ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, October 31, 2015

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩ ΓΕΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ



« Ο ΓΛΑΡΟΣ» του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία –δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου. 
«Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ» του Νικολάι Έρντμαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.




Στη  συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο, παρουσιάστηκαν οι δύο επόμενες παραγωγές του ΚΘΒΕ, οι οποίες κάνουν πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, μιλώντας για το ανέβασμα του Γλάρου, το έργο του Τσέχωφ που επανέρχεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Τετάρτη 4/11/2015, είπε. «Καλωσορίζω τον Γιάννη Βούρο, που βρίσκεται εδώ με την ιδιότητα του σκηνοθέτη της παράστασης. Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι η συγκεκριμένη παραγωγή θα πάει πολύ καλά. Πρόκειται για ένα έργο κλασικό και αγαπημένο και μια πολύ ωραία παράσταση η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή».

 Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, δήλωσε:
«Ο Γλάρος είναι ένα έργο που βρέθηκε στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων  και παίχτηκε μόνο για μια βραδιά. Οφείλαμε να το κρατήσουμε ως εναρκτήρια παράσταση της χειμερινής θεατρικής περιόδου, τηρώντας - όπως είχα πει και σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου- το ρεπερτόριο που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Βούρος. Είναι ένα αριστούργημα του παγκόσμιου δραματολογίου και πιστεύω ότι θα είναι μια εξαιρετική παράσταση», τονίζοντας ότι: « Ένα κρατικό θέατρο οφείλει να ανεβάζει κλασικά κείμενα, εκτός από έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, τιμώντας την ιστορία και τη θέση του».

Ο Γιάννης Βούρος που υπογράφει τη σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της παράστασης τόνισε: 
«Θα μείνω πιστός στην άποψή μου, ότι όσο λιγότερα λες για την παράσταση, τόσο ο θεατής εκφράζει ευκολότερα τις δικές του απόψεις πάνω στο έργο. Βρίσκομαι εδώ γιατί νιώθω βαριά ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μου, στους συντελεστές της παραγωγής, αλλά και στους ανθρώπους του ΚΘΒΕ, που στήριξαν τόσο πολύ εμένα και το έργο». Αναφερόμενος στις αναβολές της παράστασης λόγω των συνθηκών που προηγήθηκαν, είπε: «Ο Γλάρος, αν και τραυματισμένος περισσότερο από ποτέ, από σκάγια, πετρέλαιο και πλαστικές σακούλες – φυσικά μιλάω μεταφορικά- φέτος θα πετάξει ψηλά και αισιόδοξα, χάρη στην αυταπάρνηση όλων των συντελεστών». 

Ιδιαίτερα συγκινημένη για την έναρξη της παράστασης, η Κοραλία Καράντη τόνισε: «Ο Τσέχωφ είναι ένας συγγραφέας που υπήρξε για εμένα λόγος να γίνω ηθοποιός. Το θέατρο είναι παρηγοριά και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, όχι μόνο για να μείνουν κάποια πράγματα στη θέση του, αλλά για να γίνουν και καλύτερα». 

Η Άννα Ευθυμίου δήλωσε πανέτοιμη για τη νέα πρεμιέρα του Γλάρου σημειώνοντας ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα για να ‘ζήσουμε’ τον Γλάρο. Όλη αυτή η καθυστέρηση μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε το έργο πάρα πολύ κι είμαστε σε θέση να σας πούμε ότι σας περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά». 

Ο Μιχάλης Συριόπουλος αδημονεί να μοιραστεί τις σπουδαίες σιωπές του Τσέχωφ με το κοινό, δηλώνοντας και ο ίδιος ότι «ο Γλάρος, πιο εύθραυστος από ποτέ, είναι έτοιμος να πετάξει». 

«Και μόνο το να αρθρώνει κανείς το λόγο του Τσέχωφ είναι μαγεία», είπε ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου που υποδύεται τον Μπόρις Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν (σε διπλή διανομή με τον Δημήτρη Σιακάρα), ενώ ευχήθηκε να ξεκινήσει το ταξίδι της παράστασης.

Τέλος, ο Δημήτρης Σιακάρας - που μπήκε πρόσφατα στη διαδικασία των προβών, καθώς στην 1η διανομή του έργου, τη θεατρική περίοδο 2014- 2015, το ρόλο  ερμήνευσε ο Γιάννης Βούρος - ευχαρίστησε όλους τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης για την αμέριστη συμπαράστασή τους- αναφέροντας τη φράση του Δημήτρη Μητρόπουλου: «Η ουσία δεν είναι στην τελειότητα, αλλά στη μετάδοση του πνεύματος, της ψυχής, της μουσικής».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Αναστασάκης, περνώντας στην παρουσίαση της παράστασης «Η κωμωδία του Αυτόχειρα» του Νικολάι Έρντμαν, που ξεκινά στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 6/11/2015, σημείωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πικρή κωμωδία, επίσης, ενός Ρώσου συγγραφέα, με την οποία συνεχίζεται η συνεργασία μας με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη», ενώ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το κοινό αγκάλιασε τη νέα χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ.

