Με τη σειρά podcasts «Βιβλία και Συγγραφείς» ο Νίκος Μπακουνάκης επιχειρεί να μας βάλει στον κόσμο της λογοτεχνίας και όχι μόνο. Στα περίπου 100 επεισόδια, τα οποία μετράει μέχρι στιγμής η σειρά, έχουν προσκληθεί πολλοί συγγραφείς, ποιητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, κοινωνιολόγοι, μεταφραστές και εκδότες.
«Η ιδέα πίσω από τα podcasts είναι να παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον περιεχόμενο και μια σημαντική προσωπικότητα. Το περιεχόμενο σχετίζεται με το συγκεκριμένο βιβλίο που φωτίζεται από πολλές πλευρές, συσχετίζεται με άλλα βιβλία, δίνεται το παρασκήνιο της συγγραφής του και η πορεία του μέσα στον χρόνο. Η προσωπικότητα, από την άλλη, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζεται, αλλά μπορεί να είναι και ο μεταφραστής του ή ο ειδικός για έναν συγγραφέα που δεν ζει πια», σημειώνει ο Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου και συγγραφέας κυρίως ιστορικών δοκιμίων που στηρίζονται σε πηγές και έρευνα αρχείου. Ο ίδιος υπήρξε και ο δημιουργός του πρώτου ενθέτου για βιβλία στον ελληνικό Τύπο με τίτλο «Τα Βιβλία» στο «Βήμα της Κυριακής», το οποίο διηύθυνε επί είκοσι χρόνια.
«Με τα podcasts μου θέλω να προκαλώ συζητήσεις για βιβλία και συγγραφείς που πηγαίνουν πολύ πέρα από ένα λογοτεχνικό lifestyle, δημιουργούν γνώση, ανακινούν το ενδιαφέρον για συγγραφείς που μπορεί να είναι ακόμη στη σκιά, π.χ. τα podcasts για τους ποιητές Δημήτριο Καπετανάκη και Μάτση Χατζηλαζάρου, συνομιλούν με την εκδοτική αγορά και διευρύνουν το αντικείμενο πέρα από τη λογοτεχνία αλλά και προς την Ιστορία, τις κοινωνικές επιστήμες, την τέχνη και γενικότερα την αφήγηση.
Η επιλογή των βιβλίων και των συγγραφέων γίνεται κυρίως με ένα ασφαλές δημοσιογραφικό κριτήριο που είναι η επικαιρότητα. Η εκδοτική επικαιρότητα αλλά και η επικαιρότητα λογοτεχνικών επετείων, για παράδειγμα τα 100 χρόνια από την έκδοση της «Έρημης Χώρας» του Τ.Σ. Έλιοτ, τα 80 χρόνια από την έκδοση του «Μικρού Πρίγκιπα» ή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ», εξηγεί ο ίδιος.
Πάντως, ακούγοντας τα podcasts της σειράς «Βιβλία και Συγγραφείς», μπορεί κανείς να μπει καλύτερα και βαθύτερα στον κόσμο ενός βιβλίου καθώς και να περιηγηθεί στο εργαστήριο του συγγραφέα του. Μπορεί επίσης να αποκτήσει μια συνολικότερη γνώση του «τι κυκλοφορεί» μέσα από τα ειδικά podcasts με αξιολογικές επιλογές και λίστες βιβλίων, να ανακαλύψει «απρόοπτα» βιβλία, να απολαύσει μια συζήτηση ελεύθερη και διαδραστική που δεν έχει καμία σχέση με κοινοτοπίες και στερεότυπα ή και να ακούσει τη φωνή ενός συγγραφέα που διαβάζει απόσπασμα από το μυθιστόρημά του ή απαγγέλλει ένα ποίημά του.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Νίκος Μπακουνάκης έχει γράψει 13 βιβλία. Το τελευταίο του, μάλιστα, ήταν το αυτοβιογραφικό «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο» που εκδόθηκε το 2021, όπου παρουσιάζει τη σχέση του με τη γραφή, την ανάγνωση και τα βιβλία, αρχίζοντας από την εφηβεία του, τότε που συνέβη η αναγνωστική του αφύπνισή, συνεχίζοντας με το πέρασμά του από τον Μίκυ Μάους στον Καμί, όπως είχε γράψει, και φτάνοντας μέχρι σήμερα, καθώς και τη διανοητική/δημοσιογραφική περιπέτεια και εμπλοκή του με το βιβλιοφιλικό ένθετο του «Βήματος». Από τον Δεκέμβριο του 2020 παρουσιάζει τη σειρά podcasts «Βιβλία και Συγγραφείς» στη LiFO.