ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, October 31, 2015

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩ ΓΕΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ



« Ο ΓΛΑΡΟΣ» του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία –δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου. 
«Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ» του Νικολάι Έρντμαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.




Στη  συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο, παρουσιάστηκαν οι δύο επόμενες παραγωγές του ΚΘΒΕ, οι οποίες κάνουν πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, μιλώντας για το ανέβασμα του Γλάρου, το έργο του Τσέχωφ που επανέρχεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Τετάρτη 4/11/2015, είπε. «Καλωσορίζω τον Γιάννη Βούρο, που βρίσκεται εδώ με την ιδιότητα του σκηνοθέτη της παράστασης. Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι η συγκεκριμένη παραγωγή θα πάει πολύ καλά. Πρόκειται για ένα έργο κλασικό και αγαπημένο και μια πολύ ωραία παράσταση η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή».

 Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, δήλωσε:
«Ο Γλάρος είναι ένα έργο που βρέθηκε στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων  και παίχτηκε μόνο για μια βραδιά. Οφείλαμε να το κρατήσουμε ως εναρκτήρια παράσταση της χειμερινής θεατρικής περιόδου, τηρώντας - όπως είχα πει και σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου- το ρεπερτόριο που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Βούρος. Είναι ένα αριστούργημα του παγκόσμιου δραματολογίου και πιστεύω ότι θα είναι μια εξαιρετική παράσταση», τονίζοντας ότι: « Ένα κρατικό θέατρο οφείλει να ανεβάζει κλασικά κείμενα, εκτός από έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, τιμώντας την ιστορία και τη θέση του».

Ο Γιάννης Βούρος που υπογράφει τη σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της παράστασης τόνισε: 
«Θα μείνω πιστός στην άποψή μου, ότι όσο λιγότερα λες για την παράσταση, τόσο ο θεατής εκφράζει ευκολότερα τις δικές του απόψεις πάνω στο έργο. Βρίσκομαι εδώ γιατί νιώθω βαριά ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μου, στους συντελεστές της παραγωγής, αλλά και στους ανθρώπους του ΚΘΒΕ, που στήριξαν τόσο πολύ εμένα και το έργο». Αναφερόμενος στις αναβολές της παράστασης λόγω των συνθηκών που προηγήθηκαν, είπε: «Ο Γλάρος, αν και τραυματισμένος περισσότερο από ποτέ, από σκάγια, πετρέλαιο και πλαστικές σακούλες – φυσικά μιλάω μεταφορικά- φέτος θα πετάξει ψηλά και αισιόδοξα, χάρη στην αυταπάρνηση όλων των συντελεστών». 

Ιδιαίτερα συγκινημένη για την έναρξη της παράστασης, η Κοραλία Καράντη τόνισε: «Ο Τσέχωφ είναι ένας συγγραφέας που υπήρξε για εμένα λόγος να γίνω ηθοποιός. Το θέατρο είναι παρηγοριά και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, όχι μόνο για να μείνουν κάποια πράγματα στη θέση του, αλλά για να γίνουν και καλύτερα». 

Η Άννα Ευθυμίου δήλωσε πανέτοιμη για τη νέα πρεμιέρα του Γλάρου σημειώνοντας ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα για να ‘ζήσουμε’ τον Γλάρο. Όλη αυτή η καθυστέρηση μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε το έργο πάρα πολύ κι είμαστε σε θέση να σας πούμε ότι σας περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά». 

Ο Μιχάλης Συριόπουλος αδημονεί να μοιραστεί τις σπουδαίες σιωπές του Τσέχωφ με το κοινό, δηλώνοντας και ο ίδιος ότι «ο Γλάρος, πιο εύθραυστος από ποτέ, είναι έτοιμος να πετάξει». 

«Και μόνο το να αρθρώνει κανείς το λόγο του Τσέχωφ είναι μαγεία», είπε ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου που υποδύεται τον Μπόρις Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν (σε διπλή διανομή με τον Δημήτρη Σιακάρα), ενώ ευχήθηκε να ξεκινήσει το ταξίδι της παράστασης.

