ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΡΟΣΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ... ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Λευτέρης Ζαβλιάρης
Χρηστικές συμβουλές για το πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα θέτοντας σε χρήση το κλιματιστικό σας, ώστε να μη δείτε εικόνες... χειμώνα στους λογαριασμούς
Επικίνδυνο κοκτέιλ ακρίβειας τον μήνα Μάιο απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από τα υπέρογκα έξοδα της θέρμανσης για τον χειμώνα, καταβάλλοντας ακόμα δόσεις σε διακανονισμούς λογαριασμών φυσικού αερίου ή ρεύματος, οι ενδείξεις καύσωνα που ήρθαν πριν εισέλθουμε ημερολογιακά στο καλοκαίρι θέτουν ερωτήματα για το τι θα κάνουν οι καταναλωτές με τη χρήση του κλιματιστικού για την ψύξη των σπιτιών τους.
Προς το παρόν, τα περισσότερα σπίτια που δεν θέλουν να δουν εικόνες... χειμώνα στους λογαριασμούς του ρεύματος, κρατούν το κλιματιστικό κλειστό, ωστόσο αυτό δύσκολα θα συμβεί εάν στους δυνατούς καύσωνες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει τα βράδια κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αδειούχων Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων νομού Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Λυκίδης, εξηγεί τα βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε να μην πατάμε το πλήκτρο «on» στο τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού μας με... πόνο ψυχής και πορτοφολιού.
Η διαφορά παλιών και νέων κλιματιστικών
Τα νεότερης τεχνολογίας κλιματιστικά τύπου inverter είναι ξεκάθαρα λιγότερο ενεργοβόρα από τις παλαιότερες συσκευές κλιματισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκίδη, «η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι 40% με 50% περισσότερο σε σχέση με ένα παλαιότερο κλιματιστικό».
Μάλιστα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ίσως δώσει σε ορισμένους τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα παλιά κλιματιστικά με νεότερα.
Στο μέσο ελληνικό σπίτι, όπως λέει ο ίδιος, υπάρχουν δύο κλιματιστικά, ένα νέας τεχνολογίας στο σαλόνι και ένα παλαιότερο που μεταφέρθηκε στην κρεβατοκάμαρα και δεν πετάχθηκε εφόσον είναι λειτουργικό.
Η συντήρηση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των ψυκτικών, το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται με τα παλαιότερης τεχνολογίας κλιματιστικά τα οποία είναι αποδεδειγμένα περισσότερο ενεργοβόρα.
«Αν κάτι πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε είναι η τακτική και σχολαστική συντήρησή τους από πιστοποιημένο συντηρητή», λέει ο κ. Λυκίδης.
Αναφορικά με τα κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται και για ψύξη και θέρμανση η συντήρηση πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, όταν υπάρχει αλλαγή του καιρού. Η μία Απρίλιο - Μάιο, πριν τις υψηλές θερμοκρασίες, και η δεύτερη Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, πριν να έχουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθούμε ότι τα ψυκτικά υγρά είναι σε καλά επίπεδα.
Σε περίπτωση μόνο ψύξης, τότε η συντήρηση καλό είναι να γίνεται πριν τη θερινή περίοδο.
«Το καλοσυντηρημένο μηχάνημα με σωστά επίπεδα ψυκτικών υγρών εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια», σημειώνει ο κ. Λυκίδης.
Σταθερή λειτουργία
Κάτι που αρκετοί αγνοούν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε με το κλιματιστικό στο σπίτι τη θερινή περίοδο που το χρησιμοποιούμε για ψύξη, ανάλογα με αυτό που πράττουμε με τον καυστήρα τον χειμώνα.
«Το κλιματιστικό δεν πρέπει να κλείνει όταν αποχωρούμε από το σπίτι, αλλά να μένει ανοιχτό σε μια θερμοκρασία περίπου 27 βαθμών. Εάν το κλείσουμε, λείψουμε για πολλές ώρες και στο σπίτι ανέβει πολύ η θερμοκρασία, όταν επανεκκινήσουμε την ψύξη και από μια θερμοκρασία κοντά στους 35 βαθμούς θέλουμε μια θερμοκρασία στους 25-26 βαθμούς. Έτσι ανεβάζουμε κατά πολύ την κατανάλωση της ενέργειας», εξηγεί ο Αναστάσιος Λυκίδης και προσθέτει:
«Ο θερμοστάτης καλό είναι να παραμένει στους 26-27 βαθμούς Κελσίου σταθερά ώστε να μην έχουμε μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Βέβαια εάν σε πολύ θερμές ώρες της ημέρας κατεβάσουμε λίγο πιο χαμηλά τον θερμοστάτη δεν θα είναι και καταδικαστικό για τον λογαριασμό ρεύματος που θα πληρώσουμε».
No comments:
Post a Comment