Ξημερώνει πάλι Δευτέρα και σκέφτεστε τι θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά για φαγητό; Η αλήθεια είναι ότι η ολοκληρωμένη ιδέα του lunch break στην Ελλάδα έχει αρχίζει να καθιερώνεται τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι workaholics προσπαθούν να ακολουθούν κατά γράμμα το διατροφικό τους πρόγραμμα, ετοιμάζοντας κάθε μέρα την αγαπημένη τους σαλάτα, την οποία και παίρνουν μαζί τους στη δουλειά.
Αν και η παρασκευή τους είναι απλή, εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες, πολλές φορές η δημιουργία μίας νόστιμης και χορταστικής σαλάτας δεν είναι εύκολη. Αν μάλιστα σας πιέζει κι ο χρόνος, τότε σας έχουμε την ιδανική λύση. Οι παρακάτω λαχταριστές και δροσερές σαλάτες που αναδεικνύουν ένα healthy lifestyle, πρόκειται να σας λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια! Ετοιμάστε τες πριν ή και στη δουλειά και θα έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα, το οποίο δε θα σας κοστίσει πολλές θερμίδες, κάνει καλό στην υγεία σας και είναι άκρως απολαυστικό!
Πράσινη σαλάτα με ρόδι, πορτοκάλι και λιαστή ντομάτα
Υλικά
- 200 γρ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο με το χέρι χωρίς τα κοτσάνια
- 200 γρ. ρόκα πλυμένη, στραγγισμένη και κομμένη με το χέρι χωρίς τα κοτσάνια
- 200 γρ. μαρούλια διάφορα (λόλα ρόσα, σαλάτα κατσαρή κλπ) πλυμένα στραγγισμένα και κομμένα με το χέρι
- 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
- 1 φλιτζάνι κρουτόν
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
- 50 γρ. λιαστή ντομάτα κομμένη σε λεπτά κομμάτια
- σουσάμι ελαφρά ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι
Για το dressing
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
- 1 κουτ .σούπας σιρόπι από ξύδι βαλσάμικο
- 30 γρ. μέλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα φύλλα από το σπανάκι, τη ρόκα και τα μαρούλια σε μία σαλατιέρα και ανακατεύετε. Ρίχνετε από πάνω τους σπόρους των ροδιών, το πορτοκάλι, τη λιαστή ντομάτα, το σουσάμι και τα κρουτόν. Ετοιμάζετε το dressing σε ένα blender χτυπάτε τα υλικά όλα μαζί μέχρι να δέσουν και περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα.
Σαλάτα με κοτόπουλο, ρόκα και πορτοκάλι
Υλικά
- 1 στήθος από κοτόπουλο σε μπουκίτσες
- 150 γρ. baby σπανάκι
- 150 γρ. ρόκα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- αλάτι
Για το dressing
- ξύσμα και χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 κουτ. γλυκού γιαούρτι στραγγιστό
- μερικές σταγόνες ανθόνερο
- ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο με το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών, μέχρι να ψηθεί. Ανακατεύετε καλά μαζί όλα τα υλικά για το dressing. Σε μια σαλατιέρα βάζετε τις πρασινάδες με τα ντοματίνια, προσθέτετε το dressing, ανακατεύετε καλά και βάζετε το κοτόπουλο.
Πολύχρωμη σαλάτα με vinaigrette
Υλικά
- 1 λόλα πράσινη
- 1 λόλα κόκκινη
- ½ ματσάκι ρόκα
- 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 καρότο σε λεπτές φέτες
Για το dressing
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- χυμός από ½ λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζετε τη vinaigrette και μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ξίδι με τους χυμούς, το ξύσμα των φρούτων και το αλάτι. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, βάζετε το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει, προσθέτετε ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε μαζί όλα τα λαχανικά και ανακατεύετε απαλά.
Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύκο και καρύδια
Υλικά
- ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
- 3 καρότα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
- 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για το dressing
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος σε σποράκια λίγο σπασμένο στο γουδί
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- χυμός από 1 λεμόνι
- χυμός από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζετε τα λαχανικά σας και τρίβετε τα καρότα στο multi. Κόβετε το λάχανο σε κομματάκια ή το ψιλοκόβετε στο χέρι. Στη συνέχεια, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα bowl. Σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύετε καλά μέχρι να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρετε.
Tαμπουλέ με κινόα, μήλα και καρύδια
Υλικά
- 300 γρ. κινόα βρασμένη
- 2 μήλα κόκκινα με τη φλούδα, κομμένα σε μικρούς κύβους και περασμένα με λίγο λεμόνι
- 2 αγγουράκια μικρά, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 2 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές λοξές φέτες
- ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. καρύδια σπασμένα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια
- 3 κουτ. σούπας ξίδι παλαιωμένο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ροζ πιπέρι χοντροαλεσμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο bowl, τα ανακατεύετε και αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να ενωθούν όλα τα αρώματα. Σερβίρετε τη σαλάτα πασπαλισμένη με ροζ πιπέρι.
No comments:
Post a Comment