Τετάρτη 27 Νοεμβρίου
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» σας προσκαλούν στην προβολή του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ «Τάσος Φάλκος- Στιγμές ζωής και τέχνης» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου).
Πρόκειται για μια εικαστική φιλμική προσέγγιση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Φασόη για τη ζωή και το έργο του φιλόσοφου, συγγραφέα και ποιητή, Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη. Είναι ένα εγχείρημα, με στόχο την περιγραφή όσο και την κατανόηση μιας πολυδιάστατης δημιουργικής παρουσίας, τουλάχιστον 50 χρόνων, πανεπιστημιακής, επιστημονικής, φιλοσοφικής και κυρίως συγγραφικής δραστηριότητας του Τάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη, κατά την οποία αναδείχθηκαν όλες οι μείζονες θεματικές κατευθύνσεις όχι μόνον του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος αλλά και της ευρύτερης φιλοσοφικής και ηθικής αναζήτησης σε διεθνές επίπεδο.
«Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω την ποίηση του Τάσου Φάλκου μέσα από την επαφή μου με τον ανεκτίμητο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της “ΥΔΡΙΑΣ”. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που ξεχώρισα και εκτίμησα ιδιαίτερα ήταν οι ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες, υλικά της ποίησης διαχρονικά, τα οποία και μας προσφέρει η συγγραφική δεινότητα του ποιητή Τάσου Φάλκου», αναφέρει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Φασόης στο προλογικό του σημείωμα, ο οποίος συνεχίζει «… (στην ταινία) καταγράφεται η πολύτιμη συνάντηση του έντεχνου και του καθημερινού, ο κοινός τόπος της ζωής και της ποίησης, το πέρασμα από το “εγώ” στο “εσύ”. Και αυτό είναι που υπηρετεί με συνέπεια, με αγάπη και τόλμη η ποίηση του Τάσου Φάλκου».
«Τάσος Φάλκος- Στιγμές ζωής και τέχνης»
Σενάριο, κινηματογράφηση, μοντάζ και σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φασόης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και επεξεργασία ήχων: ALEF Project
Ψηφιακή επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού: Ιδεόγραμμα Film Amargi
Παραγωγή: ΥΔΡΙΑ – Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου & Τιτίκας Αρβανιτάκη
Είδος, διάρκεια και έτος παραγωγής: Digital HD – 60’ – 2024
Ο Αλέξανδρος Φασόης είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεάτρου και εικαστικών ψηφιακών πολυμέσων. Προσανατολίζεται στις πειραματικές μορφές τέχνης και τις συνδυαστικές τεχνικές του «μη αφηγηματικού κινηματογράφου», του «τρίτου θεάτρου», της «μουσικής περιβάλλοντος», καθώς και τη συνάντηση της φιλοσοφίας και των επιστημών με τις νέες τεχνολογίες. Διδάσκει φιλοσοφία του κινηματογράφου και των ψηφιακών μέσων.
No comments:
Post a Comment