Saturday, April 29, 2023


  Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ

Εξαιρετική η πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θρακης  για ένα σεμινάριο που αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων είτε σε ειρηνική περίοδο είτε σε ζώνη πολέμου.Ειδικοτερα για την Ελλάδα αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν σε διαδηλωεις,πορειες,συγκρουσεις αστυνομικών με αναρχικούς,κλπ.Τις αποστάσεις και από τις δυο πλευρές,ωστε να περιοριστούν οι πιθανοτητες τραυματισμού.Απαντησεις δοθήκαν σε όλα από τον Άγγλο ειδικό που ταξίδεψε σε πολλές επικίνδυνες περιοχές και μοιράστηκε με το ακροατήριο πολλές,πολυτιμες εμπειριες.


Το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων οργάνωσε το διήμερο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο με αντικείμενο την ασφαλή άσκηση του δημοσιογραφικού έργου σε επικίνδυνο περιβάλλον. 

 

Το Εργαστήριο  πραγματοποιηθηκε χθες και σημερα (09.00-17.00), στην Αίθουσα Συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη (Στρατηγού Καλλάρη 5). 

 

Τις εργασίες παρακολουθήσαν 15 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι έξι   από περιοχές της περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης εκτός Θεσσαλονίκης Η γλώσσα εργασίας ήταν η αγγλική.

 

Οι συμμετέχοντες  εκπαιδευτηκαν σε ζητήματα που αφορούν την εκτίμηση κινδύνου, τη δημοσιογραφική κάλυψη διαδηλώσεων και άλλων γεγονότων με συνθήκες έντασης, τη διαδικτυακή ασφάλεια και την ασφάλεια επικοινωνιών. 

 

Εκπαιδευτής ήταν ο βρετανός David Bevan, με εμπειρία τριών δεκαετιών στο συγκεκριμένο πεδίο και σταθερός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) σε ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

 

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στο πλαίσιο του Media Freedom Rapid Reponse και με επιμέλεια της  ΕΣΗΕΜ-Θ. 

No comments:

Post a Comment