«Η κωμωδία του Αυτόχειρα», είναι ένα σπουδαίο έργο που γράφτηκε σε δύσκολους καιρούς. Ο συγγραφέας έφαγε όλη του τη ζωή στη Σιβηρία γιατί έγραψε αυτό το έργο, το οποίο παρουσιάζει με έναν πολύ περίεργο τρόπο την πραγματικότητα του σήμερα». Με αυτήν την δήλωση ο σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Ρήγας, έδωσε το στίγμα του συγγραφέα Νικολάι Έρντμαν, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, μέσα από τη γραφή του σατιρίζει και στηλιτεύει τις δυσκολίες μιας κοινωνίας, γεγονός που το πλήρωσε με το αίμα του. Ο Γιάννης Ρήγας υπερασπίζεται μέσα από τη σκηνοθετική του ματιά, το δικαίωμα του ανθρώπου να γελάει με τα χάλια του, αποκαλύπτοντας ότι: «Η ιστορία του Αυτόχειρα είναι η ιστορία του καθενός μας». 

«Αυτή η συνάντηση όλων των συντελεστών και των ηθοποιών, με το έργο του σπουδαίου συγγραφέα, είναι μια πολιτική πράξη μέσα από τη διάσταση της κωμωδίας», τόνισε ο Χάνος Ταξιάρχης, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι οι θεατές θα επιστρέψουν στο σπίτι τους κουβαλώντας και από κάτι. 

Ο Γιώργος Χριστιανάκης, που υπογράφει τη μουσική της παράστασης, τόνισε τη δυσκολία της σύνθεσης όταν πρόκειται για κωμωδία εξηγώντας: «Για να καταφέρεις να γράψεις μουσική για μια κωμωδία πρέπει να ψάξεις να βρεις το δράμα μέσα σε αυτήν. Είναι μεγάλη μου η χαρά που δουλεύω πάνω στο έργο ενός σπουδαίου συγγραφέα, ο οποίος μας δείχνει πως η επιμονή ενός ανθρώπου να παραμείνει ελεύθερος, τον κάνει να ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό του». 

Η Σοφία Καλεμκερίδου, που υποδύεται τη Σεραφίμα Ιλίνιτσνα, δήλωσε:
«Είναι ένας καλοζυγισμένος θίασος κι ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο παράλογο και την τραγωδία. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό συγγραφέα που χρησιμοποιώντας τραγικές καταστάσεις μπορεί να κάνει τον άλλο να γελάει».

«Είναι μια ευτυχής συγκυρία, που νοιώθω ότι με πήγε- μέσα σε λίγους μήνες- πολύ μπροστά», είπε η Λίλα Βλαχοπούλου, που υποδύεται τη Μαρία, γυναίκα του Ταξιάρχη Χάνου στο έργο.


Τέλος, η Ειρήνη Καλογηρά που υπογράφει την κινησιολογία της παράστασης, τόνισε: « Νοιώθουμε όλοι την λαχτάρα αλλά και την αγωνία να επικοινωνήσουμε αυτή την υπέροχη ιστορία».

Παραγωγή:

Τ-short
Criola produções
2|35

 

 

ZENAIDA
 

Μια ταινία των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου

«Στα δεκαεννέα της χρόνια η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, επιβιώνει μοιράζοντας την καθημερινότητά της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου μπουρδέλου και τις παραισθήσεις ουσιών που της προσφέρουν αποδράσεις από το φρικτό παρόν, αλλά της προκαλούν και εφιάλτες από το παρελθόν της στη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας. Το απόλυτο αδιέξοδο.» 

