Friday, July 31, 2015
Μύκονος: Η κοσμική ιστορία ενός αρχαίου ανεμοδαρμένου βράχου
Απ’ τους αρχαιολόγους του 19ου αιώνα στο Μητσοτάκη του ’50 και στην Κιμ Καρντάσιαν του τώρα.
Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα.
Λάτρευαν, λέει τα αρχαία χρόνια οι Μυκόνιοι, τον Διόνυσο της μέθης και της οργιώδους επαφής, τη μάνα του την Σεμέλη και τον Ποσειδώνα της θάλασσας. Εδώ ο Ηρακλής σκότωνε γίγαντες και μετά πέρναγαν κάτοικοι Αιγυπτίοι, Ικάριοι, Φοίνικες και Μινωίτες, ώσπου οι Ίωνες να δώσουν τα τελικά τους χαρακτηριστικά. Δηλιακή Συμμαχία -δίπλα ο αρχαίος κόσμος των ισχυρών που κείτονται πέτρες πια- πόλεμοι και καταστροφές. Γιορτές και θυσίες στους Θεούς. Βυζάντιο, κουρσάροι και πειρατές κάτοικοι φόβος και τρόμος, Φράγκοι, Αραγώνιοι, Βενετοί, να καίνε, να αρπάζουν, να σκοτώνουν. Οθωμανική αυτοκρατορία και μια πέτρα τόπος, χρισμένη στο μπλε η Μύκονος σηκώνει κεφάλι και με τις φουστάνες να ανεμίζουν σαν πανιά της Μαντούς Μαυρογένους, οπλίζει και πυροβολεί. Και; Τι σημασία έχουν όλα αυτά, όταν πια μπορείς να αναφωνήσεις με ξενική, κοριτσίστικη - τσοκαρέ να κροταλίζει, προφορά: Μύκονοοοοοοος.
Αυτό το λευκό, το λιγωτικό, κάτω από τον πορτοκαλί, ανελέητα ειλικρινή ήλιο. Οι ανεμόμυλοι, με τις φτερωτές σχεδόν ζωντανές και πανταχού παρούσες, που έτσι, να ξεχαστείς, λες πως περνάνε αρχάγγελοι και χτυπάνε τις φτερούγες τους, πάνω απ το κεφάλι σου! Γύρω παντού, απ αυτόν τον βράχο του πελάγου, μπλε ιώδες, σχεδόν μερακλή ζωγράφου γέννημα και παραλίες κρυστάλλινες, όλο πράσινο διάφανο, νεραϊδίσιο! Έντονα τα χρώματα, έντονοι οι άνεμοι, το καλοκαίρι, η αλμύρα, όλα στο πολύ, όπως και η μαγεία του νησιού αυτού. Γιατί έχει σπαρμένα μάγια! Αν πιεις λέει και απ τα Τρία Πηγάδια του νησιού νερό, δεν μπορείς πια να φύγεις. Αιχμάλωτη ψυχή για πάντα στα βράχια, στους άνεμους, στο πέλαγος της Μυκόνου θα 'σαι. Φλισκούνι, άγρια μέντα, μέλι, υφαντά, εκκλησιές και μοναστήρια.
Οι καιροί να συναντιούνται σε αέναη κατάργηση του χρόνου που δεν υπάρχει. Τόποι ανθρώπων! Όχι πως όσοι συρρέουν απ όλο τον κόσμο, στη Μύκονο της κοσμικότητας, των μπαρ, των κλαμπ, των καταχρήσεων, της ζωής στις νύχτες, αυτά τα προσέχουν. Εδώ ήρθαν να πιουν μέχρι να τρυπήσουν συκώτια, να έχουν διαδοχικές σκυταλοδρομίες στο σεξ, να χορέψουν και να τα κάνουν όλα. Οι λαϊκοί. Οι πλούσιοι πάλι, να επιδειχτούν, να αισθανθούν -ξανά- διαφορετικοί, να κλειστούν στα πολυτελή ξενοδοχεία και γιοτ, να γευτούν πανάκριβα πιάτα και να διαλέξουν ερωμένες και εραστές απ τη νέα σοδειά των γυμνασμένων μοντέλων! Δεν ήταν πάντα έτσι. Ήταν εποχές που η Μύκονος ήταν χαμόγελα, ομορφιά, ελευθερία και φυσική ζωή. Ήταν μια φορά και έναν καιρό.
Μια φορά και τον καιρό του 1873, οι αρχαιολόγοι της Γαλλικής Σχολής ξεκίνησαν τις ανασκαφές στο ιερό, όλο σοφία χώμα της Δήλου. Για να κοιμηθούν, να φανέ, να πιουν πήγαιναν στην διπλανή Μύκονο. Φτώχεια μεγάλη υπήρχε εκεί, αλλά και μια σαγήνη. Αυτή η μυσταγωγική ομορφιά στο φως, τον άνεμο, την θάλασσα, που λέγαμε πιο πάνω. Οι επιστήμονες εκείνοι, μαγευτήκαν πρώτοι απ αυτό το νησί. Και γεννήθηκε η φήμη της ως πρώτος ψίθυρος. Τις επόμενες δεκαετίες, φυσικά, θα είναι τόπος εξορίας -δε το συζητάμε-, ώσπου, στα τέλη της δεκαετίας του '40, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νέοι της αθηναϊκής αστικής τάξης θα καταφθάσουν. Θέλουν να μην βλέπουν παντού τα απομεινάρια, τα μνημεία του πολέμου. Θέλουν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, απλότητας, χωρίς όλη η ζωή να είναι πολύπλοκη. Βάρκες, νησιώτες, γραφικά δρομάκια, ασβεστωμένο λευκό, μαύρα ρούχα για το πένθος, θάλασσες. Πεινούσαν; Τρώγανε. Νύσταζαν; Κοιμόντουσαν. Ένιωθαν μοναξιά; Ερωτευόντουσαν. Ο μύθος είχε γεννηθεί.
