Γαύδος: Η αυξημένη ζήτηση για
καθαρό νερό «αφυδατώνει» τις
πηγές του νησιού
Καταγραφή των υδρογεωτρήσεων στη Γαύδο από κλιμάκιο της Ι.Γ.Μ.Ε - Προσπάθεια για δημιουργία επικαιροποιημένου υδρολογικού χάρτη
Θέσεις από τις οποίες αντλούνται τα έτσι κι
αλλιώς περιορισμένα υδάτινα αποθέματα της
ακριτικής Γαύδου, έλεγξε και κατέγραψε
κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών
και Μεταλλευτικών Ερευνών του Υπουργείου
Περιβάλλοντος που βρέθηκε στο ακριτικό νησί
στο πλαίσιο του έργου συστηματικής
απογραφής των υδρογεωτρήσεων στο
υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης,
Ιωάννη Μιχαλάκη και τη γεωλόγο, Ελένη Τσολάκη, ενώ στις αυτοψίες συμμετείχε ο
ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου
Αθηνών, Απόστολος Αλεξόπουλος, ο οποίος εδώ και δεκαετίες καταγράφει τα ποιοτικά
χαρακτηριστικά των νερών της Γαύδου και τα υδάτινα αποθέματα που εξαιτίας της
μείωσης των βροχοπτώσεων έχουν ελαττωθεί δραματικά.
ADVERTISING
Ο καθηγητής κ. Αλεξόπουλος μελετά τη γεωλογική δομή της Γαύδου από το 1989 και είναι γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού, οπότε και ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται.
Πέρυσι τον Αύγουστο μάλιστα είχε απευθύνει έκκληση από την σελίδα του δήμου Γαύδου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για περιορισμό στην κατανάλωση νερού.
Χαρακτηριστικά, ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε επισημάνει ότι «ο παράκτιος υδροφόρος ορίζοντας του Σαρακήνικου ήδη υπερεκμεταλλεύεται, για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, με συνέπεια να καταγράφεται μια αλματώδης αύξηση της αλατότητας του νερού, εξ αιτίας της διείσδυσης της θάλασσας στην ενδοχώρα και να παρατηρείται μεγάλη πτώση στάθμης στον υδροφόρο».
Ο κ. Αλεξόπουλος είχε μιλήσει ευθέως για κατασπατάληση του νερού απευθυνόμενος σε κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής του νησιού για την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Κατά την επίσκεψη, το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στη Γαύδο, πραγματοποίησε επίσης αυτοψίες σε χαρακτηριστικές εμφανίσεις των γεωλογικών σχηματισμών του νησιού, ενώ οι γεωλόγοι είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν προτεινόμενες διαδρομές της σειράς «Γεωδιαδρομές στην Ελλάδα» της πιλοτικής έκδοσης του Ι.Γ.Μ.Ε. του Έργου «Ανάδειξη γεωτόπων-γεωπάρκων, συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη».
No comments:
Post a Comment