ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, May 31, 2021


Ο μύθος της Θεσσαλονίκης, της γοργόνας

αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου, ζωντανεύει 

στη Θεσσαλονικη



Με τον μύθο της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που μεταμορφώθηκε σε γοργόνα γιατί πέταξε το «αθάνατο νερό» και γυρίζει στις θάλασσες ρωτώντας τους ναυτικούς αν «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος», ξεκινά να μαγεύει τους απανταχού λάτρεις του πολιτισμού και της ιστορίας, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).


Αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την προβολή του μυθικού πλούτου της Θεσσαλονίκης, με στόχο να ισχυροποιήσει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, της ταύτισης και της ιστορικής συνέχειας, ο ΟΤΘ έβγαλε σήμερα στη δημοσιότητα την πρώτη παραγωγή των μύθων της πόλης που σχεδιάζει, αυτόν της γοργόνας.


«Δημιουργούμε μαγεία»


«Δημιουργούμε μαγεία. Στόχος μας είναι να διεγείρουμε το συναίσθημα του τουριστικού κοινού που απευθυνόμαστε. Οι μύθοι μας είναι ο πλούτος μας», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΟΤΘ και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.



Ο μύθος της γοργόνας, όπως όλοι οι ελληνικοί μύθοι, «είναι ένα πνευματικό αγαθό με ακατάλυτη αξία πέρα και πάνω από το χρόνο», επισημαίνεται στη σημερινή σχετική ανακοίνωση του ΟΤΘ και τονίζεται ότι «αυτοί οι μύθοι ενέπνευσαν κορυφαίους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και πήραν μορφή στη παγκόσμια λογοτεχνία, ζωγραφική πλαστική και μουσική».


Όταν μία πόλη «κρατάει στα χέρια ένας ένα τόσο ισχυρό πολιτισμικό περιουσιακό στοιχείο που σαγηνεύει μεγάλους καλλιτέχνες, είναι βέβαιο πως θα συγκεντρώσει πάνω της τα βλέμματα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται.


Ποια ήταν η Θεσσαλονίκη, η αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου


Η Θεσσαλονίκη ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β’ και της Θεσσαλής γυναίκας του Νικησιπόλεως από τις Φερές. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’, για να εορτάσει την ημέρα γέννησης της κόρης του, η οποία συνέπιπτε με την νίκη των στρατευμάτων του το 353 π.Χ., μεταξύ του μακεδονικού στρατού και της Θεσσαλικής Συμμαχίας στη σημαντική μάχη του Κρόκιου Πεδίου στη Θεσσαλία εναντίον των Φωκιέων, φέρεται να ονόμασε την νεογέννητη κόρη του «Θεσσαλονίκη», από τις λέξεις Θεσσαλών και Νίκη.


Ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κάσσανδρου. Οι γιοί της ήταν οι Αλέξανδρος Ε’ και Αντίπατρος Β’, και μετά τον θάνατο του Κασσάνδρου η Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε από τον Αντίπατρο κατά τη διάρκεια δυναστικής έριδας με τον αδερφό του.


Ο μύθος της γοργόνας θέλει τη Θεσσαλονίκη να χύνει από λάθος το αθάνατο νερό που είχε αποκτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος. Από τη στενοχώρια της, ζήτησε από τους θεούς να μην δει ποτέ τον θάνατο του αδερφού της και να ζει πάντα με την ελπίδα ότι αυτός βασιλεύει. Οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε γοργόνα κι από τότε γυρίζει στις θάλασσες και ρωτά τους ναυτικούς: «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;».


No comments:

Post a Comment