Τότε, λέει, ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε, μόνο ένας ντόπιος είχε μεταφέρει στη Χώρα μια γεννήτρια, που λειτουργούσε κάθε βράδυ από τις 7 έως τις 9. Η Άννα Βέλτσου, μποέμ, διαφορετική, πρωτοποριακή φέρνει τις παρέες της εδώ και σκηνοθετεί καλοκαίρια αναρχικά, χωρίς υποταγές σε πρέπει. Το 1947, όμως, στη μικρή παρέα κοριτσιών και αγοριών από το Κολωνάκι, βρίσκεται και η πανέμορφη μελαχρινή Μαρίκα Γιαννούκου. Ο νεαρός, ψηλός, βουλευτής Χανίων, τα Σαββατοκύριακα θαλασσοπνίγεται προκειμένου να βρεθεί κοντά της. Έξι χρόνια μετά ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη θα είναι και επίσημα ανδρόγυνο, που τους έφερε κοντά, κάποτε, ο Διόνυσος της Μυκόνου.
Τη δεκαετία του '50, στο νησί, έρχονται οι μυθικά πλούσιοι. Η μποέμ Μύκονος χάνει στα σημεία. Η κοσμική όμως, αποκτά τα κερδοφόρα χαρακτηριστικά της. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας, ο Σταύρος Νιάρχος και η Τίνα αράζουν τα μεγάλα κότερα τους στις παραλίες. Το 1954 η Φρειδερίκη διοργανώνει μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, για όλους τους γαλαζοαίματους νέους της Ευρώπης, με στόχο, κάτι το Αιγαίο, κάτι το καλοκαίρι, λίγο η μαυρισμένη σάρκα των διαδόχων και των πριγκιπισσών της Ευρώπης, να βοηθήσουν ώστε να γεννηθούν ειδύλλια και επικερδείς γάμοι. Ο σταθμός στην Μύκονο της κρουαζιέρας ενθουσιάζει τους γαλαζοαίματους και οι ανταποκριτές στον τύπο της Ευρώπης εκθειάζουν το νησάκι του Αιγαίου. Κάπου εκεί, μαζεύουν σε μιαν ακτή κοντά στην Παράγκα, έναν βασανισμένο, θαλασσοτσακισμένο, μισοπεθαμένο πελεκάνο. Όλη Χώρα της Μυκόνου περιποιείται και προσπαθεί να βοηθήσει στην ανάρρωση του πουλιού. Εκείνο θα γίνει καλά, θα το βαφτίσουν Πέτρο και θα αποτελεί το σύμβολο του νησιού.
Στη δεκαετία του '60 η Μύκονος παραμένει ανέγγιχτη από το μαζικό τουρισμό, αλλά οι τζετ σέτερ και οι κοσμικοί έχουν ήδη, βρει τον δικό τους Παράδεισο. Τα πλοία δεν πιάνουν ακόμη στο λιμάνι και οι ταξιδιώτες βγαίνουν απ τα έγκατα των καραβιών στο πέλαγος και μπαίνουν σε βαρκούλες για να φτάσουν στο νησί. Το 1961 η Ελένη Βλάχου φτιάχνει το σπίτι της, στη Χώρα αλλά και η πανέμορφη και πολύ διάσημη Τζέιμς Χίμπερ, Ελβετίδα star, που τελικά αυτοκτόνησε, είναι η πρώτη ξένη διάσημη που αγόρασε σπίτι. Η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάρλον Μπράντο, η Γκρέις Κέλι, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον λατρεύουν το καλοκαίρι στη Μύκονο, που οι φωτογραφίες της, μέσω αυτών, είναι η μέγιστη διαφήμιση σε όλο τον κόσμο, ως απόλυτος προορισμός για λίγους. Τότε είναι που επιλέγει τη Μύκονο, ως αγαπημένο της μέρος και εμφανίζεται σε αυτήν η Τζάκι Κένεντι. Ο Ωνάσης, ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής, κατασκευάζει το πρώτο αεροδρόμιο. Γι αυτό λένε, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Μύκονο ο, νεαρός τότε, πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και εκείνου σκλαβώθηκε η καρδιά για πάντα στο βράχο της Μυκόνου και στην παραλία του Ορνού όπου πέρασε πολλά καλοκαίρια με παρέα τον Τάκη Λαμπρία και τον Δημήτρη Χορν. Και ενώ σήμερα οι πολιτικοί έχουν βίλες, πισίνες, μεγάλη ζωή, χλιδές και πολυτέλειες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έμενε, συνήθως, στο μικρό ξενοδοχείο του φίλου του και γραμματέα του Θεόδωρου Χαριτόπουλου, ενώ κάποιες φορές τον φιλοξενούσε στο σπίτι του στον Ορνό, ο εκδότης της αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ» Θεόδωρος Νικολαΐδης. Από το 1986 μέχρι και τον θάνατό του ο Καραμανλής, έμενε κάθε καλοκαίρι για ένα μήνα στη Μύκονο, συνήθως από τα τέλη Ιουνίου, αποφεύγοντας την κοσμοσυρροή του Αυγούστου και τις πολλές συναναστροφές με ισχυρούς, απλά και χωρίς πολυπλοκότητες, όπως ήταν το νησί, που κάποτε, τον μάγεψε.
Στα δέκα χρόνια του '70 gay ζευγάρια από τον κόσμο, έχουν έρθει στο νησί, που κανείς δε σχολιάζει επιλογές και δίνουν υψηλής αισθητικής πινελιές στη διασκέδαση, το φαγητό, τη διακόσμηση, ώστε να ταιριάζουν με τον τόπο που κοντά του γεννήθηκε ο Απόλλωνας του φωτός. Το μπαρ Pierro's, γράφει ιστορία. Ανάμεσα στους θαμώνες του ο τελευταίος κληρονόμος της γερμανικής βιομηχανίας Κρουπ, ο οποίος συνοδευόταν πάντα από δεκάδες μυώδεις ελαφρά ντυμένους άνδρες, η «θλιμμένη πριγκίπισσα» Σοράγια, που είχε χωρίσει τότε, ο Σάχης της Περσίας γιατί δεν έκανε παιδιά και η οποία έζησε μια κοσμικότατη ζωή, χωρίς τις θηριωδίες της πολιτικής, η μυθώδους ομορφιάς Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που έφτανε στο νησί, ακόμη και για να περάσει ένα Σαββατόβραδο, να κάνει το μπάνιο της το πρωί και να φύγει απόγευμα Κυριακής.