Η ταινία δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της παράνομης διακίνησης γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση (Sex trafficking).
Η δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη του σοβαρού αυτού κοινωνικού θέματος και να προκαλέσει τον διάλογο ανάμεσα στους θεατές, ώστε να το κατανοήσουν καλύτερα και να δουν με συμπάθεια το δράμα των θυμάτων. Παράλληλα, η προβολή της σε χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες αποτροπής της εξάπλωσής του. Για το λόγο αυτό η ταινία είναι στη διάθεση κάθε φορέα που μάχεται κατά της εμπορίας του γυναικείου σώματος και υποστηρίζει τα θύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στην Αθήνα και το υπόλοιπο στο Πράσινο Ακρωτήριο. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Αλέξης Τσάφας (Χορεύοντας με τον Raidel - Mindelo traz d’ horizonte – A menina dos olhos grandes) και ο Γιάννης Φώτου. Tο σενάριο έγραψε η Βάσια Καρυτινού και τη φωτογραφία υπογράφει ο Γιάννης Φώτου (Λούτον – Τρείς μέρες ευτυχίας – Runaway day Invisible). Το ρόλο της Ζενάιντα υποδύεται μια νεαρή ηθοποιός από τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Στεφανίδου. Τα σκηνικά είναι της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου, τα κουστούμια της Ελισάβετ Κοκωνάρη, το μακιγιάζ της Δήμητρας Γιατράκου, ο ήχος του Χρήστου Παπαδόπουλου  και το μοντάζ του Σταμάτη Μαγουλά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των γυρισμάτων στο Πράσινο Ακρωτήριο είχε ο Fonseca Soares. Παραγωγός είναι ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (Τ-Short) σε συμπαραγωγή με την Criola Produções και την 2|35.

Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (7 Νοεμβρίου 22:00 & 9 Νοεμβρίου 15:00), ενώ έχει ήδη επιλεγεί από το Exile International Film Festival of Gothenburg στη Σουηδία και το Festival Internacional de Cinema Cineplateau του Πράσινου Ακρωτηρίου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ  ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ KAI ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρέθηκε χθες, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, με αφορμή την κρίση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του κλιμακίου του ΟΗΕ στην Ειδομένη και της προσπάθειας για αναζήτηση χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.
Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ενώ η Αντιδήμαρχος εξέθεσε στην αντιπροσωπεία τις απόψεις της Διοίκησης όσον αφορά στο προσφυγικό πρόβλημα καθώς και τις θέσεις της στο ενδεχόμενο φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε η Καλυψώ Γούλα, θα πρέπει να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι με ικανοποιητικές κτιριακές υποδομές, προκειμένου να φιλοξενήσουν ικανό αριθμό προσφύγων υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε «δεν διαθέτει ιδιόκτητες εκτάσεις, ικανές να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων, ωστόσο οφείλει να παρεμβαίνει προς κάθε κατεύθυνση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».  
Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένοι χώροι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας, χωρίς να διαταραχτεί ο κοινωνικός ιστός.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο συντονιστής της Ομάδας Συνόρων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αλέξανδρος Βούλγαρης και η συνεργάτης της υπηρεσίας Ασύλου, Χριστίνα Τρέβλια.


Ατάκες και δημοσιογραφικά κλισέ που όλοι… λατρεύουμε να μισούμε

Φράσεις που αναγνώστες και τηλεθεατές συναντούν καθημερινά σε κείμενα ή τηλεοπτικά ρεπορτάζ



livereport


Κλισέ είναι να γραφείς ένα κείμενο ο τίτλος του οποίου είναι ένα... κλισέ! Ή για να το πούμε διαφορετικά: οι δημοσιογράφοι έχουμε κάποιες εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε για να δώσουμε έμφαση σε ένα γεγονός και να μαγνητίσουμε τα βλέμματα των αναγνωστών. Οι ρίζες αυτών των εκφράσεων χάνονται στα...  βάθη της δημοσιογραφικής ιστορίας. Κανείς δεν ξέρει από που ξεκίνησαν. Όλοι όμως ξέρουν να τις χρησιμοποιούν μόλις δοθεί η πρώτη ευκαιρία. Σχεδόν καθημερινά δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ10
Κάποια προκαλούν γέλιο και μόνο στο άκουσμά τους, όσο σοβαρή κι αν είναι η είδηση. Κάποια άλλα συνοδεύουν άσχημες και δύσκολες εικόνες αλλά και πάλι είναι αφορμή για να σχολιαστεί ο δημοσιογράφος που τα χρησιμοποιεί. Στις σχολές τις δημοσιογραφίας, για παράδειγμα, διδάσκεται πλέον πως η ερώτηση κλισέ «πως νιώθετε» σε μια χαροκαμένη μάνα απαγορεύεται δια ροπάλου.
Η συντακτική ομάδα του newsbeast.gr  συγκέντρωσε τα περισσότερα (η λίστα όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, είναι αστείρευτη) και πλέον χρησιμοποιημένα κλισέ της δημοσιογραφίας  και σας τα παρουσιάζει:

