Σχεδιο νόμου για τη διοικητική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και την αποκοπή της από την κρατική εποπτεία παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, το οποίο, όπως ανέφερε, θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποτελεί προϊόν εργασίας της επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, που είχε συστήσει ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Το σχέδιο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καψής, έχει δύο βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα τη διοικητική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ καθώς και την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της, με στόχο αφενός να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» που συνδέει το φορέα, με την εκάστοτε κυβέρνηση, αφετέρου να επιτύχει οικονομίες κλίμακας.
Το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όπως και ο κ. Καψής επεσήμανε, παραδίδεται για να ψηφιστεί -αν ψηφιστεί- από όποια κυβέρνηση εκλεγεί μετά τις επερχόμενες εκλογές, προβλέπει τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου 9ετούς θητείας. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίζεται από ανεξάρτητο φορέα που θα προκύπτει με διαγωνισμό και από πανεπιστημιακό φορέα, που επίσης στη συνέχεια με διεθνή διαγωνισμό θα κάνουν την αξιολόγηση των μελών που θα συμμετέχουν σε αυτό.
Αναδιοργάνωση λειτουργίας
Οπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης του κόστους λειτουργίας του φορέα, κατ' αρχήν κατά 15%, με την αναδιοργάνωση του προσωπικού, τον τρόπο προμήθειας προγραμμάτων και τη μείωση λειτουργικών δαπανών.
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των δημοσιογράφων στο Δημόσιο, επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καθορισθεί το πλαίσιο των μισθών για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.
No comments:
Post a Comment