Εκεί ο Αγά Χαν και πάντα η Ρίτα Χειγουρθ σαν φλόγα μες στην νύχτα, αλλά και η διάσημη σχεδόν σαν την Μύκονο για την ελληνική ομορφιά της, Κορίνα Τσοπέη. Η αγάπη όλων αυτών των ανθρώπων για το νησί, δεν οφειλόταν μόνο στην ομορφιά του. Ο Γιάννης Γαλάτης, αφοσιωμένος πάντα στη Μύκονο και γνώστης μιας εποχής που δεν ξαναγυρνά, εξηγεί πως «ο απλός ο κόσμος της Μυκόνου δεν τους ήξερε τους διάσημους. Ζούσε πολύ παραδοσιακά, ψαρεύοντας ή ασχολούμενος με την κτηνοτροφία. Μπορεί, δηλαδή, να περνούσε από δίπλα τους η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και εκείνοι δεν την αναγνώριζαν, δεν γύριζαν να ασχοληθούν με το τι κάνει και τι δεν κάνει». Και αυτό απελευθέρωνε.
Ο Γιάννης Γαλάτης λέει ακόμη πως «το συγκεκριμένο νησί είχε πάντα διασυνδέσεις με όλη τη high society των Αθηνών, όμως τα τελευταία 20 χρόνια το νησί έχει γίνει ένα «γλεντονήσι». Εκτός από τους τεράστιους αστέρες της μεγάλης οθόνης η του τραγουδιού, τους αριστοκράτες και τους ευγενείς, εδώ έρχονται πάντα και πολλοί εφοπλιστές. Ο Εμπειρίκος, ο Ποταμιάνος, ο Νομικός, ο Καϊσέογλου. Τηλεφωνούσαν απευθείας σε 'μένα γιατί ήμουν ο μόνος στο νησί που διέθετα ένα αρχοντικό σπίτι που μπορούσαν να φιλοξενηθούν και να γλεντήσουν. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε. Όλοι οι εφοπλιστές θυμάμαι έρχονταν στο νησί με τα κότερα τους. Ο εφοπλιστής Λυκιαρδόπουλος έφερε πολύ κόσμο στο νησί, η κυρία Ράλλη η γυναίκα του πρώην πρωθυπουργού Ράλλη. Τραγουδούσε η Μελίνα στη Μύκονο και γινόταν χαλασμός κυρίου. Ο Ντέμης Ρούσσος επίσης. Βοήθησαν πολύ να διαδοθεί η φήμη του νησιού και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Φαραντούρη και ο Ξαρχάκος που είχαν έρθει να τραγουδήσουν. Και η Σοφία Βέμπο, η Μαρία Κάλλας και η Ειρήνη Παππά ερχόταν πολύ συχνά στο νησί. Ήταν το κέντρο της αριστοκρατίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Με τα χρόνια όμως, στη Μύκονο λόγω της ποσότητας των διάσημων επισκεπτών χάθηκε η ποιότητα» λέει ο κοσμοπολίτης επιχειρηματίας και μόδιστρος με μια αιχμή να αφήνεται και να φαίνεται πως τον πονά.
Με τα λόγια του Γιάννη Γαλάτη εξετάζουμε την δεκαετία του '80, όπου το νησί όλο αρχίζει να μοιάζει με ένα απέραντο κέντρο διασκέδασης, μπουζούκια, κλαμπ, μεθύσια, υπερτιμολογήσεις σε ξαπλώστρες η μαξιλάρες στην αμμουδιά (!), άναρχη δόμηση και σπίτια να ξεπροβάλλουν σε παράλιες με ανόσιες πισίνες να κάνουν υπερχείλιση πάνω στο αιώνιο μπλε του Αιγαίου, ταβέρνες, ρεστοράν, σούσι μπαρς, sex shops, συναυλίες τάχα -εκεί που τραγουδούσε η Μελίνα, σπάραζε σαν αηδόνι η Καλλας, ή παρουσίαζε τις επικές μουσικές του ο Θεοδωράκης- μπουζουκοβάρδων με το άνοιγμα σαμπάνιας να κοστίζει 25.000 ευρώ, κυρίες και κύριοι με τα θέλγητρα τους προς πώληση σε έναν αγχωμένο δογματισμό πραμάτειας, παπαράτσι παντού, μεγίστη σελέμπριτι το απόλυτο τίποτα της παγκόσμιας τηλεόρασης, Κιμ Καρντασιαν με επίτευγμα της τα μεγάλα οπίσθια της και απόβαση των επιχειρηματιών της νύχτας, με γνώμονα τον γρήγορο, χωρίς δισταγμό πλουτισμό. Οι πλούσιοι της γης που έφερναν πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα, αποχαιρετούν. Ο μαζικός τουρισμός τη βγάζει με μπόμπα αλκοόλ και ένα πιτόγυρο στα δυο! Το νησί για τους οικονομικά ισχυρούς της γης υπάρχει για κυνήγι θησαυρού. Η γη στις δεκαετίες που ακολούθου κοστίζει υπέρογκα ποσά ανά τετραγωνικό! Μπετόν -λευκό ακόμα είναι αλήθεια- υπάρχει παντού! Ο βράχος της Μυκόνου μοιάζει να έχει αποκτήσει τεράστια μανητάρια, σαπροφυτικούς μύκητες που ασελγούν από το χώμα της. Στη δεκαετία του 90 ο Τζορτζ Μπους ο μπαμπάς και ο Μπιλ Κλίντον πάνε και έρχονται εδώ. Εκτός από τους καρχαρίες του πλούτου πλάκωσαν και τα γεράκια! Οι μπίζνες συνεχίζουν να γίνονται εδώ, ενώ η ομορφιά, η γραφικότητα, η απλότητα, η αθωότητα άλλων εποχών έχουν γίνει ντεσιμπέλ για «φτιαγμένους» χορούς στην αμμουδιά, χωρίς μέτρο.
