Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας
Από xθες, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, ξεκινησε η χειμερινή περίοδος όσον αφορά τις ώρες
κοινής ησυχίας, που θα διαρκέσει έως την 31η Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, κατά τη χειμερινή περίοδο οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από 15:30 έως 17:30
και από 22:00 έως 07:30.
Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται:
- Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
- Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
- Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
- Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
- Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
- Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.
Θα αλλάξει φέτος η ώρα; Τι αναμένεται να ισχύσει για την Ελλάδα
Θα αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών φέτος τον Οκτώβριο; Μερικοί ενδεχομένως να αναρωτιούνται εάν θα αλλάξει η ώρα στην Ελλάδα ή εάν θα καταργηθεί καθώς όπως είναι γνωστό η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021 και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας σταμάτησε την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021. Σε κάθε περίπτωση το θέμα παραμένει στάσιμο εν μέρει, με τις περισσότερες χώρες να μην έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.about:blank
Η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Μεταφορών τον Μάρτιο του 2021 ήταν η ακόλουθη:
Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.
Ωστόσο η απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ
Η πρόταση – απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για κατάργηση της αλλαγής ώρας, δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι δεν οριστικοποιήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Η καθυστέρηση οφείλεται στις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, οι οποίες (διαφωνίες) παρακωλύουν τη διαδικασία.
Τι ισχύει για το 2021
Μέχρι η παραπάνω απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποκτήσει νομική ισχύ από το Συμβούλιο της ΕΕ, η αλλαγή της ώρας θα συνεχίζει να γίνεται κανονικά όπως έχει καθιερωθεί
Από το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμάται ότι στα τέλη Οκτωβρίου 2021 θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα
Η θερινή ώρα άλλαζε πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) για το καλοκαίρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω) για το χειμώνα (χειμερινή ώρα). Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, «όπου αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας».
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Στη δεκαετία όμως του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975. Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
No comments:
Post a Comment