ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, June 1, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα τουρισμού της Marketing Greece “Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης”

Στην κατάμεστη αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον, η ημερίδα τουρισμού που διοργάνωσε η Marketing Greece “Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης” επικεντρώθηκε στη μετάβαση που πραγματοποιεί η πόλη και έθεσε στην πρώτη γραμμή τις προϋποθέσεις αλλά και τη σημασία της συνδιαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος από όλους με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Στην έναρξη της ημερίδας η Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος Marketing Greece υπογράμμισε πως «Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή είναι προικισμένη με στρώσεις πολιτισμού όλων των διαφορετικών περιόδων, με ιστορία, γαστρονομία, φυσική ομορφιά και ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά. Έχει όλα τα εφόδια για την επόμενη μέρα, πρέπει όμως να διαμορφώσει την τουριστική εμπειρία με τρόπο ανταγωνιστικό. Αναντίρρητα, έχουν γίνει βήματα, όμως τώρα είναι η στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά».

Ενώ στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Γιάννης Παράσχης, Προέδρος ΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «Στην ανάγκη τόσο για την περιφέρεια όσο και για την πόλη για την ύπαρξη οργανωμένων δομών διαχείρισης προορισμών, των σωστά δομημένων και λειτουργούντων DMOs. Οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν καταλλήλως και να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες, με σοβαρή και ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα πρότυπα των οργανισμών τουριστικής διαχείρισης πολλών άλλων Ευρωπαίων και διεθνών ανταγωνιστών. Στην κατεύθυνση αυτή οι ευρείες συμπράξεις της Marketing Greece αποτελούν ένα αρχικό αλλά ουσιαστικό πρώτο βήμα – ένα εκκολαπτήριο incubator – συνεργειών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό συναποφασίζουν/ συν-διαμορφώνουν στρατηγικές τουριστικής προβολής  και ανάπτυξης των προορισμών της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και μεγάλη αξία έχει και η σύμπραξη που έχει διαμορφωθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2020, για πρώτη φορά και σε μια κρίσιμη συγκυρία, με ένα τόσο διευρυμένο σχήμα συνεργασίας.»

Μέσα από τις θεματικές της ημερίδας:

  • Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλου ερευνητικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα και διεξήχθη σε τρεις φάσεις, ποσοτική σε γενικό κοινό (κατοίκους της πόλης), ποιοτική και ποσοτική σε ειδικό κοινό (κοινά τουρισμού). Ο Πέτρος Ιωαννίδης, Διευθυντής aboutpeople μοιράστηκε με το κοινό ενδιαφέροντα ποσοτικά στοιχεία:
    • 60,1% θεωρεί ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια
    • 68,8 αναγνωρίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης
    • Το 95,7% αξιολογεί θετική ή μάλλον θετική την επίδραση του τουρισμού στην πόλη
    • Ως τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης που θα ενισχύσουν την προσέλκυση του τουρισμού είναι η γαστρονομία (74,5%), οι εκθέσεις και τα συνέδρια (50,3%) και η πολιτιστική κληρονομιά (42,6%)
    • Ως Αυθεντική, Ανθρώπινη, Ζωντανή και Φιλόξενη χαρακτηρίζουν την πόλη

Ο Ηλίας Τσαουσάκης, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας σημείωσε πως προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την πόλη με ένα κοινό όραμα επιτυχίας, δίνοντας ειδικό βάρος στη βιωσιμότητα, στο μέτρο, στον σεβασμό αυτού του πολύτιμου μωσαϊκού. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία συγκρότησης συμμαχιών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που είναι λιγότερο προβεβλημένα. Τέλος, εστίασε στην ανάδειξη ειδών τουρισμού που είναι λιγότερο συνδεδεμένα με τη Θεσσαλονίκη και θα φωτίσουν ακόμα περισσότερες άγνωστες πτυχές και μνήμες αλλά και ιστορίες μοναδικές.

  • Αποτελώντας το MICE ένα ισχυρό και εδραιωμένο προϊόν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το πάνελ συζήτησης «Συνεδριακός Τουρισμός & Υποδομές», εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των υποδομών με την κρίσιμη παράμετρο να είναι η συνολική σύνθεση προϊόντος, με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και συμπληρωματικές χρήσεις και δραστηριότητες, που πρέπει να συνάδουν με την ευρύτερη στρατηγική του προορισμού. Τη θεματική προλόγισε ο Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους Αγγελική Βασιλείου, Senior Business Partner, ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, Ηλία Κικίλια, Γενικό Διευθυντή ΙΝΣΕΤΕ, Πρόδρομο Μοναστηρίδη, Πρόεδρο Thessaloniki Convention Bureau και Αλέξη Τσαξιρλή, Γενικό Διευθυντή ΔΕΘ-Helexpo, συντόνισε η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ.
  • Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του τουρισμού αναδείχθηκε η συνένωση δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα από μια εκτενή συζήτηση με τους Partners της Σύμπραξης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Με όχημα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας δόθηκε έμφαση στην αξία της δημιουργίας και προβολής αυθεντικών εμπειριών αλλά και στη σημασία της διαχείρισης του προορισμού, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της ανάδειξης του δημόσιου χώρου, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Στη συζήτηση που συντόνισε ο Νίκος Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής Marketing Greece συμμετείχαν οι Απόστολος Τζιτζικώστας – Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Στέλιος Αγγελούδης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Ελένη Μητράκη – Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής, ΕΟΤ, Αλέξανδρος Θάνος – Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Γρηγόρης Τάσιος – Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Μαρίνα Βάλβη – Marketing Director, AEGEAN, Γιώργος Βήλος – Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Fraport Greece, Ευθύμιος Λαμπαδιάρης -Επικεφαλής Διεύθυνσης Ξενοδοχείων & Τουρισμού, Eurobank.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση  της Σύμπραξης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας με την ένταξη πέντε (5) νέων μελών: Electra Hotels & Resorts, Grand Hotel Palace, Tor Hotel Group, Hyatt Regency και Stanta Real Estate Management.

