L' ATELIER DE JOËL ROBUCHON
Ο «Σεφ του Αιώνα» επιστρέφει στην Νέα Υόρκη
O Joël Robuchon των 31 Αστεριών Michelin επιστρέφει στην μοναδική πόλη του κόσμου που δεν τον πολυσυμπάθησε...
OJoël Robuchon είναι ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους σεφ και μάλιστα ο δεύτερος πιο φημισμένος οδηγός εστιατορίων στον κόσμο μετά τον Michelin, o Gault Millau, του είχε απονείμει το 1989 τον τίτλο του «Σεφ του Αιώνα». Ουσιαστικά πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής κουζίνας της περιόδου μετά την «nouvelle cuisine», των αρχών της δεκαετίας του ’70 και ενός εκ των βασικών εκφραστών της περίφημης «cuisine actuelle» που δίνει τεράστια έμφαση στην πραγματική γεύση του κάθε υλικού ακόμα και στο πιο πολύπλοκο πιάτο. Η κουζίνα του Robuchon ήταν πάντα αστική, με σαφείς αναφορές στην τεράστια γαλλική παράδοση και η οποία εκτός από τη μεγάλη σημασία που δίνει στην εμφάνιση των πιάτων, είναι παράλληλα πολύ απλή αλλά αυστηρή, κομψή και ντελικάτη, σεβόμενη απόλυτα τις φυσικές γεύσεις των πρώτων υλών.
Την τεράστια επιτυχία του ο Robuchon τη γνωρίζει με το πρώτο του εστιατόριο, το θρυλικό Jamin του Παρισιού, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1981, έχοντας ήδη μια θρυλική θητεία ως σεφ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Concorde Lafayette και μετά στο Nikko Hotel, όπου και κερδίζει τα πρώτα του δύο αστέρια. Για περισσότερα από 10 χρόνια, το Jamin θριαμβεύει στη γαλλική γαστρονομία, κερδίζοντας τις τρεις πρώτες χρονιές της λειτουργίας του τρία Michelin stars, ένα την κάθε χρoνιά, κατί που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του περίφημου οδηγού εστιατορίων.
Το 1994, εγκαινιάζει στη φημισμένη λεωφόρο Avenue Raymond Poincaré του Παρισιού το Joël Robuchon, μία κίνηση όμως που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιχειρηματικά, καθώς δεν μπορεί να αντέξει τα υπέρογκα ενοίκια της περιοχής. Ήταν τότε, το 1995, που η Γαλλία μένει εμβρόντητη όταν μόλις στα 50 του χρόνια, ο Robuchon αποφασίζει να αποσυρθεί, μη μπορώντας να αντέξει τον εξαντλητικό ανταγωνισμό και την πίεση τού να πρέπει να παραμείνει πρώτος.
Το 1994, εγκαινιάζει στη φημισμένη λεωφόρο Avenue Raymond Poincaré του Παρισιού το Joël Robuchon, μία κίνηση όμως που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιχειρηματικά, καθώς δεν μπορεί να αντέξει τα υπέρογκα ενοίκια της περιοχής. Ήταν τότε, το 1995, που η Γαλλία μένει εμβρόντητη όταν μόλις στα 50 του χρόνια, ο Robuchon αποφασίζει να αποσυρθεί, μη μπορώντας να αντέξει τον εξαντλητικό ανταγωνισμό και την πίεση τού να πρέπει να παραμείνει πρώτος.