Τα κλισέ των ρεπόρτερ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ11
Στις πυρκαγιές: Πύρινη λαίλαπα/ Πύρινη κόλαση / Πύρινος εφιάλτης / Κόλαση του Δάντη / Σε στάχτη μετατράπηκαν… (βάλτε δίπλα τα στρέμματα) / Ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου (πάντα υπάρχει ένας τέτοιος ακόμα και σε μέρη που έχουν ξανακαεί)
Στις δολοφονίες: Λουτρό αίματος / τον πέρασε για αγριογούρουνο (περιορίζεται μόνο στα ατυχήματα σε κυνήγι) / Μαύρη χήρα / Γυναίκα αράχνη / Πά-τερας (έκφραση περισσότερο γραφική και από τα σοκάκια της Ύδρας) / Φρικτό έγκλημα / Φρίκη και αποτροπιασμός / Ανατριχιαστική δολοφονία (λες και υπάρχει δολοφονία που είναι... γλυκούλα) / Τον γάζωσε με καλάσνικοφ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ13
Στις πλημμύρες: Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια / Ανυπολόγιστες ζημιές / Ορμητικοί χείμαρροι / Η οργή της φύσης / Τους έπνιξε το ρέμα / Σε λίμνη μετατράπηκε (συνήθως κάποιος δρόμος).
Στους σεισμούς: Το χτύπημα του εγκέλαδου / Ταρακουνήθηκε ολόκληρη η περιοχή / Λαχτάρισαν οι κάτοικοι / Άνοιξε η γη (το «και τους κατάπιε» δεν χρησιμοποιείται μέχρι νεοτέρας)/ Εικόνες αποκάλυψης / Βιβλικές καταστροφές / Χορεύει στους ρυθμούς των ρίχτερ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ1
Στις κηδείες: Ήταν όλοι εκεί / Συντετριμμένοι φίλοι και συγγενείς / Τραγικές φιγούρες / Ράγισαν καρδιές / Ο πόνος αβάσταχτος / Ο πόνος στα βουρκωμένα μάτια/ Έχασε το καμάρι του/ Βύθισε στο πένθος / Η τελευταία πράξη του δράματος / Στη γειτονιά των αγγέλων / Το τελευταίο ταξίδι.
Στις κακοκαιρίες: Ντύθηκε στα λευκά / Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες / Αψήφησαν το κρύο / Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει / Σε λευκό κλοιό / Έβρεξε προβλήματα / Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε απέραντα παγοδρόμια / αγρίεψε ο καιρός (και «έδειξε τα δόντια του» είναι η φυσιολογική συνέχεια) / Άνοιξαν οι ουρανοί (οι οποίοι πριν ήταν... κλειστοί).
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ3
Στους καύσωνες: Καμίνι έγινε… / Μια όαση δροσιάς / Το θερμόμετρο αγγίζει (από 39 βαθμούς κελσίου και πάνω) / Στο κόκκινο ο υδράργυρος / Ανάσα δροσιάς (όταν αποφασίζει επιτέλους να φυσήξει λίγο).
Στις θρησκευτικές τελετές: Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια / Πλήθος πιστών/ Σε κλίμα κατάνυξης (ειδικά το Πάσχα το συγκεκριμένο κλισέ είναι must).
Στους μετανάστες/ πρόσφυγες: Οι αδίστακτοι δουλέμποροι/ Το ταξίδι της ελπίδας / Για ένα καλύτερο αύριο / Ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου / Εμπόριο ελπίδας / Υγρός τάφος (για τα ναυάγια στη μεσόγειο) / Κλιμακώνεται η  προσφυγική κρίση.
Στα παιδιά: Το μικρό αγγελούδι/ Το τρυφερό αγγελούδι / Η μονάκριβή του κόρη / Δεν πρόλαβε να μεγαλώσει / Δεν πρόλαβε να ζήσει τη ζωή του.
Στους βιαστές: Το ανθρωπόμορφο τέρας / Το ανθρωπόμορφο κτήνος / Ικανοποίησε τις ανώμαλες ορέξεις του / Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών.
Στις δίκες: Πολύκροτη δίκη / Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης / Στο εδώλιο του κατηγορουμένου / Καταπέλτης ο εισαγγελέας (όχι δεν εκτοξεύετε κιόλας) / Βαριά καμπάνα / Βαρύ το κατηγορητήριο (ωραίο ρεπορτάζ θα ήταν το ποιος το ζύγισε).
