράς στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια της Μόσχας, όμως λίγο αργότερα συνελήφθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και πέθανε στη διάρκεια της προφυλάκισής του, υπό μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια ο Browder άσκησε έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν στην υιοθέτηση του λεγόμενου «Νόμου Magnitsky» από τον Barack Obama, το 2012, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τον θάνατο του δικηγόρου.

Τι λέει η Μόσχα

Η επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κερδίζει τον χρόνο μόνο 170.000 δολάρια, τον μισθό του και ότι ο πρόεδρος έχει μια «κανονική» ζωή, πράγμα που κάνει όλους τους αναλυτές να χαμογελούν. Μάλιστα, το 2013, στα επίσημα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η Μόσχα και ανέβασε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, γίνεται λόγος για μια ζωή σχετικά μεσαία. Ο μισθός του Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας ανερχόταν το 2012 σε 5,8 εκατομμύρια ρούβλια, ήτοι 187.000 δολάρια ή 150.000 ευρώ το χρόνο. Και ήταν κάτοχος, σύμφωνα με τα ίδια ντοκουμέντα, ενός φτωχού οικοπέδου, ενός διαμερίσματος και τριών αυτοκινήτων.

Αποκαλύψεις στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας

Εκπληκτικές αποκαλύψεις για τον πλούτο που έχει συγκεντρώσει ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ένας αναλυτής, Ρώσος εξόριστος, ο Stanislav Belkovsky. Σε μια συνέντευξή του στον Guardian και στην Die Welt δήλωνε ήδη από το 2007, ότι ο Πούτιν κατέχει το 37% της εταιρείας πετρελαίου Surgutneftgaz καθώς και το 4,5% του πετρελαϊκού γίγαντα Gazprom. Ηδη, δηλαδή, από την συμμετοχή του στο κεφάλαιο αυτών των εταιρειών αντιστοιχεί σε 40 δις δολάρια.
Από τότε, ο Belkovsky επανήλθε και έδωσε νέα συνέντευξη, το 2012, στο Bureau of Investigative of journalism. Οπως είπε, το νούμερο ήταν αυξημένο κατά πολύ, για τον απλούστατο λόγο ότι στο μεταξύ οι μετοχές στους δύο αυτούς κολοσσούς είχαν ανέβει. Εκτιμούσε, λοιπόν, την υποτιθέμενη περιουσία του Πούτιν σε «60-70 δις δολάρια». Ωστόσο, τα λεγόμενα του Stanislav Belkovsky δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν.
Το 2012, μια έκθεση που έκανε ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, ο Boris Nemtsov έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζει στη χλιδή. Αυτό το έγγραφο δεν αποτιμούσε σε νούμερα την περιουσία του Πούτιν, αλλά εμφάνιζε έναν κατάλογο των όσων κατέχει.
Αυτός ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχει 20 ακίνητα (εκ των οποίων ένα παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 γιότ, 43 αεροπλάνα (εκ των οποίων ένα Airbus και ένα Falcon του Dassault) τα οποία μόνα τους κοστίζουν 1 δις δολάρια. Στο σύνολο «αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός Πέρση πρίγκηπα ή ενός ζάπλουτου ολιγάρχη», ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης.
Τέλος, αποκαλύψεις για την περιουσία του Πούτιν έκανε και ο Mark Galeotti,καθηγητής στο Institute of International Relations Prague, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Ρωσία ως τον προσωπικό του κουμπαρά. Ο καθηγητής αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είναι κάτοχος του γιότ Olympia, που εμφανίζεται ως δώρο που του έκανε ο ολιγάρχης Αμπράμοβιτς. Είναι επίσης κάτοχος ενός παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα, αξίας 700 εκατομμυρίων λιρών. Πρόκειται για το παλάτι στο Cape Idokopas, το οποίο κατασκευάστηκε το 2010 και είναι για προσωπική χρήση του Πούτιν. «Είναι ένα τεράστιο παλάτι. Λένε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν, τους σταματούν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας PSS του Πούτιν», αναφέρει ο καθηγητής.

No comments:

Post a Comment