Τι προβλέπει ο νόμος για τα ηλεκτρικά πατίνια;
– Δεκάδες παραβάσεις καθημερινά από τους οδηγούς
Αναλυτικές οδηγίες έδωσε και ο υποδιευθυντής Συντονισμού Τροχαίας Αττικής
Δεκάδες είναι οι παραβάσεις που καταγράφει η Τροχαία από οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους όλης της χώρας.
Στη σκιά του τροχαίου ατυχήματος στην Καλαμάτα όπου δύο 15χρονοι που επέβαιναν σε ηλεκτρικό πατίνι, παρασύρθηκαν από Ι.Χ μίλησε ο υποδιευθυντής Συντονισμού Τροχαίας Αττικής, Δ. Παπαγεωργίου εξηγώντας στο πώς πρέπει να κινούνται οι οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.
Υπενθυμίζεται πως ο ένας ανήλικος που επέβαινε στο πατίνι βρίσκεται διασωληνομένος στο ΚΑΤ με κάταγμα κρανίου, αιμάτωμα στο κεφάλι και πολλά θλαστικά τραύματα, ενώ η 15χρονη οδηγός νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
«Είχαμε αρκετές παρασύρσεις το 2023 μέχρι στιγμής. Στατιστικά το ένα τρίτο περίπου των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων που έχουμε στην Αττική είναι παρασύρσεις πεζών», αποκάλυψε ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνοντας ότι το θλιβερό αυτό στατιστικό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι οδηγοί αλλά όσο και οι πεζοί δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας.
«Οι οδηγοί είναι απρόσεκτοι και δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στο οδικό περιβάλλον, αλλά και οι πεζοί δεν κάνουν σωστή χρήση της διάβασης των πεζών», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υποδιευθυντής Τροχαίας.
Μιλώντας για τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν μπει στη καθημερινότητά μας και χρησιμοποιούνται από μικρούς και μεγάλους, όπως στην περίπτωση των δύο παιδιών στην Καλαμάτα που τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε ότι είναι μια τεχνολογία η οποία έχει μπει στη ζωή μας σαν μικρή μικροαστική κινητικότητα.
«Είναι ένα μέσο το οποίο είναι οικονομικό, είναι ευέλικτο, αλλά αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους τους χρήστες του οδικού περιβάλλοντος. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε σαν οδηγοί ότι υπάρχουν και τα πατίνια στο οδικό περιβάλλον αλλά και από την άλλη, οι οδηγοί των σκούτερ θα πρέπει να αντιληφθούν πού κινούνται», σημείωσε.
Εξήγησε πως τα ηλεκτρικά πατίνια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τα μικρά σκούτερ, με ταχύτητα μέχρι 6 χλμ/ώρα, πρέπει να κινούνται στα πεζοδρόμια και όχι στο οδόστρωμα και να οδηγούνται από άτομα πάνω από 12 ετών. Τα μεγαλύτερα πατίνια, τα οποία είναι από 6 μέχρι 25 χλμ., τα οποία θεωρούνται ποδήλατα, κινούνται στο οδόστρωμα ακολουθώντας τους κανόνες του ΚΟΚ.
«Θα πρέπει να φοράνε κράνος, θα πρέπει να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να είναι ένας πάνω στο σκούτερ όχι δύο άτομα στο σκούτερ (πατίνι) και να τηρούν τη διάταξη του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας» τόνισε.
Επισήμανε ότι η Τροχαία κόβει κλήσεις ακόμα και σε ανήλικους που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά πατίνια. «Το πλαίσιο υπάρχει και στην Ελλάδα και είναι καθορισμένο. Δεν μπορεί να έχεις ένα μικρό σκούτερ και να βγαίνεις στο οδόστρωμα, αλλά ούτε και να έχεις ένα κανονικό πατίνι και να κινείσαι σαν να είναι μηχανάκι. Θα πρέπει να κινείσαι σαν ποδήλατο», είπε προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρικά πατίνια δεν πρέπει να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που έχουν ελάχιστο όριο ταχύτητας τα 50 χλμ».
Το 2021, με το Νόμο 4784, τροποποιήθηκαν διατάξεις του ΚΟΚ και εισήχθη ένας νέος όρος για κατηγορία οχήματος τα Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα. Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες, τα hoverboard, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία. Με τον εν λόγω νόμο ορίσθηκαν κανόνες που αφορούν στην εισαγωγή και τις τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων αυτών, στην κυκλοφορία, αλλά και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται με τον ΚΟΚ. Ειδικότερα:
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα.
Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Ετσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αφτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγησή τους σε άτομα άνω των 12 ετών.
Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.
Αν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
Τη νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
Οταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.
No comments:
Post a Comment