Η Γκρεις Κελι, η Καλλας, η Σοραγια, η Ριτα Χειγουρθ, η Μελίνα, η Τζακι Ο, η Λιζ Τειλορ, δεν υπάρχουν πια, παρά μόνο σαν αντίλαλος στα σοκάκια, χειμωνιάτικα βράδια που τα στοιχειά του Αιγαίου και οι άνεμοι του μιμούνται το γέλιο τους. Οι εμβληματικοί Έλληνες των 80's, 90's, '00's έφυγαν από δω. Η τελευταία σταρ Ρούλα Κορομηλά πούλησε το σπίτι της, του Κωστόπουλου του το πήρε η τράπεζα, ο Ασλάνης αδιαφόρησε οριστικά και με δική του πρωτοβουλία για κάθε τι αυτοχειρικά υλικό, κυρίως για ντουβάρια, ο Λάκης Γαβαλάς και τα θρυλικά του πάρτι στο Μυκονιάτικο παλάτι του, είναι πια το παρελθόν ενός ανθρώπου που χόρευε πολύ μάμπο! Και στο τέλος τι σου μένει, Μύκονος, αν κλείσουν τα στερεοφωνικά με τα απάνθρωπα ντεισμπέλ και μπορέσεις να ξεχωρίσεις το Αιγαίο απ τα μπετά κάθε βίλας εόπλουτου, πολιτικού, ανθρώπου της νύχτας, μαστροπού; Σου μένει, ίσως, η φράση του Ελύτη που τραγούδησε το μπλε σου: Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα, έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια, κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο θεός.». Σώπα, χειμωνιάζει.
Μπλε Φεγγάρι
Μπλε φεγγάρι ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα (το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα) ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, απ’ όπου και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.
Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου. Η φράση δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το 2015 έχουμε ένα μπλε φεγγάρι, που είναι η πανσέληνος της 31ης Ιουλίου, η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.
Σχετικά
- «Blue Moon» (1934), κλασικό αμερικάνικο τραγούδι, σύνθεση των Ρότζερς και Χαρτ.
- «Blue Moon Of Kentucky» (1947), τραγούδι της μπλουγκρας (bluegrass), σύνθεση του Μπιλ Μονρόε.
- «New Blue Moon» (1990), σύνθεση του συγκροτήματος Traveling Wilburys.
- «The Moon is Blue» («Γαλάζιο Φεγγάρι» στα ελληνικά), κωμωδία του Ότο Πρέμιγκερ, παραγωγής 1953, με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμ Χόλντεν. Ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ το 1954.
- «Blue Moon Investigations» ονομαζόταν το πρακτορείο ντετέκτιβ, που διηύθυναν ο Μπρους Γουίλις και η Σίμπιλ Σέπερντ, πρωταγωνιστές της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια» («Moonlighting», 1985-1989).
ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 250000 ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ
Κάντε δικό σας ένα νησί για 3 ημέρες
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα μιας απόδρασης σε ένα ιδιωτικό νησί, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω θαλάσσης με σκάφος ή υδροπλάνο;
Το Little Palm Island Resort & Spa στα Lower Florida Keys μπορεί να γίνει δικό σας για… τρεις μόνο ημέρες στην τιμή των 250.000 δολαρίων!
Από τις 24 έως και τις 26 Απριλίου το ειδυλλιακό αυτό πολυτελέστατο, τροπικό θέρετρο διατίθεται με όλα τα 30 δωμάτιά του προς ενοικίαση για γαμήλια τελετή ή οποιαδήποτε άλλη περίσταση.
Ο executive chef Roly Cruz-Taura θα ετοιμάσει τα πιάτα που θα γευτούν οι πλούσιοι θαμώνες. Το εστιατόριο Dining Room στο Little Palm Island έχει ψηφιστεί ως η τρίτη καλύτερη γευστική εμπειρία σε ξενοδοχείο στις ΗΠΑ από τον οδηγό εστιατορίων Zagat, για τις γαλλο-latin δημιουργίες του και ένα μενού που αλλάζει κάθε μέρα.
Προς το παρόν ας χαζέψουμε τις φωτογραφίες…
THIS DAY IN MUSIC
[edit]
- 30 BC – Battle of Alexandria: Mark Antony achieves a minor victory over Octavian's forces, but most of his army subsequently deserts, leading to his suicide.
- 781 – The oldest recorded eruption of Mount Fuji (Traditional Japanese date: July 6, 781).
- 1009 – Pope Sergius IV becomes the 142nd pope, succeeding Pope John XVIII.
- 1201 – Attempted usurpation of John Komnenos the Fat.
- 1423 – Hundred Years' War: Battle of Cravant: The French army is defeated by the English at Cravant on the banks of the river Yonne.
- 1451 – Jacques Cœur is arrested by order of Charles VII of France.
- 1492 – The Jews are expelled from Spain when the Alhambra Decree takes effect.
- 1498 – On his third voyage to the Western Hemisphere, Christopher Columbus becomes the first European to discover the island of Trinidad.
- 1588 – The Spanish Armada is spotted off the coast of England.
- 1655 – Russo-Polish War (1654–67): The Russian army enters the capital of the Grand Duchy of Lithuania, Vilnius, which it holds for six years.
- 1658 – Aurangzeb is proclaimed Moghul emperor of India.
- 1667 – Second Anglo-Dutch War: Treaty of Breda ends the conflict.
- 1703 – Daniel Defoe is placed in a pillory for the crime of seditious libel after publishing a politically satirical pamphlet, but is pelted with flowers.
- 1712 – Action of 31 July 1712 (Great Northern War): Danish and Swedish ships clash in the Baltic Sea; the result is inconclusive.
- 1715 – Seven days after a Spanish treasure fleet of 12 ships left Havana, Cuba for Spain, 11 of them sink in a storm off the coast of Florida. A few centuries later, treasure is salvaged from these wrecks.
- 1741 – Charles Albert of Bavaria invades Upper Austria and Bohemia.
- 1763 – Odawa Chief Pontiac's forces defeat British troops at the Battle of Bloody Run during Pontiac's War.
- 1777 – The U.S. Second Continental Congress passes a resolution that the services of Gilbert du Motier "be accepted, and that, in consideration of his zeal, illustrious family and connexions, he have the rank and commission of major-general of the United States."
- 1790 – The first U.S. patent is issued, to inventor Samuel Hopkins for a potash process.
- 1856 – Christchurch, New Zealand is chartered as a city.
- 1865 – The first narrow gauge mainline railway in the world opens at Grandchester, Queensland, Australia.
- 1904 – Russo-Japanese War: Battle of Hsimucheng: Units of the Imperial Japanese Army defeat units of the Imperial Russian Army in a strategic confrontation.
- 1913 – The Balkan States sign an armistice in Bucharest.
- 1919 – German national assembly adopts the Weimar Constitution, which comes into force on August 14.
- 1930 – The radio mystery program The Shadow airs for the first time.
- 1932 – The NSDAP (Nazi Party) wins more than 38% of the vote in German elections.
