ΑΠΟ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΕΔΡΟΥΣ ΙΜΑΛΑΐΩΝ ΚΑΙ... ΣΕΚΟΓΙΑ: ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝΤΡΑ ΕΧΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε κακή κατάσταση το 1/4 των ζωντανών δένδρων στον δήμο Θεσσαλονίκης και σχεδόν τα μισά στην Καλαμαριά - Όσα πρέπει να ξέρετε για τα δένδρα της πόλης
Πόσα δένδρα στη Θεσσαλονίκη είναι ζωντανά και πόσα νεκρά; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους; Καλή, κακή, άριστη, χείριστη; Τι ηλικία έχουν; Τι είδος είναι και πού βρίσκεται το καθένα; Ποιο είναι το ύψος τους, η στηθαία διάμετρός τους και η προβολή της κόμης τους; Ποια είναι η αξία τους; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε ακόμη περισσότερα δίνει σαφείς απαντήσεις η εξαιρετικά ακριβής εφαρμογή GreenTree, η οποία μάλιστα αποδεικνύει και πόσο ωφέλιμα για τους κατοίκους της πόλης είναι τα δένδρα που υπάρχουν στον ιστό της.
Το GreenTree είναι ένα πακέτο εφαρμογών με σκοπό την άμεση και ποιοτική συλλογή δεδομένων των αστικών δέντρων και απώτερο στόχο τη διαχείριση του αστικού πρασίνου.
Το πακέτο εφαρμογών GreenTree απευθύνεται σε φορείς που είναι υπεύθυνοι για την καταγραφή και διαχείριση χώρων αστικού πρασίνου και περιλαμβάνει:
Σύστημα απογραφής πρασίνου μέσω εφαρμογής android – κατάρτιση μητρώου δέντρων
Online χάρτη των αποτελεσμάτων της απογραφής
Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αστικού πρασίνου
Στατιστικά στοιχεία αστικού πρασίνου
Real time εκτίμηση δεσμευόμενου άνθρακα
Τα στατιστικά των δένδρων στον δήμο Θεσσαλονίκης
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο συνολικός αριθμός δένδρων είναι 41.859 και το συνολικό εμβαδόν επιφάνειας που καλύπτουν αυτά είναι 764.919 τ.μ., δηλαδή καταλαμβάνουν χώρο ίσο με τέσσερις φορές (για την ακρίβεια 4,24 φορές) την έκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Αλλιώς, αποτελούν το 1/400 περίπου της συνολικής έκτασης του Σέιχ Σου.
Με την παρουσία τους δεσμεύουν 17.094.162 kg/έτος διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ενώ η αξία τους υπολογίζεται σε 83.578.359 εκατ. ευρώ! Το σύνολο του όγκου κόμης αυτών των περισσότερων από 40.000 δένδρων είναι 2.533.585 κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με την εφαρμογή, από τα 41.859 καταγεγραμμένα δένδρα τα 37.303 είναι ζωντανά, τα 1.085 είναι νεκρά και τα 3.418 δεν υπάρχουν, δηλαδή οι δενδροδόχοι τους είναι κενές.
Τα δένδρα για τα οποία απαιτούνται εργασίες βελτίωσης της κατάστασής τους ανέρχονται σε 9.570.
Σε ό,τι αφορά της ζωτικότητα των δένδρων, τα 5.472 βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, τα 6.215 είναι σε κακή κατάσταση, τα 12.831 σε καλή κατάσταση, τα 9.439 είναι σε μέτρια και τα 3.347 στη χείριστη. Δηλαδή, περίπου το 1/4 του συνόλου των ζωντανών δένδρων είναι σε τουλάχιστον κακή κατάσταση.
Από φοίνικες μέχρι... κρητικά αλμυρίκια
Τα είδη των δένδρων που έχουν καταγραφεί είναι 91 (και ένα αγνώστου... πατρός): από ακακίες μέχρι έλατα, από λωτούς (πέντε μόνον δένδρα) μέχρι μηλιές, από πασχαλιές (μόλις τρεις) μέχρι σχίνο (ένας!), από φοίνικες (44 συνολικά) μέχρι σεφλέρα (μία), από ιτιές κλαίουσες (τρεις) μέχρι... κέδρους Ιμαλαΐων (δέκα στον αριθμό), μέχρι λαγκεστρέμιες (τρεις), κρητικά αλμυρίκια (τέσσερα) και... ουασιγκτώνιες (12)!
Διαβάστε περισσότερα για τα δένδρα στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον δήμο Καλαμαριάς και στον δήμο Δράμας στη Greenagenda.gr
No comments:
Post a Comment