Πέθανε ο «Πατριάρχης» της γαστρονομίας Γιώργος Χατζηγιαννάκης -Ο δημιουργός της «Σελήνης» στη Σαντορίνη
Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής γαστρονομίας.
Συνέδεσε το όνομά του με τη «Σελήνη», το περίφημο εστιατόριο της Σαντορίνης.
Επαγγελματίας εστιάτορας, ανακάλυψε πριν από 35 χρόνια το ντοματάκι Σαντορίνης και έκανε γκουρμέ το απλοϊκό πιάτο με τη φάβα. Εστίαζε στον ρόλο του τουρισμού για την εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας.
Ξεκίνησε το 1986 στα Φηρά με θέα τη μοναδική σε όλον τον κόσμο καλντέρα και το γαλάζιο του Αιγαίου και έγινε σήμα κατατεθέν για τους γευσιγνώστες. Δημιούργησε το πολυβραβευμένο εστιατόριο πολυτελείας «Selene» και απέκτησε το προσωνύμιο «πατριάρχης», όπως αποκαλούσαν τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη.
Το όνομα της «Σελήνης» και του δημιουργού της, Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ήταν και είναι συνδεδεμένο με την καθιέρωση των τοπικών προϊόντων στην εστίαση της Σαντορίνης και στη διεθνή προβολή της γαστρονομίας του νησιού.
Η γαστρονομία στο DNA του
«Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και F&B ήταν ο παππούς, με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων», έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017. «Τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τους κεφτέδες της γιαγιάς δεν τα έχω ξαναφάει μέχρι τώρα. Μεγαλώνοντας, τελείωσα τη Βιομηχανική, ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός δεν είχε σχέση με τη μαγειρική, αλλά η απόλαυση του φαγητού και του κρασιού ήταν η διασκέδασή μου».
«Το ''μοντέλο της Σαντορίνης'' δεν είναι κάποια θεωρητική ανάπτυξη, είναι εμπειρίες 30 και βάλε χρόνων, πώς ένας τουριστικός προορισμός μπορεί να εξελιχθεί και σε γαστρονομικό προορισμό», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του σε διεθνή τουριστικό οδηγό ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
«Γύρω από τη Σαντορίνη δημιουργήθηκε ένας μύθος τη δεκαετία του '80, όπως και με το κρασί, που το στήριξε πολύ όλο αυτό», είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, αναφέροντας πως γι' αυτόν στοίχημα ήταν να πάρουν οι τουρίστες αυτή τη γεύση της Σαντορίνης.
«Γιατί ψυχή δεν είναι να βλέπεις μόνο ένα θέαμα, είναι και να το γεύεσαι», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
No comments:
Post a Comment