- 1938 – Bulgaria signs a non-aggression pact with Greece and other states of Balkan Antanti (Turkey, Romania, Yugoslavia).
- 1938 – Archaeologists discover engraved gold and silver plates from King Darius the Great in Persepolis.
- 1941 – The Holocaust: Under instructions from Adolf Hitler, Nazi official Hermann Göring, orders SS General Reinhard Heydrich to "submit to me as soon as possible a general plan of the administrative material and financial measures necessary for carrying out the desired Final Solution of the Jewishquestion."
- 1945 – Pierre Laval, the fugitive former leader of Vichy France, surrenders to Allied soldiers in Austria.
- 1948 – At Idlewild Field in New York, New York International Airport (later renamed John F. Kennedy International Airport) is dedicated.
- 1948 – USS Nevada is sunk by an aerial torpedo after surviving hits from two atomic bombs (as part of post-war tests) and being used for target practice by three other ships.
- 1954 – First ascent of K2, by an Italian expedition led by Ardito Desio.
- 1961 – At Fenway Park in Boston, Massachusetts, the first All-Star Game tie in Major League Baseball history occurs when the game is stopped in the 9th inning because of rain.
- 1964 – Ranger program: Ranger 7 sends back the first close-up photographs of the moon, with images 1,000 times clearer than anything ever seen from earth-bound telescopes.
- 1970 – Black Tot Day: The last day of the officially sanctioned rum ration in the Royal Navy.
- 1971 – Apollo program: Apollo 15 astronauts become the first to ride in a lunar rover.
- 1972 – The Troubles: In Operation Motorman, the British Army re-takes the urban no-go areas of Northern Ireland. It is the biggest British military operation since the Suez Crisis of 1956, and the biggest in Ireland since the Irish War of Independence. Later that day, nine civilians are killed by car bombs in the village of Claudy.
- 1988 – Thirty-two people are killed and 1,674 injured when a bridge at the Sultan Abdul Halim ferry terminal collapses in Butterworth, Penang, Malaysia.
- 1991 – The United States and Soviet Union both sign the START I Strategic Arms Reduction Treaty, the first to reduce (with verification) both countries' stockpiles.
- 1992 – Georgia joins the United Nations.
- 1999 – Discovery Program: Lunar Prospector: NASA intentionally crashes the spacecraft into the Moon, thus ending its mission to detect frozen water on the moon's surface.
- 2006 – Fidel Castro hands over power to brother Raúl Castro.
- 2007 – Operation Banner, the presence of the British Army in Northern Ireland, and the longest-running British Army operation ever, comes to an end.
- 2009 – Three members of the popular South Korean group TVXQ, (Kim Jaejoong, Kim Junsu, and Park Yoochun), filed lawsuit against their Korean management S.M. Entertainment.
- 2012 – Michael Phelps breaks the record set in 1964 by Larisa Latynina for the most medals won at the Olympics.
Births[edit]
- 1143 – Emperor Nijō of Japan (d. 1165)
- 1396 – Philip the Good, French son of John the Fearless (d. 1467)
- 1527 – Maximilian II, Holy Roman Emperor (d. 1576)
- 1598 – Alessandro Algardi, Italian sculptor (d. 1654)
- 1702 – Jean Denis Attiret, French missionary and painter (d. 1768)
- 1704 – Gabriel Cramer, Swiss mathematician and physicist (d. 1752)
- 1718 – John Canton, English physicist (d. 1772)
- 1724 – Noël François de Wailly, French lexicographer (d. 1801)
- 1737 – Princess Augusta of Great Britain (d. 1813)
- 1777 – Pedro Ignacio de Castro Barros, Argentinian priest and politician (d. 1849)
- 1796 – Jean-Gaspard Deburau, Czech-French actor and mime (d. 1846)
- 1800 – Friedrich Wöhler, German chemist and academic (d. 1882)
- 1803 – John Ericsson, Swedish engineer, co-designed the Novelty Locomotive (d. 1889)
- 1816 – George Henry Thomas, American general (d. 1870)
- 1825 – William S. Clark, American colonel and politician (d. 1886)
- 1835 – Henri Brisson, French politician, 50th Prime Minister of France (d. 1912)
- 1835 – Paul du Chaillu, French-American anthropologist and explorer (d. 1903)
- 1836 – Vasily Sleptsov, Russian writer and social reformer (d. 1878)
- 1837 – William Quantrill, American captain (d. 1865)
- 1839 – Ignacio Andrade, Venezuelan politician, 25th President of Venezuela (d. 1925)
- 1843 – Peter Rosegger, Austrian poet (d. 1918)
- 1847 – Ignacio Cervantes, Cuban pianist and composer (d. 1905)
- 1854 – José Canalejas, Spanish politician, Prime Minister of Spain (d. 1912)
- 1858 – Richard Dixon Oldham, English seismologist and geologist (d. 1936)
- 1860 – Mary Vaux Walcott, American painter and illustrator (d. 1940)
- 1867 – S. S. Kresge, American businessman, founded Kmart (d. 1966)
- 1880 – Premchand, Indian author and playwright (d. 1936)
- 1883 – Ramón Fonst, Cuban fencer (d. 1959)
- 1884 – Carl Friedrich Goerdeler, Polish-German economist and politician (d. 1945)
- 1886 – Salvatore Maranzano, Italian-American mobster (d. 1931)
- 1886 – Fred Quimby, American animator and producer (d. 1965)
- 1886 – Harry Tate, American soccer player (d. 1954)
- 1887 – Hans Freyer, German sociologist and philosopher (d. 1969)
- 1892 – Herbert W. Armstrong, American evangelist and publisher, founded Worldwide Church of God (d. 1986)
- 1892 – Joseph Charbonneau, Canadian archbishop (d. 1959)
- 1894 – Fred Keenor, Welsh footballer (d. 1972)
- 1901 – Jean Dubuffet, French painter and sculptor (d. 1985)
- 1904 – Brett Halliday, American author (d. 1977)
- 1907 – Roy Milton, American singer, drummer, and bandleader (d. 1983)