Ξεκινά μία καθημερινή εκπομπή μαγειρικής στην γαλλική τηλεόραση, το «Bon Appetit Bien Sûr» και για περισσότερα από 15 χρόνια μπαινοβγαίνει στα γαλλικά σαλόνια μέσω της μικρής οθόνης αποκτώντας τεράστια δημοτικότητα και μεταξύ των ανθρώπων που στο παρελθόν δεν θα μπορούσαν να γευτούν ούτε το πρώτο πιάτο των περίφημων εστιατορίων του. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ο Joel Robuchon ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Ιαπωνία, ανακαλύπτοντας νέα υλικά και μαθαίνοντας τις τεχνικές της ασιατικής κουζίνας, μία διαδικασία που τον έκανε έναν από τους φανατικότερους της γαστρονομίας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Ήταν αυτά τα ταξίδια στην Ιαπωνία αλλά και στην ισπανία, όπου και ανακαλύπτει τα tapas bars, που τον εμπνεύουν να δώσει μια νέα δυναμική στο όραμά του για τη μαγειρική τέχνη. Έτσι, για πρώτη φορά στο χώρο των εστιατορίων, βγάζει την κουζίνα από το πίσω μέρος του μαγαζιού και τη φέρνει μπροστά στο κοινό και τους καλεσμένους, δημιουργώντας μια νέα «κουζίνα» ποιοτικών προϊόντων, που προσφέρονται σε ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Αυτή ακριβώς είναι και η βασική ιδέα γύρω από το περίφημο «Ατελιέ του Joël Robuchon».
Ο σεφ, έχοντας συνεργάτη τον διάσημο σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, Pierre-Yves Rochon, δημιουργεί ένα πολυτελές εστιατόριο στην 7th arrondissement του Παρισιού, με την κουζίνα μπροστά στους προσκελημένους και σε χρώματα μαύρο και κόκκινο, μια luxuxry αισθητική που ξεφεύγει κατά πολύ από τους αυστηρούς κανόνες των φημισμένων γαλλικών εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας. Το «L’ Atelier de Joël Robuchon» κάνει εγκαίνια το 2003, ακολουθεί έπειτα από λίγες εβδομάδες ακόμα ένα στο Τόκυο και σήμερα, 15 σχεδόν χρόνια μετά και στα 78 του χρόνια πλέον, ο Robuchon επιστρέφει ξανά στην Νέα Υόρκη με το 14ο «Ατελιέ» της αυτοκρατορίας του (διαθέτει άλλα δέκα με διαφορετικές επωνυμίες).
Η Νέα Υόρκη για κάποιο λόγο δεν ταίριαζε ποτέ στον Robuchon. Έπειτα από το κλείσιμο του «Ατελιέ» του στο Four Seasons το 2012, για 5 ολόκληρα χρόνια έψαχνε συνεχώς τρόπους να επιστρέψει στο Μανχάταν. Αν μη τι άλλο, ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο, με εστιατόρια τριάντα-ενός Michelin stars, ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί ποτέ, είναι αδιανόητο να μην κάνει αισθητή την παρουσία του στην πιο διάσημη πόλη του πλανήτη. Έτσι, φέτος, την 1η Νοεμβρίου, στη 10η Λεωφόρο του Μανχάταν, στο Meatpacking District, ο Robuchon έκανε τα εγκαίνια του νέου του «Ατελιέ», βασισμένο στην ίδια ιδέα, δηλαδή η κουζίνα στην κεντρική σκηνή και μόλις 34 οι εκλεκτοί καλεσμένοι των απίθανων πιάτων του. Το εστιατόριο, που στεγάζεται στο χώρος που διέπρεψε για χρόνια το Collichio and Sons, ένα πολύ γνωστό γαστρονομικό στέκι της Νέας Υόρκης, θα προσφέρει εκτός των μεμονωμένων πιάτων του, δύο επιλογές μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων, το ένα χορτοφαγικό και το δεύτερο με τίτλο «Le Menu Decouverte de Saison» και στο οποίο περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- ταρτάρ σολομού με χαβιάρι της Γαλλικής Imperial και shiso, λευκό ριζότο τρούφας με καραμελωμένα φτερά κοτόπουλου, καραβότσι αγκινάρας με φουά γκρα και παρμεζάνα.
Απολαύστε κάποιες από τις πρώτες εικόνες του νεοϋρκέζικου «L’ Atelier de Joël Robuchon» και των πιάτων του:
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
No comments:
Post a Comment