Τέλος, ο Δημήτρης Σιακάρας - που μπήκε πρόσφατα στη διαδικασία των προβών, καθώς στην 1η διανομή του έργου, τη θεατρική περίοδο 2014- 2015, το ρόλο  ερμήνευσε ο Γιάννης Βούρος - ευχαρίστησε όλους τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης για την αμέριστη συμπαράστασή τους- αναφέροντας τη φράση του Δημήτρη Μητρόπουλου: «Η ουσία δεν είναι στην τελειότητα, αλλά στη μετάδοση του πνεύματος, της ψυχής, της μουσικής».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Αναστασάκης, περνώντας στην παρουσίαση της παράστασης «Η κωμωδία του Αυτόχειρα» του Νικολάι Έρντμαν, που ξεκινά στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 6/11/2015, σημείωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πικρή κωμωδία, επίσης, ενός Ρώσου συγγραφέα, με την οποία συνεχίζεται η συνεργασία μας με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη», ενώ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το κοινό αγκάλιασε τη νέα χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ.

«Η κωμωδία του Αυτόχειρα», είναι ένα σπουδαίο έργο που γράφτηκε σε δύσκολους καιρούς. Ο συγγραφέας έφαγε όλη του τη ζωή στη Σιβηρία γιατί έγραψε αυτό το έργο, το οποίο παρουσιάζει με έναν πολύ περίεργο τρόπο την πραγματικότητα του σήμερα». Με αυτήν την δήλωση ο σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Ρήγας, έδωσε το στίγμα του συγγραφέα Νικολάι Έρντμαν, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, μέσα από τη γραφή του σατιρίζει και στηλιτεύει τις δυσκολίες μιας κοινωνίας, γεγονός που το πλήρωσε με το αίμα του. Ο Γιάννης Ρήγας υπερασπίζεται μέσα από τη σκηνοθετική του ματιά, το δικαίωμα του ανθρώπου να γελάει με τα χάλια του, αποκαλύπτοντας ότι: «Η ιστορία του Αυτόχειρα είναι η ιστορία του καθενός μας». 

«Αυτή η συνάντηση όλων των συντελεστών και των ηθοποιών, με το έργο του σπουδαίου συγγραφέα, είναι μια πολιτική πράξη μέσα από τη διάσταση της κωμωδίας», τόνισε ο Χάνος Ταξιάρχης, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι οι θεατές θα επιστρέψουν στο σπίτι τους κουβαλώντας και από κάτι. 

Ο Γιώργος Χριστιανάκης, που υπογράφει τη μουσική της παράστασης, τόνισε τη δυσκολία της σύνθεσης όταν πρόκειται για κωμωδία εξηγώντας: «Για να καταφέρεις να γράψεις μουσική για μια κωμωδία πρέπει να ψάξεις να βρεις το δράμα μέσα σε αυτήν. Είναι μεγάλη μου η χαρά που δουλεύω πάνω στο έργο ενός σπουδαίου συγγραφέα, ο οποίος μας δείχνει πως η επιμονή ενός ανθρώπου να παραμείνει ελεύθερος, τον κάνει να ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό του». 

Η Σοφία Καλεμκερίδου, που υποδύεται τη Σεραφίμα Ιλίνιτσνα, δήλωσε:
«Είναι ένας καλοζυγισμένος θίασος κι ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο παράλογο και την τραγωδία. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό συγγραφέα που χρησιμοποιώντας τραγικές καταστάσεις μπορεί να κάνει τον άλλο να γελάει».

«Είναι μια ευτυχής συγκυρία, που νοιώθω ότι με πήγε- μέσα σε λίγους μήνες- πολύ μπροστά», είπε η Λίλα Βλαχοπούλου, που υποδύεται τη Μαρία, γυναίκα του Ταξιάρχη Χάνου στο έργο.


Τέλος, η Ειρήνη Καλογηρά που υπογράφει την κινησιολογία της παράστασης, τόνισε: « Νοιώθουμε όλοι την λαχτάρα αλλά και την αγωνία να επικοινωνήσουμε αυτή την υπέροχη ιστορία».

No comments:

Post a Comment