ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φωτεινή Στεφανοπούλου
Η χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων ευνόησε τη διασπορά – Διαχειρίσιμη η κατάσταση λένε οι υπεύθυνοι
Καμπανάκι χτυπά η πανδημία στις παιδικές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου.
Η έξαρση που καταγράφεται στη χώρα το τελευταίο διάστημα δεν άφησε ανεπηρέαστες τις κατασκηνώσεις, οι οποίες λειτουργούν φέτος με τα νέα πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν στις 17 Ιουνίου, δηλαδή χωρίς υποχρεωτικό rapid test για είσοδο στις εγκαταστάσεις ή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή απομόνωση των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Υπό τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς, μάλιστα, πολλές εταιρείες θεώρησαν σκόπιμο να επιβάλουν τη διενέργεια προληπτικού τεστ, παρότι αυτό δεν προβλέπεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τρεις κατασκηνώσεις αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Στην πρώτη, η οποία λειτουργεί στη Χαλκιδική, τουλάχιστον 20 παιδιά σε σύνολο 300 φιλοξενούμενων παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου και κλήθηκαν οι γονείς τους να τα παραλάβουν. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης ανέφεραν ότι τελικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ελάχιστα, ωστόσο γονείς επισήμαναν ότι είναι πολλά και εξέφρασαν την αγωνία τους για μεγαλύτερη διασπορά.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά εταιρεία, η οποία λειτουργεί δύο κατασκηνώσεις. Στη μία, η οποία άνοιξε και πρώτη, διαπιστώθηκε κρούσμα από την πρώτη μέρα, παρότι το παιδί είχε αρνητικό τεστ. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν άλλα 17 κρούσματα στα συνολικά 350 παιδιά, τα οποία επέστρεψαν στο σπίτι τους. Οι δε στενές τους επαφές, πρακτικά δηλαδή τα παιδιά που ήταν στην ίδια σκηνή, τα μεν ανεμβολίαστα επίσης επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ τα εμβολιασμένα παρέμειναν και υποβάλλονταν καθημερινά σε τεστ για τις επόμενες πέντε ημέρες, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Με ευθύνη της κατασκήνωσης, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, τα παιδιά της δεύτερης κατηγορίας τέθηκαν σε καθεστώς σχετικού περιορισμού, ενώ υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες σε δραστηριότητες που έχουν συνωστισμό. Η συρροή κρουσμάτων οδήγησε τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης να ζητούν τη διενέργεια rapid test έως 48 ωρών για την είσοδο. Έτσι, στη δεύτερη κατασκήνωση που άνοιξε αργότερα, παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής μόλις 2 κρούσματα σε σύνολο 500 παιδιών.
Η τρίτη περίπτωση αφορά επίσης κατασκήνωση που λειτουργεί στη Χαλκιδική, στην οποία εντοπίστηκαν περίπου δέκα κρούσματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, η εταιρεία αποφάσισε να ζητά rapid test έως 48 ωρών για την επόμενη κατασκηνωτική περίοδο.
Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, Ανδρέας Μιχαλούδης, η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς οι κατασκηνώσεις έχουν την εμπειρία και τη σοβαρότητα να διαχειριστούν το θέμα. «Όταν υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία, δεν μπορεί να μην υπάρχουν στις κατασκηνώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Διαχειριζόμαστε πιθανά κρούσματα μέσα στην κατασκήνωση. Αν υπάρχει κρούσμα, απομακρύνεται και ελέγχονται τα παιδιά που ήταν στο ίδιο δωμάτιο. Πολλοί, πάντως, επέλεξαν να ζητούν rapid test ως προαπαιτούμενο για την είσοδο. Είναι μία πρακτική που υιοθετεί η κάθε κατασκήνωση ανάλογα με την πολιτική που έχει για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διενέργεια προληπτικού τεστ είναι ζήτημα υπευθυνότητας τόσο της κατασκήνωσης όσο και των γονέων.
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο, το θετικό κρούσμα απομακρύνεται από την κατασκήνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες (ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων ή σε περίπτωση ασυμπτωματικού ατόμου, η ημέρα του θετικού διαγνωστικού ελέγχου) και μπορεί να επιστρέψει από την 6η ημέρα και μετά, εφόσον είναι ελεύθερο συμπτωμάτων και με την προϋπόθεση αρνητικού αποτελέσματος σε ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
Όλα τα άτομα (κατασκηνωτές και προσωπικό) που είναι πλήρως εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσου COVID-19 το τελευταίο εξάμηνο και διαπιστώθηκε ότι ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή, δεν παραμένουν σε απομόνωση και δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν από την κατασκήνωση, εφόσον είναι ασυμπτωματικά. Θα βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση της υγείας τους, για την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων που είναι συμβατά με νόσο COVID-19, για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή τους με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε τέτοια περίπτωση θα διενεργείται άμεσα rapid test. Επίσης, προβλέπεται να υποβληθούν σε δύο rapid test, τις ημέρες 0-1 και την ημέρα 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
Οι μη εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το προηγούμενο εξάμηνο απομακρύνονται από την κατασκήνωση και παραμένουν σε απομόνωση για πέντε 5 ημέρες.
No comments:
Post a Comment