ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, August 8, 2017



Ανοιξε  το αρχαίο θέατρο της Μιέζας 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, μετά την ανακατασκευή του, ανοίγει για
 το κοινό το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στις 7 Αυγούστου
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων και τον δήμο Νάουσας,  παρουσιαστηκε η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη. Θα απαγγείλουν οι λογοτέχνες Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Γλυκερία Μπασδέκη.
Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.
Το θέατρο της Μιέζας είναι το σημαντικότερο οικοδόμημα που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να την διαλέξει για να εγκαταστήσει εκεί το γυμνάσιο για τα παιδιά της Μακεδονικής ελίτ.
Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας αποτελεί προσάρτημα του κτηριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου αυτού που δεν είναι άλλο από την Σχολή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μεγαλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες, οι οποίοι έγιναν η γενιά που άλλαξε τον κόσμο, δημιουργώντας την αχανή ελληνιστική Οικουμένη.
Πρόκειται για κτίσμα του 2ου αιώνα π.Χ., με 16 σειρές εδωλίων, λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Το ημικυκλικό κοίλο του ανοίγεται σε μία φυσική πλαγιά, με πανοραμική θέα προς την πεδιάδα. Η ορχήστρα του έχει διάμετρο 22 μέτρα. Σε μικρή απόσταση από το θέατρο ανασκάπτεται η Αγορά της πόλης (Μίεζα) και σιγά σιγά έρχονται στο φως τα απομεινάρια μεγάλων δημοσίων κτηρίων.

No comments:

Post a Comment