  • Αναλύθηκε η συνεισφορά και ο ρόλος της φιλοξενίας στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος με τον Γιάννη Ρέτσο, πρ. Πρόεδρο ΣΕΤΕ, CEO & Co-Owner Electra Hotels & Resorts να συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Σάκη Παπαδόπουλο και να δηλώνει ότι «Η ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν της πόλης είναι δεδομένη και οφείλουμε όλοι να πάμε ένα βήμα μπροστά, συνθέτοντας και διαμορφώνοντας από κοινού ελκυστικά τουριστικά προϊόντα. Η πολυπολιτισμικότητα της πόλης είναι στην ουσία αυτή που μας καθοδηγεί στο να επαναπροσδιορίσουμε την αντίληψη μας για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, πρέπει να επενδύσουμε και να εξελίξουμε τον προορισμό».
  • Παρουσιάστηκαν case studies με τον Στέλλιο Μπουτάρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», Πρόεδρο Ένωσης των Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδος να ταξιδεύει το κοινό στον κόσμο του οινοτουρισμού. Την Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Υπεύθυνη Ελληνικής Παραγωγής, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να αποτυπώνει το όραμα και τη συμβολή του φεστιβάλ στην προώθηση και προβολή της πόλης μέσα από τις δράσεις του. Τη Σύλβια Κουμεντάκη, Managing Director & Gastronomy Events’ Specialist, Chef Stories, να αναλύει τη δυναμική της γαστρονομίας ως μιας αυθεντικής εμπειρίας.
  • Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της διασύνδεσης του πολιτισμού και του τουρισμού, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας.

Η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη της με την Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρο Marketing Greece δήλωσε πως « Οι δυο τομείς, πολιτισμός και τουρισμός, είναι πάρα πολύ κοντά ό ένας στον άλλον, θα έλεγα ότι σε έναν μεγάλο βαθμό θα έπρεπε να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για την ώρα θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικά, αυτά λοιπόν τα συμπληρωματικά πρέπει να γίνουν συγκοινωνούντα».

Εν συνεχεία η Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος Marketing Greece συνομίλησε με τον Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τη Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και έθεσαν καίρια ζητήματα, όπως η ανάγκη να διατηρηθεί αναλλοίωτο το τοπίο της Ημαθίας και να προστατευθεί η φυσιογνωμία των Κυκλάδων. Στόχος είναι ο επισκέπτης παράλληλα με την περιήγηση στα πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα, να έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να απολαύσει αυθεντικές εμπειρίες στον προορισμό. Ταυτόχρονα αναλύθηκε η συμβολή των ελκυστικών αφηγημάτων στη δημιουργία μια ανταγωνιστικής πολιτιστικής εμπειρίας, που προϋποθέτει τη διασφάλιση και προστασία των μνημείων. Ο ρόλος του τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύεται καίριος, καθώς μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα δράσεις πολιτισμού, αλλά και να συμβάλλει στο χτίσιμο συνεργειών μεταξύ των δύο τομέων.

 

Οι Δρ. Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης,  Δρ. Ξένια Ελευθερίου, Επιστημονική Υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αθηνά Παυλίδου, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Γενική Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Πρόεδρος Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus, πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα για την ανάγκη να συνθέσουν τα μουσεία της πόλης βιωματικές επισκέψεις και «δημιουργικά πολιτιστικά προϊόντα», που αφηγούνται με σύγχρονο τρόπο ιστορίες ικανές να προσελκύσουν διαφορετικά και πιο νεανικά κοινά. Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και να υιοθετηθεί πιο εντατικά η εξωστρέφεια. Μεταξύ άλλων, μία ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε ήταν να σχεδιαστούν από κοινού καινοτόμες πολιτιστικές εμπειρίες, τόσο με τη συμμετοχή όλων των μουσείων όσο και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του workshop προσκλήθηκε και συμμετείχε η Dr. Hatice Pamir, Associate Professor Department of Archaeology, Mustafa Kemal University.


No comments:

Post a Comment