ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, June 18, 2023

labararithou pothou

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η πολυβραβευμένη συγγραφέας, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας  Μαρία Λαμπαδαρίδου -Πόθου, δεν είναι πια μαζί μας. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων.

Επιμέλεια: Book Press

Γράφω γιατί έτσι μόνο μπορώ να υπάρχω.
Έτσι μόνο να αναζητώ τη διαίσθηση μου για τον κόσμο και για την ύπαρξη. Να συνειδητοποιώ την κάθε στιγμή που ζώ για να βρω το ουσιώδες που κρύβει, να το μεταποιήσω σε ποίηση, σε ομορφιά.
Την ομορφιά αναζητώ γράφοντας, το χαμένο ιερό της ψυχής (…) 
Να γι’ αυτό έγραψα όσα έγραψα, για να πλουτίσω την ψυχή μου. Να δω λίγο πιο πέρα αυτό που δεν φαίνεται.
Την άλλη αλήθεια.

pothou vounoΜε βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η πολυβραβευμένη συγγραφέας, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και μέλος της Εταιρείας μας, Μαρία Λαμπαδαρίδου -Πόθου, δεν είναι πια μαζί μας. Αφήνει όμως πίσω της ένα έργο τόσο πολυδιάστατο και πλούσιο, που έχει αγαπηθεί και τιμηθεί από το κοινό όχι μόνο του γενέθλιου τόπου της, της Λήμνου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που είναι και θα παραμείνει παρούσα στα Γράμματα και στη μνήμη μας.  

Η κηδεία της θα γίνει στην Αγία Τριάδα, στη Μύρινα Λήμνου, όπως εκείνη το ήθελε, την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 10.00 π.μ.

Στον γιο της Εμμανουήλ και στους οικείους της εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Λίγα λόγια:

H Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου γεννήθηκε στη Mύρινα Λήμνου. Eίναι πτυχιούχος της Παντείου και της Σορβόνης, όπου, με υποτροφία της Γαλλικής Kυβέρνησης, σπούδασε θέατρο. Το έργο της περιλαμβάνει είκοσι δύο µυθιστορήµατα σε πολλαπλές ανατυπώσεις, έξι βιβλία ποιητικής πρόζας, δύο δοκιµίου (Beckett, Ελύτης), θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης έχει γράψει ποίηση, δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές. Η τελευταία της, Ως ωραίος νέκυς (Εκδ. Πατάκη, 2019). Το έργο της έχει µεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αγγλικά και διδάσκεται σε πανεπιστήµια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έξι διδακτορικές εργασίες έχουν γίνει πάνω στα βιβλία της, στα πανεπιστήµια Αθηνών, Πάτρας και Μπάρι. Έχει συνεργαστεί με εφηµερίδες και περιοδικά (Το Βήµα, Τα Νέα, Θέµατα Λογοτεχνίας κ.ά.). Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία: του Iδρύματος Κώστα & Ελένης Oυράνη της Ακαδημίας Αθηνών, 1995, για το μυθιστόρημα "Mε τη λάμπα θυέλλης" της Aκαδημίας Aθηνών, 1987, για το μυθιστόρημα "H Mαρούλα της Λήμνου" της Oμάδας των Δώδεκα, 1996, για το σύνολο του έργου της. Η ποιητική της συλλογή "Μυστικό Πέρασμα" προτάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για το Αριστείο της Ευρώπης το 1991.

Πλήρες βιογραφικό και εργοβιογραφικό της εδώ: https://www.authors.gr/lampadaridoy_pothoy_maria-article-320.html?category_id=6
Και εδώ: https://marialampadaridoupothou.gr/965-2/

No comments:

Post a Comment