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ2
Στις συλλήψεις: Η αστυνομία έχει εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό / Στη φάκα της αστυνομίας / Τον έπιασαν στα πράσα / Επιχείρηση σκούπα από την ΕΛΑΣ / Τα λαγωνικά της δίωξης ναρκωτικών / Κινηματογραφική απόδραση / Σικάγο έγινε η Αθήνα.
Στις διαδηλώσεις-απεργίες: Έμφραγμα στο κέντρο της πόλης / Κομφούζιο στο κέντρο της πόλης / Νέκρωσε το κέντρο / Ταλαιπωρία για εργαζόμενους και οδηγούς / Παρέλυσε το εμπορικό κέντρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ15
Στα επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας: Έκαψαν το κέντρο/ Βάνδαλοι κατέστρεψαν την Αθήνα / Σφοδρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ / Κοκτέιλ χημικών και μολότοφ / Πνίγηκε στα δακρυγόνα η Αθήνα / Παρείσφρησαν στην ουρά της πορείας / Αμαύρωσαν την πορεία.
Στις τρομοκρατικές επιθέσεις: Σκόρπισαν το τρόμο/ Εκκωφαντική η έκρηξη/ Συγκλονίστηκε η περιοχή / Σοκ και δέος / Ήταν έτοιμοι να γκρεμίσουν το τετράγωνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ14
Στους κακοποιούς: Ο διαβόητος ληστής/ Ξεκαθάρισμα λογαριασμών / Φόβος και τρόμος από τις συμμορίες / Οι νονοί της νύχτας / Έλυσαν τις διαφορές τους με τα όπλα.
Για ναρκωτικά: Έπεσε στα δίχτυα των ναρκωτικών/ Λευκός θάνατος / Αργός θάνατος (αστεία του στυλ «ε, και ποιος βιάζεται;» εδώ δε χωράνε) / Εντοπίστηκε μίνι χασισοφυτεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ9
Στα τροχαία: Είδαν τον χάρο με τα μάτια τους / Σώθηκαν από θαύμα / Άγιο είχαν / Ο Μολώχ της ασφάλτου /  Το αυτοκίνητο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.
Δια πάσα χρήση: Σάλο έχουν προκαλέσει/ Κατάμεστη ήταν η αίθουσα / Σε θρίλερ εξελίσσεται / Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν/ Σκηνές θρίλερ / Βίντεο σοκ / Εικόνες φρίκης / Εικόνες ντροπής / Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες / Σε πρώτο πλάνο / Επί τάπητος / Συγκλονιστικές εικόνες / Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου / Βόμβα μεγατόνων / Αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Τα κλισέ των πολιτικών συντακτών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ7
Στη βουλή:  Άγρια κόντρα στη Βουλή / Διασταύρωσαν τα ξίφη τους / Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η τροπολογία / Φωτογραφικό νομοσχέδιο / Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή / Θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο (όλο και κάποιος πολιτικός θα το πει αυτό) / Πόρισμα κόλαφος / Χτύπησε κόκκινο η ένταση / Οξύνθηκαν τα πνεύματα.
Στις εσωκομματικές διαδικασίες: Ακονίζουν τα μαχαίρια οι δελφίνοι / Κούρσα διαδοχής / Το δαχτυλίδι της διαδοχής.
Στις εκλογές: Ανοίγουν (ή κλείνουν) οι κάλπες / Θρίλερ με τα exit polls / Η ετυμηγορία του λαού / Μάχη στήθος με στήθος / Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής / Ανοίγει (ή κλείνει) η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ8
Στις συναντήσεις μεταξύ ηγετών: Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε… / Στην κορυφή της ατζέντας / Θερμό το κλίμα ή ψυχρό το κλίμα / Δεσμεύτηκαν για μεταρρυθμίσεις (κάτι σας θυμίζει ε;).