- 1909 – Erik von Kuehnelt-Leddihn, Austrian theorist and author (d. 1999)
- 1911 – George Liberace, American violinist (d. 1983)
- 1912 – Bill Brown, Australian cricketer (d. 2008)
- 1912 – Milton Friedman, American economist and academic, Nobel Prize laureate (d. 2006)
- 1912 – Irv Kupcinet, American football player and journalist (d. 2003)
- 1913 – Bryan Hextall, Canadian ice hockey player (d. 1984)
- 1914 – Paul J. Christiansen, American conductor and composer (d. 1997)
- 1914 – Louis de Funès, French actor and screenwriter (d. 1983)
- 1916 – Sibte Hassan, Pakistani journalist, scholar, and activist (d. 1986)
- 1916 – Billy Hitchcock, American baseball player, coach, and manager (d. 2006)
- 1916 – Bill Todman, American screenwriter and producer (d. 1979)
- 1917 – Jini Dellaccio, American photographer (d. 2014)
- 1918 – Paul D. Boyer, American biochemist and academic, Nobel Prize laureate
- 1918 – Hank Jones, American pianist, composer, and bandleader (d. 2010)
- 1918 – Frank Renouf, New Zealand businessman and financier (d. 1998)
- 1919 – Curt Gowdy, American sportscaster (d. 2006)
- 1919 – Primo Levi, Italian chemist and author (d. 1987)
- 1920 – James E. Faust, American religious leader, lawyer, and politician (d. 2007)
- 1920 – Percy Herbert, English actor (d. 1992)
- 1921 – Peter Benenson, English lawyer and activist, founded Amnesty International (d. 2005)
- 1921 – Donald Malarkey, American sergeant
- 1921 – Whitney Young, American activist (d. 1971)
- 1922 – Hank Bauer, American baseball player and manager (d. 2007)
- 1923 – Ahmet Ertegun, Turkish-American record producer, founded Atlantic Records (d. 2006)
- 1923 – Stephanie Kwolek, American chemist and engineer, inventor of Kevlar (d. 2014)
- 1926 – Bernard Nathanson, American physician and activist (d. 2011)
- 1926 – Hilary Putnam, American mathematician, computer scientist, and philosopher
- 1927 – Peter Nichols, English author and playwright
- 1928 – Bill Frenzel, American lieutenant and politician (d. 2014)
- 1929 – Lynne Reid Banks, English author
- 1929 – Gilles Carle, Canadian director and screenwriter (d. 2009)
- 1929 – Don Murray, American actor, director, producer, and screenwriter
- 1929 – José Santamaría, Uruguayan footballer and manager
- 1930 – Oleg Popov, Russian clown
- 1931 – Nick Bollettieri, American tennis player and coach
- 1931 – Kenny Burrell, American guitarist
- 1931 – Ivan Rebroff, German singer (d. 2008)
- 1932 – Ted Cassidy, American actor (d. 1979)
- 1932 – John Searle, American philosopher and academic
- 1933 – Cees Nooteboom, Dutch journalist, author, and poet
- 1935 – Yvon Deschamps, Canadian comedian, actor, and producer
- 1935 – Geoffrey Lewis, American actor and screenwriter (d. 2015)
- 1935 – Anthony Scrivener, English lawyer (d. 2015)
- 1936 – Vic Davalillo, Venezuelan baseball player
- 1939 – Steuart Bedford, English pianist and conductor
- 1939 – Susan Flannery, American actress and director
- 1939 – France Nuyen, French actress
- 1940 – Carol J. Clover, American author and academic
- 1940 – Roy Walker, Northern Irish comedian, actor, and game show host
- 1941 – Amarsinh Chaudhary, Indian politician, 8th Chief Minister of Gujarat (d. 2004)
- 1943 – Lobo, American singer-songwriter and guitarist
- 1943 – William Bennett, American politician, 3rd United States Secretary of Education
- 1943 – Sab Shimono, American actor
- 1944 – Geraldine Chaplin, American actress
- 1944 – Jonathan Dimbleby, English journalist
- 1944 – Sherry Lansing, American actress and producer
- 1944 – Robert C. Merton, American economist and academic, Nobel Prize laureate
- 1944 – David Norris, Irish scholar, independent Senator, and gay and civil rights activist
- 1945 – Gary Lewis, American singer and drummer (Gary Lewis & the Playboys)
- 1945 – William Weld, American lawyer and politician, 68th Governor of Massachusetts
- 1946 – Karen Zerby, American cult leader
- 1947 – Richard Griffiths, English actor (d. 2013)
- 1947 – Hubert Védrine, French politician, Minister of Foreign Affairs for France
- 1948 – Russell Morris, Australian singer-songwriter
- 1949 – Mike Jackson, American basketball player
- 1949 – Alan Meale, English politician
- 1950 – Richard Berry, French actor, director, and screenwriter
- 1950 – Lane Davies, American actor
- 1951 – Evonne Goolagong Cawley, Australian tennis player
- 1951 – Werner Novak, German footballer
- 1951 – Barry Van Dyke, American actor and screenwriter
- 1952 – Chris Ahrens, American ice hockey player
- 1952 – Alan Autry, American football player, actor, and politician, 23rd Mayor of Fresno, California
- 1952 – Helmuts Balderis, Latvian ice hockey player and coach
- 1952 – João Barreiros, Portuguese author and critic
- 1952 – Faye Kellerman, American author
- 1953 – Ted Baillieu, Australian architect and politician, 46th Premier of Victoria
- 1953 – Jimmy Cook, South African cricketer and coach
- 1953 – James Read, American actor
- 1953 – Tōru Furuya, Japanese voice actor
- 1954 – Rainer Bock, German actor
- 1954 – Manivannan, Indian actor and director (d. 2013)
- 1954 – Derek Smith, Canadian ice hockey player
- 1955 – Jakie Quartz, French singer
- 1956 – Michael Biehn, American actor, director, producer, and screenwriter
- 1956 – Bill Callahan, American football player and coach
- 1956 – Ernie Dingo, Australian actor, comedian, and television host
- 1956 – Ron Kuby, American lawyer and radio host
- 1956 – Deval Patrick, American lawyer and politician, 71st Governor of Massachusetts
