ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.
Wednesday, December 18, 2024
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ
Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη υποδέχτηκε μια μαρμάρινη ανδρική κεφαλή, ρωμαϊκών χρόνων, που επιστράφηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μύνστερ της Γερμανίας (WWU Münster - Münster University).
Η εικονιστική κεφαλή (πορτρέτο) γενειοφόρου άνδρα που συνδυάζει τη χαρακτηριστική κόμμωση των χρόνων του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117 μ.Χ.) με την οψιμότερη επίπεδη απόδοση της γενειάδας, χρονολογείται γύρω στα 150 μ.Χ., και αποτελεί τμήμα ταφικού αναγλύφου που προέρχεται από νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης ή από την ευρύτερη περιοχή της.
Η επιστροφή της κεφαλής αυτής προέκυψε όταν οι αρχαιολόγοι του Μουσείου του Πανεπιστημίου του Μύνστερ προχώρησαν σε ενδελεχή έρευνα για την προέλευσή της -έφτασε στο Μουσείο το 1989 ως δωρεά Γερμανών πολιτών, όμως η πορεία της έμοιαζε ύποπτη και ασαφής. Ύστερα από φυσικοχημικές μελέτες, οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι το μάρμαρο πάνω στο οποίο λαξεύτηκε το γλυπτό προέρχεται από τα λατομεία της Θάσου, γεγονός που ενίσχυσε την πεποίθησή τους σχετικά με την ελληνική του καταγωγή.
Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Μύνστερ για τον επαναπατρισμό του ευρήματος θέτει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στους τόπους προέλευσής τους.
Η κεφαλή εκτίθεται προσωρινά στο φουαγιέ του Μουσείου, και στη συνέχεια θα ενταχθεί στη μόνιμη έκθεση του ΑΜΘ. Ρίξτε μια ματιά στα παρασκήνια του ΑΜΘ, δείτε στιγμιότυπα από την άφιξη της κεφαλής στο Μουσείο, την προετοιμασία της για έκθεση, καθώς και από την τελετή επαναπατρισμού μέσα από αυτό τοβίντεοπου δημοσιεύθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου.
No comments:
Post a Comment