ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, December 17, 2017


Από τη Ζήνωνος μέχρι το Μέμφις

«Ηταν τέλος δεκαετίας του ’60», θυμάται, «όταν απολύθηκα από τον στρατό, που υπηρετούσα στη Λάρισα, και έρχομαι στην Αθήνα όπου μία δισκογραφική εταιρεία τότε, η MusicBox, με ζήτησε να κάνω τα διαφημιστικά προγράμματα [...]. Εκείνη την εποχή ξεκίνησα να κάνω και διάφορες συναυλίες με συγκροτήματα ελληνικά που κυριαρχούσαν.
Ετσι οργάνωνα τα Σαββατοκύριακα διάφορες συναυλίες με πολλά γνωστά ονόματα εκείνης της εποχής, όπως ο Πουλικάκος με τους MGC, ο Τζορντανέλι με το συγκρότημά του, οι Persons που θυμίζω ότι είναι το συγκρότημα όπου γεννήθηκαν λίγο αργότερα οι Socrates. Οι Socrates είναι ένα γκρουπ το οποίο επίσης θεωρώ ότι είναι συνδεδεμένο με την αρχή της καριέρας μου, γιατί όταν έφυγα από τη MusicBox για να πάω σε μια άλλη μεγαλύτερη εταιρεία, όπως ήταν τότε η Ελλαδίσκ, ήρθαν μαζί μου κι εκεί ηχογράφησαν πια τα γνωστά άλμπουμ τους σαν Socrates Drank The Conium…»
Αρχικά παρουσίαζε ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Pop Club» που αργότερα έγινε η θρυλική «Από τις 4 στις 5», μια εκπομπή που κράτησε 40 χρόνια και εν πολλοίς διαμόρφωσε το μουσικό αισθητήριο της νεολαίας και του ελληνικού κοινού. Κάθε μέρα στις 16.00. Από το 1975 μέχρι το 2013, που έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Οπως εξομολογείται, «στη δεκαετία του ’70 ταξίδεψα πάρα πολύ για να δω στη Βρετανία τις πόλεις που ξεκίνησαν όλοι αυτοί οι μουσικοί που αγαπούσα. Το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ για τους Animals, το Μάντσεστερ για τα άλλα συγκροτήματα και μερικές φορές όταν έκανα όλα αυτά τα ταξίδια ήταν με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, και κοιμόμουν σε σλίπινγκ μπαγκ σε κάποιο έρημο μέρος, δηλαδή, μη νομίσετε ότι με ενδιέφερε να πάω σε καλά ξενοδοχεία ή να ξοδέψω τα χρήματα για τα καταλύματα.
Με ενδιέφερε τα χρήματα που είχα να τα ξοδεύω αγοράζοντας δίσκους από το Portobello που είναι το “Μοναστηράκι” του Λονδίνου ή από τις ανάλογες αγορές στο Παρίσι και στη Ρώμη...». Μετά την Ευρώπη και έχοντας περισσότερα χρήματα, ακολούθησε η Αμερική, πάντα με το αυτοκίνητο. «Ηθελα», λέει, «να δω τα κινήματα πώς ξεκίνησαν. Πώς ξεκίνησε η σόουλ από πόλεις όπως είναι το Ντιτρόιτ. Πώς ξεκίνησε το ροκ εν ρολ από το Μέμφις. Εφτασα μέχρι το σπίτι του Ελβις Πρίσλεϊ, το πατρικό του, που ήταν ένα δωμάτιο σε μια επαρχιακή πόλη…»
Το 1978, μαζί με τον Κώστα Ζουγρή θα εκδώσουν το περιοδικό «Ποπ και Ροκ» μέχρι το 1998, οπότε και αποχώρησε. Η εκπομπή στην ΕΡΤ κινδύνευσε να κοπεί την εποχή του έντονου αντιαμερικανισμού. Μειώθηκαν δραστικά οι ώρες. Ηταν έτοιμος να τη σταματήσει όταν ανέλαβε διευθυντής στη Ραδιοφωνία ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που έδωσε εντολή να συνεχίσει η εκπομπή όπως ήταν στην αρχική της μορφή.
Οι σημαντικές στιγμές της πορείας του είναι αμέτρητες. Ο ίδιος ξεχωρίζει τη συνάντηση με το ίνδαλμά του, τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ στη Ρώμη, αλλά και όταν ξεναγούσε με το αυτοκίνητό του τη δεκαετία του ’70 τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Ιγκι Ποπ στο Σούνιο, τους Δελφούς κ.ά. «Και βέβαια», συμπληρώνει, «μια σημαντική στιγμή ήταν όταν συναντήθηκα με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, λίγο πριν κάνει αυτό το περίφημο πάρτι του στη Βουλιαγμένη. Mιλήσαμε και μου ανέθεσε να κάνω τον DJ εκείνο το βράδυ…»
Ο Γιάννης Πετρίδης, μεταξύ άλλων υπήρξε για 22 χρόνια διευθυντής της «Virgin Ελλάδας» και τελευταία επέστρεψε και πάλι στο… σπίτι του, την ΕΡΑ. 

No comments:

Post a Comment