- 1956 – Lynne Rae Perkins, American author and illustrator
- 1956 – Mark Arden, English actor-comedian
- 1957 – Daniel Ash, English singer-songwriter and guitarist (Bauhaus, Love and Rockets, and Tones on Tail)
- 1957 – Jane Bennett, American sociologist, theorist, and academic
- 1957 – Dirk Blocker, American actor
- 1957 – Leon Durham, American baseball player and actor
- 1957 – Shan Goshorn, Cherokee artist
- 1957 – Mark Thompson, English businessman
- 1958 – Bill Berry, American singer-songwriter and drummer (R.E.M. and Hindu Love Gods)
- 1958 – Mark Cuban, American businessman, entrepreneur, investor and television personality
- 1958 – Wally Kurth, American actor and singer
- 1959 – Stanley Jordan, American guitarist and songwriter
- 1959 – Andrew Marr, Scottish journalist
- 1960 – Dale Hunter, Canadian ice hockey player and coach
- 1960 – Malcolm Ross, Scottish guitarist and songwriter (Josef K)
- 1961 – Frank Gardner, English captain and journalist
- 1962 – John Chiang, American politician, 31st California State Controller
- 1962 – Kevin Greene, American football player and coach
- 1962 – Wesley Snipes, American martial artist, actor, and producer
- 1963 – Fergus Henderson, English chef and author
- 1963 – Brian Skrudland, Canadian ice hockey player and coach
- 1964 – C. C. Catch, German singer
- 1964 – Jim Corr, Irish singer-songwriter and guitarist (The Corrs)
- 1964 – Urmas Hepner, Estonian footballer
- 1965 – Scott Brooks, American basketball player and coach
- 1965 – Pat Finn, American actor
- 1965 – John Laurinaitis, American wrestler and producer
- 1965 – Julian Richards, Welsh director and producer
- 1965 – Ian Roberts, English-Australian rugby league player and actor
- 1965 – J. K. Rowling, English author
- 1966 – Dean Cain, American actor, producer, and screenwriter
- 1966 – Tatsuya Ishihara, Japanese animator and director
- 1966 – Kevin Martin, Canadian curler
- 1967 – Minako Honda, Japanese singer and actress (d. 2005)
- 1967 – Mitsuo Iwata, Japanese voice actor
- 1967 – Tony Massenburg, American basketball player
- 1967 – Peter Rono, Kenyan runner
- 1967 – Tim Wright, Welsh composer
- 1968 – Saeed-Al-Saffar, Emirati cricketer
- 1969 – Loren Dean, American actor
- 1969 – Kid Kash, American wrestler
- 1969 – Kenneth D. Schisler, American lawyer and politician
- 1970 – Ahmad Akbarpour, Iranian author and poet
- 1970 – Ben Chaplin, English actor
- 1970 – Andrzej Kobylański, Polish footballer and manager
- 1970 – Giorgos Sigalas, Greek basketball player, coach, and sportscaster
- 1970 – Amanda Stepto, Canadian actress
- 1970 – Dave Wedge, American journalist and author
- 1971 – John 5, American guitarist and songwriter (2wo, Loser, and Red Square Black)
- 1971 – Christina Cox, Canadian actress and stunt woman
- 1971 – Gus Frerotte, American football player and coach
- 1972 – Giorgos Kapoutzidis, Greek actor and screenwriter
- 1973 – Wail al-Shehri, Saudi Arabian terrorist, hijacker of American Airlines Flight 11 (d. 2001)
- 1973 – Nathan Brown, Australian rugby player and coach
- 1973 – Fabulous Flournoy, American basketball player and coach
- 1974 – Emilia Fox, English actress
- 1974 – Leona Naess, American-English singer-songwriter
- 1974 – Jonathan Ogden, American football player
- 1975 – Randy Flores, American baseball player
- 1975 – Andrew Hall, South African cricketer
- 1975 – Simon Hirst, English radio host
- 1975 – Gabe Kapler, American baseball player and manager
- 1975 – Ruben Patterson, American basketball player
- 1975 – Allan von Schenkel, American bassist and composer
- 1976 – Joshua Cain, American guitarist and producer (Motion City Soundtrack)
- 1976 – Paulo Wanchope, Costa Rican footballer
- 1977 – Tim Couch, American football player
- 1978 – Will Champion, English drummer and singer (Coldplay)
- 1978 – Zeta Makripoulia, Greek model and actress
- 1978 – Nick Sorensen, American football player and sportscaster
- 1978 – Justin Wilson, English race car driver
- 1979 – Jaco Erasmus, South African-Italian rugby player
- 1979 – J. J. Furmaniak, American baseball player
- 1979 – Per Krøldrup, Danish footballer
- 1979 – Jade Kwan, Hong Kong singer
- 1979 – Carlos Marchena, Spanish footballer
- 1979 – B. J. Novak, American actor, director, producer, and screenwriter
- 1980 – Rina Aiuchi, Japanese singer
- 1980 – Mikko Hirvonen, Finnish race car driver
- 1980 – Mils Muliaina, New Zealand rugby player
- 1981 – Titus Bramble, English footballer
- 1981 – Vernon Carey, American football player
- 1981 – J.Son Dinant, American comedian and actor
- 1981 – Eric Lively, American actor
- 1981 – Ira Losco, Maltese singer
- 1981 – M. Shadows, American singer-songwriter (Avenged Sevenfold)
- 1982 – Jeff DaRosa, American singer and banjo player (Dropkick Murphys and The Exit)
- 1982 – Jack Korpela, American sportscaster
- 1982 – Blessing Mahwire, Zimbabwean cricketer
- 1982 – Anabel Medina Garrigues, Spanish tennis player
- 1982 – Raymond Pickard, English actor
- 1982 – DeMarcus Ware, American football player
- 1984 – Joseph Benavidez, American mixed martial artist
- 1984 – Felipe dal Belo, Brazilian footballer
- 1985 – Daniel Ciofani, Italian footballer
- 1985 – Shannon Curfman, American singer and guitarist
- 1985 – Rémy Di Gregorio, French cyclist
- 1986 – Evgeni Malkin, Russian ice hockey player
- 1986 – Brian Orakpo, American football player
- 1987 – Michael Bradley, American soccer player
- 1987 – Brittany Byrnes, Australian actress
- 1987 – Juelz Ventura, American pornographic actress
