Wednesday, December 29, 2021

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ  ΠΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Πάνος Τσίκαλας


Καθησυχαστικός σχετικά με τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται  ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν φαίνεται να υπάρχει γενικότερη διέγερση παλαιότερων ρηγμάτων και έχουμε να κάνουμε με κάποιο τοπικό ρήγμα της περιοχής του Χορτιάτη. «Δεν υπήρξαν μετασεισμοί από τον χθεσινό σεισμό και δεν ήταν ισχυρός, έτσι είναι δύσκολο να κάνουμε σύνδεση με κάποιο από τα υπάρχοντα μεγάλα ρήγματα της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για κάποιο τοπικό ρήγμα κοντά στο χωριό του Χορτιάτη όπου εντοπίστηκε ο σεισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Ο κ. Σκορδίλης επισήμανε  ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 3,4 βαθμών Ρίχτερ βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ.


Γιατί ήταν τόσο αισθητός στη Θεσσαλονίκη


Ο σεισμός που δόνησε χθες τη Θεσσαλονίκη λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ειδικά στις ανατολικές συνοικίες της πόλης.


Ο καθηγητής Σεισμολογίας εκτιμά ότι έγινε τόσο αισθητός για τρεις λόγους. Αρχικώς επειδή ήταν επιφανειακός, δευτερευόντως εξαιτίας της μικρής απόστασης από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και λόγω της ώρας που σημειώθηκε. «Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, γνωρίζουμε ότι ο σεισμός βρισκόταν σε βάθος στα πρώτα 6 με 7 χιλιόμετρα. Παράλληλα, η μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, της τάξης των 10 με 12 χιλιομέτρων, και στη συνέχεια η ώρα. Ήταν βράδυ, ο κόσμος βρισκόταν στο σπίτι του και είναι λογικό να τον αισθάνθηκε, συγκριτικά με το εάν ήταν άλλη ώρα και βρισκόταν έξω και περπατούσε ή έκανε κάποιες δραστηριότητες», κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.



No comments:

Post a Comment