Τα κλισέ των οικονομικών συντακτών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ4
Χρηματιστήριο: Ράλι ανόδου / Κραχ (ακόμα και όταν πέφτει για… τέσσερις μονάδες) / Βουτιά του γενικού δείκτη τιμών / Σε απόγνωση οι επενδυτές /Η φούσκα του χρηματιστηρίου.
Για τις οικονομικές εξελίξεις: Έρχεται φοροκαταιγίδα (κλισέ μεν, πάντα επίκαιρο δε) / Θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη / Καλπάζει η ανεργία / Φορολογικό τσουνάμι /  φοροσόκ / Μέτρα-φωτιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ6
Για το μνημόνιο:  Σοκάρουν οι απαιτήσεις των δανειστών /  Στα πρόθυρα του grexit / Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες / Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης / Μάχη του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής / Άναψε το πράσινο φως για την επόμενη δόση.

Τα κλισέ των δημοσιογράφων του lifestyle

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ12
Δια πάσα χρήση: Αναστατώθηκε η Μύκονος / Φωτιά στα κόκκινα / Κολάζει και άγιο / Έχει δυο μέτρα πόδι / Ανεβάζει την θερμοκρασία (όχι, αυτό το κλισέ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους καύσωνα)/ Σκέτος πειρασμός  / Σέξι και όποιος αντέξει / Το νέο αμόρε της… (ακολουθεί το όνομα της τυχερής) / Έβαλε φωτιά στην πίστα / Μαγνητίζει τα βλέμματα / Η πληθωρική μελαχρινή… / Το ξανθό κουνελάκι.

Τα κλισέ των αθλητικών δημοσιογράφων

Πριν το παιχνίδι:  Δαυίδ εναντίον Γολιάθ (όταν η διαφορά δυναμικότητας είναι εμφανής) / Γυαλίζει το μάτι τους / Η νίκη αποτελεί μονόδρομο / Έπεφταν... κορμιά στην προπόνηση και το πάθος περίσσευε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ5
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: Ξεκίνησε με γκολ από τα αποδυτήρια / Ροκανίζουν τα δευτερόλεπτα / Αυτή η φάση είναι βούτυρο στο ψωμί του / Μπήκε το νερό στ' αυλάκι / Με μια έξυπνη εκτέλεση φάουλ / Έπιασε στον ύπνο την αντίπαλη άμυνα / Βρίσκει τον δρόμο προς το καλάθι (ή προς τα δίχτυα αν μιλάμε για ποδόσφαιρο) / Ανέλαβε την εσχάτη των ποινών (σαν τη θανατική ποινή ένα πράγμα αλλά σε… πέναλτι) / Τέτοιο ξεκίνημα δεν το περίμενε ούτε ο πλέον αισιόδοξος οπαδός τους / Το κοντράστ συναισθημάτων ανάμεσα στους παίκτες των δυο ομάδων / Επέβαλαν το ρυθμό τους με το καλημέρα / Πολιορκία στα καρέ τους / Χρυσή αλλαγή / Ακολουθεί η ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι / Στήθηκε... πάρτι στις εξέδρες / Έβαλε πούλμαν μπροστά στην εστία (ο Μουρίνιο φταίει για αυτό το κλισέ).
Μετά το παιχνίδι: Το παιχνίδι δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας / Άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς / Οι δυο ομάδες μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις / Τον έριξε στο καναβάτσο (στο μόνο άθλημα που δεν χρησιμοποιείται είναι το μποξ) / Κόλλησαν στο στείρο 0-0 / Το ματς προσέφερε πολλές συγκινήσεις / Το παιχνίδι ήταν γκραν γκινιόλ / Κατάπιε πολλά χιλιόμετρα (καλή χώνεψη να έχει ο άνθρωπος).
 

25 παράξενα πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να δουν ποτέ στη ζωή τους..


25 παραξενα πραγματα που οι περισσοτεροι ανθρωποι δεν προκειται να δουν ποτε στη ζωη τους..
Μπορείτε να δείτε πολλά κατά την διάρκεια της ζωής σας αλλά το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να τα δείτε όλα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ποτέ δεν θα καταφέρετε να απολαύσετε από κοντά και θα γνωρίζετε την ύπαρξη τους μόνο από τις φωτογραφίες και τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.
Πρόκειται για παράξενα αντικείμενα, φυσικά φαινόμενα και μοναδικές ανθρώπινες κατασκευές που εντυπωσιάζουν ακόμη και από τις φωτογραφίες. Ελάτε να δούμε μερικά από αυτά..

# 1. Το φυτό πτώμα, του οποίου το λατινικό όνομα μεταφράζεται σε «παραμορφωμένο πέος» και μυρίζει σαν χαλασμένο κρέας.
Το φυτό πτώμα, του οποίου το λατινικό όνομα μεταφράζεται σε «παραμορφωμένο πέος» και μυρίζει σαν χαλασμένο κρέας.
# 2. Το Ammolite, έναν σπάνιο οργανικό πολύτιμο λίθο που βρέθηκε στα Βραχώδη Όρη. Μερικοί λένε ότι είναι ο σπανιότερος πολύτιμος λίθος στον κόσμο.
Το Ammolite, έναν σπάνιο οργανικό πολύτιμο λίθο που βρέθηκε στα Βραχώδη Όρη. Μερικοί λένε ότι είναι ο σπανιότερος πολύτιμος λίθος στον κόσμο.
# 3. Τη θέα από την κορυφή του Έβερεστ.
Τη θέα από την κορυφή του Έβερεστ.
# 4. Το τεράστιο πλοίο που μεταφέρει.. πλοία. Πρόκειται για το Blue Marlin, με μήκος 217 μέτρα και επιφάνεια καταστρώματος 11.227 τετ. μέτρα. Φιλοξενεί στις 38 καμπίνες του πλήρωμα 60 ανθρώπων, ενώ διαθέτει γυμναστήριο, σάουνα και πισίνα.
Το τεράστιο πλοίο που μεταφέρει.. πλοία.