- 1987 – Mike Tompkins, Canadian musician
- 1988 – Charlie Carver, American actor
- 1988 – A. J. Green, American football player
- 1988 – Krystal Meyers, American singer-songwriter
- 1989 – Victoria Azarenka, Belarusian tennis player
- 1989 – Alexis Knapp, American actress and singer
- 1989 – Joey Richter, American actor and singer
- 1989 – Jessica Williams, American actress
- 1989 – Zelda Williams, American actress
- 1990 – Mirela, Spanish singer
- 1990 – Besart Abdurahimi, Croatian footballer
- 1991 – Réka-Luca Jani, Hungarian tennis player
- 1992 – Lizzy, South Korean singer, dancer, and actress (After School and Orange Caramel)
- 1992 – José Fernández, Cuban baseball player
- 1992 – Kyle Larson, American race car driver
- 1992 – Ryan Johansen, Canadian ice hockey player
- 1993 – Christian Byers, Australian actor
- 1998 – Rico Rodriguez, American actor
Deaths[edit]
- 54 BC – Aurelia Cotta, Roman mother of Gaius Julius Caesar (b. 120 BC)
- 450 – Peter Chrysologus, Italian bishop and saint (b. 380)
- 1358 – Étienne Marcel, French rebel leader (b. 1302)
- 1396 – William Courtenay, English archbishop (b. 1342)
- 1508 – Na'od, Ethiopian emperor (b. 1494)
- 1556 – Ignatius of Loyola, Spanish priest and theologian, founded the Society of Jesus (b. 1491)
- 1653 – Thomas Dudley, English-American politician, 3rd Governor of Massachusetts Bay Colony (b. 1576)
- 1726 – Nicolaus II Bernoulli, Swiss mathematician and theorist (b. 1695)
- 1750 – John V of Portugal (b. 1689)
- 1762 – Luis Vicente de Velasco e Isla Spanish sailor and commander (b. 1711)
- 1784 – Denis Diderot, French philosopher and critic (b. 1713)
- 1805 – Dheeran Chinnamalai, Indian soldier (b. 1756)
- 1864 – Louis Christophe François Hachette, French publisher (b. 1800)
- 1875 – Andrew Johnson, American general and politician, 17th President of the United States (b. 1808)
- 1884 – Kien Phuc, Vietnamese emperor (b. 1869)
- 1886 – Franz Liszt, Hungarian pianist, composer, and conductor (b. 1811)
- 1914 – Jean Jaurès, French journalist and politician (b. 1859; murdered by Raoul Villain)
- 1917 – Francis Ledwidge, Irish soldier and poet (b. 1881)
- 1917 – Hedd Wyn, Welsh soldier and poet (b. 1887)
- 1920 – Ion Dragoumis, Greek diplomat and philosopher (b. 1878)
- 1940 – Udham Singh, Indian activist (b. 1899)
- 1943 – Hedley Verity, English cricketer (b. 1905)
- 1944 – Antoine de Saint-Exupéry, French pilot and poet (b. 1900)
- 1953 – Robert A. Taft, American politician (b. 1889)
- 1953 – Georg Zacharias, German swimmer (b. 1884)
- 1954 – Onofre Marimón, Argentinian race car driver (b. 1923)
- 1963 – Sir Robert Chapman, 1st Baronet, English soldier and politician (b. 1880)
- 1964 – Jim Reeves, American singer-songwriter (b. 1923)
- 1966 – Bud Powell, American pianist (b. 1924)
- 1970 – Walter Briggs, Jr., American businessman (b. 1912)
- 1971 – Walter P. Carter, American activist (b. 1923)
- 1972 – Paul-Henri Spaak, Belgian politician, 40th Prime Minister of Belgium (b. 1899)
- 1973 – Azumafuji Kin'ichi, Japanese sumo wrestler, the 40th Yokozuna (b. 1921)
- 1979 – Beatrix Lehmann, English actress and director (b. 1903)
- 1980 – Pascual Jordan, German physicist and author (b. 1902)
- 1980 – Mohammed Rafi, Indian singer (b. 1924)
- 1981 – Omar Torrijos, Panamanian general and politician, Military Leader of Panama (b. 1929)
- 1985 – Eugene Carson Blake, American religious leader (b. 1906)
- 1986 – Chiune Sugihara, Japanese diplomat (b. 1900)
- 1986 – Teddy Wilson, American pianist and educator (b. 1912)
- 1987 – Joseph E. Levine, American film producer (b, 1905)
- 1988 – Trinidad Silva, American actor (b. 1950)
- 1990 – Albert Leduc, Canadian ice hockey player (b. 1902)
- 1992 – Leonard Cheshire, English pilot and captain (b. 1917)
- 1993 – Baudouin of Belgium (b. 1930)
- 2000 – William Keepers Maxwell, Jr., American journalist and author (b. 1908)
- 2001 – Poul Anderson, American author (b. 1926)
- 2001 – Francisco da Costa Gomes, Portuguese general and politician, 15th President of Portugal (b. 1914)
- 2001 – Friedrich Franz, Hereditary Grand Duke of Mecklenburg-Schwerin (b. 1910)
- 2003 – Guido Crepax, Italian author and illustrator (b. 1933)
- 2004 – Laura Betti, Italian actress and singer (b. 1927)
- 2004 – Virginia Grey, American actress and singer (b. 1917)
- 2005 – Wim Duisenberg, Dutch economist and politician, 1st President of the European Central Bank (b. 1935)
- 2006 – Paul Eells, American sportscaster (b. 1935)
- 2009 – Bobby Robson, English footballer and manager (b. 1933)
- 2009 – Harry Alan Towers, English-Canadian screenwriter and producer (b. 1920)
- 2012 – César Amaro, Uruguayan guitarist (b. 1948)
- 2012 – Mollie Hunter, Scottish author (b. 1922)
- 2012 – Lucio Quarantotto, Italian songwriter (b. 1957)
- 2012 – Alfredo Ramos, Brazilian footballer and coach (b. 1924)
- 2012 – Gore Vidal, American journalist, author, and screenwriter (b. 1925)
- 2013 – Michael Ansara, Syrian-American actor (b. 1922)
- 2013 – Michel Donnet, English-Belgian general and pilot (b. 1917)
- 2013 – John Graves, American author (b. 1920)
- 2013 – Trevor Storer, English businessman, founded Pukka Pies (b. 1930)
- 2013 – Alvis Wayne, American singer (b. 1937)
- 2014 – Warren Bennis, American scholar, author, and academic (b. 1925)
- 2014 – Nabarun Bhattacharya, Indian journalist and author (b. 1948)
- 2014 – Jeff Bourne, English footballer (b. 1948)
- 2014 – Wilfred Feinberg, American lawyer and judge (b. 1920)
- 2014 – Kenny Ireland, Scottish actor and director (b. 1945)
Subscribe to:
Posts (Atom)