Πρόσφατα εορτάσθηκε η 203η επέτειος της γέννησης του Αδόλφου Σαξ, εφευρέτη του σαξόφωνου. Ο διάσημος Βέλγος δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί ότι, πάνω από εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του, η εφεύρεσή του θα γινόταν πηγή έμπνευσης για ένα μικρό κινεζικό χωριό.

Για πάνω από μία δεκαετία το χωριό Σιντανγκουτζόνγκ, στη βόρεια επαρχία Τιαντζίν, ευημερούσε χάρις στη βιομηχανία κατασκευής μουσικών οργάνων, από όπου πήρε και την ονομασία «Χωριό του Σαξόφωνου» καθώς κατασκευάζει πάνω από 10.000 σαξόφωνα το μήνα.

«Σχεδόν κάθε οικογένεια στο χωριό μου έχει ένα μέλος που ξέρει να κατασκευάζει σαξόφωνα» λέει ο Τζανγκ Γκουομίν αρχηγός του κόμματος στο Σιντανγκουτζόνγκ.
Δημιουργία του Σαξ το 1840, το σαξόφωνο έχει μια περίπλοκη δομή η οποία δεν μπορεί να κατασκευασθεί αποκλειστικά από μηχανήματα.
Μεγάλο μέρος της διαδικασίας πρέπει να ολοκληρωθεί στο χέρι.
Σύμφωνα με τον Τζανγκ, στο χωριό σήμερα εδρεύουν περίπου 70 εργοστάσια κατασκευής σαξοφώνων, η συνολική αξία παραγωγής των οποίων το 2016 ήταν περίπου 45 εκατ. δολάρια.
Η έκρηξη της βιομηχανίας κατασκευής σαξοφώνων στο χωριό πραγματοποιήθηκε αργά στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Στη δεκαετία του 1970, προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων του χωριού, δημιουργήθηκε ένα μικρό εργοστάσιο για την παραγωγή εξαρτημάτων μουσικών οργάνων τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν σε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο στο Τιαντζίν.
Μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 1978 η Κίνα και την πολιτική του ανοίγματος, εγκαταστάθηκαν περισσότερα εργοστάσια στο χωριό. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 σχεδόν κάθε οικογένεια είχε μία βιοτεχνία κατασκευής μουσικών οργάνων, σύμφωνα με τον Τζάνγκ.

Στη δεκαετία του 2000 το χωριό άρχισε να εστιάζει ειδικά στην κατασκευή σαξόφωνων, λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Πολλές μικρές βιοτεχνίες μετατράπηκαν σε σύγχρονες εταιρίες και μερικές μάλιστα προσήλκυσαν ακόμα και ξένους επενδυτές.
Ο Τζανγκ συμμετέχει σε μία κοινοπραξία η αξία παραγωγής της οποίας είναι άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως. Το 95% των προϊόντων του, όπως και πολλών άλλων συγχωριανών του, εξάγονται. Η κατασκευή σαξόφωνων όχι μόνο έφερε πλούτο στο χωριό, αλλά δημιούργησε παράλληλα και ένα κύμα ενθουσιασμού για την εκμάθηση αυτού του οργάνου.
«Πολλοί μαθητές μας ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν να παίζουν σαξόφωνο. Ετσι δημιουργήσαμε μία ομάδα για να τους εκπαιδεύσουμε» δήλωσε ο Λίου Χουανγιού επικεφαλής του δημοτικού σχολείου του χωριού.
Σύμφωνα με τον Λίου, συχνά βλέπεις νέους αγρότες να παίζουν σαξόφωνο το καλοκαίρι στα χωράφια. Για αυτούς το σαξόφωνο είναι μία μορφή ψυχαγωγίας ενώ δουλεύουν.
Το σαξόφωνο παρά τη μεταλλική δομή του, ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι.

Το χωριό πλέον διερευνά τρόπους να μεταμορφώσει και να αναβαθμίσει την βιομηχανία κατασκευής οργάνων, προκειμένου να καλύψει τις ποικίλες απαιτήσεις της αγοράς. «Το μέλλον βρίσκεται στην κατασκευή σαξόφωνων και άλλων μουσικών οργάνων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών» λέει ο Τζάνγκ.