# 5. Αυτόν τον πολύ σπάνιο αλμπίνο αλιγάτορα.

Αυτόν τον πολύ σπάνιο αλμπίνο αλιγάτορα.
# 6. Πως γίνεται το γρασίδι όταν το χτυπήσει κεραυνός..
Πως γίνεται το γρασίδι όταν το χτυπήσει κεραυνός.
# 7. Τη θέα που βλέπει κάποιος που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Το σχοινί είναι δεμένο σε δυο αερόστατα.. 
 Τη θέα που βλέπει κάποιος που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Το σχοινί είναι δεμένο σε δυο αερόστατα..
# 8. Αυτή τη συσκευή που βοηθά στην επούλωση των οστών γρηγορότερα.
Αυτή τη συσκευή που βοηθά στην επούλωση των οστών γρηγορότερα.
# 9. Το παγωμένο νερό όπως φαίνεται από ψηλά.
Το παγωμένο νερό όπως φαίνεται από ψηλά.
# 10. Το δέρμα μιας σαύρας που έχει διατηρήσει το αρχικό σχήμα του.. 
Το δέρμα μιας σαύρας που έχει διατηρήσει το αρχικό σχήμα του.

# 11. Το ιπτάμενο ψάρι το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο να το δείτε από κοντά..
Το ιπτάμενο ψάρι το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο να το δείτε από κοντά..
# 12. Τη μεγαλύτερη γέφυρα νερού στον κόσμο! Βρίσκεται στη  Γερμανία, στην πόλη του Μαγδεμβούργου. Έχει μήκος 918 μέτρα και επιτρέπει σε όλων των ειδών τα πλοία, από τα πιο μικρά μέχρι τα κρουαζιερόπλοια, να περάσουν πάνω από τον ποταμό Έλβα.

# 13. Έναν μετεωρίτη!
Έναν μετεωρίτη!
# 14. Αυτόν τον φαροφύλακα στο Mare της Γαλλίας. Μάλλον είναι ο πιο γενναίος φαροφύλακας στον κόσμο!
Αυτόν τον φαροφύλακα στο Mare της Γαλλίας. Μάλλον είναι ο πιο γενναίος φαροφύλακας στον κόσμο!
# 15. Αυτόν τον τρομακτικό δρόμο στη  Νορβηγία. Θεωρείται ο πιο ακραίος δρόμος στη γη.

# 16. Αυτά τα μικρά αριστουργήματα από πολυμερικό πηλό! 
 Αυτά τα μικρά αριστουργήματα από πολυμερικό πηλό!
# 17. Αυτό το πολύχρωμο σπίτι στη  Γερμανία..

# 18. Τα κεντρικά γραφεία του Facebook..
Τα κεντρικά γραφεία του Facebook..
# 19. Έναν ελέφαντα να στέκεται στα πίσω πόδια του για να φτάσει μερικά φρούτα.
Ένας ελέφαντας στέκεται στα πίσω πόδια του για να φτάσει μερικά φρούτα.
# 20. Τη θέα από τον ουρανοξύστη BurjKhalifa. Πόσο ψηλά; 828 μέτρα ή αν προτιμάτε 163 ορόφους..
Η θέα από τον ουρανοξύστη BurjKhalifa. Πόσο ψηλά; 828 μέτρα ή 163 ορόφους..

# 21. Το διάσημο ρολόι Graves Supercomplication, γνωστό και ως το πιο περίπλοκο ρολόι στον κόσμο.
Το διάσημο ρολόι Graves Supercomplication, γνωστό και ως το πιο πολύπλοκο ρολόι στον κόσμο.
# 22. Ένα μωρό καγκουρό μέσα στο σάκο της μαμάς του..
Έτσι μοιάζει το μωρό μέσα στο σάκο ενός καγκουρό.
# 23. Ένα αεροπλάνο κομμένο ακριβώς στη μέση.. 
Ένα αεροπλάνο κομμένο ακριβώς στη μέση..
# 24. Το «κινέζικο φανάρι», ένα λουλούδι που ανθίζει το χειμώνα και ξεραίνεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Το
# 25. Αυτό το εστιατόριο πάνω σε ένα βράχο στην ανατολική ακτή της Ζανζιβάρης. Η πρόσβαση στο εστιατόριο εξαρτάται από τη «διάθεση» της παλίρροιας: Βάρκα ή περπατώντας!

