ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, November 9, 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Περισσότερα από 2000 άτομα ήρθαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στα εγκαίνια της περιοδικής Έκθεσης για τον Νίκολα Τέσλα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις.
Το ύψους 2 μέτρων πηνίο Τέσλα, ένα είδος συντονισμένου μετασχηματιστή που εφευρέθηκε από τον Τέσλα το 1891 για την παραγωγή εναλασσόμενου ρεύματος, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό θέαμα στον κεντρικό χώρο του Νόησις , το οποίο απαθανάτισαν εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα και βιντεοκάμερες. Η υποβλητική μουσική που παράγονταν από το πηνίο δονούσε τον χώρο και υπογράμμιζε αυτό ακριβώς που κάνει η ακόμη και σήμερα πρωτοποριακή κατασκευή του Τέλσα: την παραγωγή υψηλής τάσης ρεύματος .
Φυσικά δεν ήταν αυτή η μόνη εφεύρεση του ποιητή της Επιστήμης , του οραματιστή του 20ου αιώνα, "του ανθρώπου που εφηύρε το μέλλον", όπως είναι και ο γενικός τίτλος της περιοδικής έκθεσης για το Νίκολας Τέσλα που γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου στο Νόησις.
Ο Νίκολα Τέσλα δεν ανακάλυψε μόνο το εναλλασσόμενο ρεύμα και τη χρήση του, αλλά θεωρείται ο εφευφέτης των ακτίνων Χ και αυτός που οραματίστηκε την ασύρματη μεταφορά ενέργειεας σε πολύ μακρινές αποστάσεις.
Μοναχικός, αντισυμβατικός για τα ήθη της Αμερικής όπου πήγε για να γνωρίσει τον διάσημο τότε εφευρέτη του Δυτικού Κόσμου, Τόμας Έντισον, ο Τέσλα συγκρούστηκε με το κατεστημένο της βιομηχανικής παραγωγής και στο τέλος παρά τις τολμηρές ιδέες του και την ιδιοφυία του, συνετρίβη. Το τέλος του γράφτηκε στο ταπεινό δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Νέας Υόρκης. Αυτό όμως το μοναχικό άδοξο τέλος, έγινε η αρχή για την ανακάλυψη του  ιδεολογικού έργου που άφησε πίσω του ο εφευρέτης.
Ο Τέσλα οραματίστηκε την Ελεύθερη Ενέργεια που είναι προσιτή για όλους. Αυτή ακριβώς ήταν και η στάση του απέναντι στη σχέση που έχει ο επιστήμονας με την κοινωνία: Εργάζεται για να κάνει τη ζωή των πολλών και φτωχών καλύτερη. 
Σ αυτό το δίπτυχο του Εφευρέτη- Ιδεολόγου είναι βασισμένη και η έκθεση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Τέσλα στο Βελιγράδι  .   
Μέσα από 14 συνολικά λειτουργικά εκθέματα, μακέτες, μοντέλα των εφευρέσεων Τέσλα και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται όλο το εύρος της ζωής και προσφοράς του επιστήμονα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει μια εικονική περιήγηση στα εργαστήρια του μεγάλου εφευρέτη φορώντας μια ειδική μάσκα επαυξημένης πραγματικότητας. Την ίδια ώρα σε άλλο χώρο του Νόησις ένα πηνίο ύψους δύο μέτρων παράγει κατά τακτά χρονικά Το πηνίο Τέσλα τάσης δύο εκατομμυρίων βόλτ που μαγεύει το κοινό  με το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρει βρίσκεται στημένο ακριβώς έξω από το χώρο της περιοδικής έκθεσης και λειτουργεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η έκθεση «Νίκολα Τέσλα: ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον» ,εξελίσσεται  έτσι ώστε να καλύψει όχι μόνο τη ζωή και το έργο του αλλά και το όραμα και την κοσμοθεωρία του, η οποία τον διαφοροποίησε από κάθε άλλο εφευρέτη μέχρι σήμερα. 

No comments:

Post a Comment