Αυτό το εστιατόριο πάνω σε ένα βράχο στην ανατολική ακτή της Ζανζιβάρης. Η πρόσβαση στο εστιατόριο εξαρτάται από την παλίρροια: Βάρκα ή περπατώντας!


15  Halloween Songs to Put You in a Spooky Mood



I
Put aside “The Monster Mash," "Thriller," and the Ghostbusters theme. Spin these lesser-known songs in the lead up to All Hallows' Eve instead.

1. “A NIGHTMARE ON MY STREET,” THE FRESH PRINCE AND DJ JAZZY JEFF

This song, on the 1988 album He’s the DJ, I’m the Rapper, hit #15 on the Billboard Hot 100. Though the duo had been in talks to create a song for an upcoming A Nightmare of Elm Streetfilm, it ultimately wasn’t authorized by New Line Cinemas, which held the copyright on the movies, and the song got Will Smith and Jeff Townes sued. A music video for the song had to be destroyed, and the matter was eventually settled out of court.

2. “HAUNTED HOUSE,” JUMPIN’ GENE SIMMONS

Not the KISS bassist, but the rockabilly singer who once opened for Elvis. “Haunted House,” released in 1964, was a top 20 hit.

3. “HALLOWEEN SPOOKS,” LAMBERT, HENDRICKS & ROSS

It’s hard not to smile while listening to this jazzy Halloween song.

4. “WEREWOLF BAR MITZVAH,” TRACY JORDAN

30 Rock’s Tracy Jordan received a gold record for this “novelty party song.” Tracy Morgan only did part of the vocals, though; the rest were filled in by Donald Glover. “We did an extended version of ‘Werewolf Bar Mitzvah,’ and by the time we finished it, we were wrapped and didn’t have Tracy,” 30 Rock creator and star Tina Fey told Entertainment Weekly. “So half of it is just Donald imitating Tracy.”

5. “DINNER WITH DRAC,” JOHN ZACHERLE

The late night television horror host, also known as “The Cool Ghoul,” released this track in 1958.

6. “THE WEREWOLF WATUSI,” BOBBY “BORIS” PICKETT

The success of Bobby “Boris” Pickett’s 1962 song “The Monster Mash” led to many other monster-themed songs, including this one, released in 1964. (Also worth a listen: The Christmas song “Monster’s Holiday.”)

7. “THE HEADLESS HORSEMAN,” BING CROSBY

Bing Crosby's "The Headless Horseman" might not exactly be "lesser known," but this classic, from Disney’s 1949 short The Legend of Sleepy Hollow, deserves more play this time of year.

8. “PUNKY PUNKIN,” ROSEMARY CLOONEY

This sweet song—which notes that the pumpkin is happy because “he’s a jack o’lantern instead of being a pumpkin pie”—was released in 1950.

9. “DEAD MAN’S PARTY,” OINGO BOINGO

The lyric "I hear the chauffeur comin' to my door/Says there's room for maybe just one more" in this 1986 song (off their fifth studio album of the same name, released in 1985) is supposedly a reference to E.F. Benson's 1906 short story "The Bus-Conductor," which features a hearse driver.

10. “THE BOOGIE WOOGIEMAN,” THE BRIAN SISTERS

This talented trio of sisters was popular in the 1930s and '40s. Betty, Doris and Gwen recorded "The Boogie Woogieman" with the Will Osborne Orchestra; it was released in 1942.

11. “SKELETON IN THE CLOSET,” LOUIS ARMSTRONG

This song appeared on the soundtrack to the 1936 film Pennies from Heaven, in which Armstrong played Henry.

12. “THE MONSTER HOP,” BERT CONVY

Before Bert Convy was the host of game shows like Super Password and Win, Lose or Draw, he released this rock 'n roll Halloween song in 1958.

13. “MY BODY’S A ZOMBIE FOR YOU,” DEAD MAN’S BONES

The band Dead Man's Bones is actually a duo: actor Ryan Gosling and Zach Shields, who met in 2005, when Gosling was dating Rachel McAdams and Shields was dating her sister. According to Pitchfork, "The pair bonded over a shared obsession with scary stuff like ghosts, monsters, and zombies, and set out to create a spooky musical theater production," a "Gene Kelly, Fred Astaire kind of show," as Gosling described it. Somewhere along the way, the "theater production" aspect of it fell to the wayside, but the songs remained. They released their self-titled debut album in October 2009.

14. “GRIM GRINNING GHOSTS,” BUDDY BAKER

Otherwise known as the song that plays in Disney’s Haunted Mansion ride.

15. “THE WOBBLIN’ GOBLIN,” ROSEMARY CLOONEY

This track was the B-side to Clooney’s “Punky Punkin.”