ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, May 21, 2015

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» κατάφεραν να διεισδύσουν στο βόρειο τμήμα της συριακής πόλης Παλμύρα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα παγκοσμίου φήμης αρχαία μνημεία τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO για τις τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πολιτοφύλακες που μάχονται στο πλευρό του συριακού κυβερνητικού στρατού απομάκρυναν χθες το απόγευμα τους κατοίκους της πόλης σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το βράδυ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές ήλεγχαν σχεδόν ολόκληρη την Παλμύρα, με τις τελευταίες κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν περιοριστεί στο συγκρότημα των φυλακών και στο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών, στο ανατολικό και το δυτικό άκρο της πόλης, αντίστοιχα.

Στρατηγική θέση

Η Παλμύρα (στα αραβικά Ταντμόρ) βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας και κατέχει στρατηγική θέση, καθώς από εκεί περνούν δύο σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι που τη συνδέουν με την πρωτεύουσα Δαμασκό και τη σημαντική πόλη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τη γραφική της όαση, η Παλμύρα είναι παγκοσμίως διάσημη για τους ναούς, τα περιστύλια, τους τάφους και τα άλλα αρχαία μνημεία, ηλικίας 2.000 ετών, όπως και για το αρχαιολογικό της μουσείο με τα σπουδαία αγάλματα και τα άλλα εκθέματα, τα οποία, σε καλύτερους καιρούς, επισκέπτονταν πλήθη Δυτικών τουριστών.

Ο φόβος για την καταστροφή αυτού του ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικού θησαυρού εγγράφεται πλέον στην ημερήσια διάταξη, με δεδομένες τις φρικαλεότητες που διέπραξε το «Ισλαμικό Κράτος» τους προηγούμενους μήνες, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά με μπουλντόζες την ιστορική πόλη των Ασσυρίων, Νιμρούντ, και καταστρέφοντας αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ.

Εκκληση από UNESCO

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την Παλμύρα, η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, απηύθυνε χθες έκκληση για κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να πράξουν τα δέοντα για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και «να αποτρέψουν την καταστροφή αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής των συριακών αρχαιοτήτων, Μαμούν Αμπντουλκαρίμ, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» και ότι, στις συνθήκες του ανταρτοπολέμου που επικρατούν στην Παλμύρα, «ακόμη και πέντε άνδρες του “Ισλαμικού Κράτους” θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα πάντα, αν έμπαιναν στον αρχαιολογικό χώρο», ο οποίος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης. Ο κ. Αμπντουλκαρίμ έκανε γνωστό ότι εκατοντάδες τέτοια αγάλματα και άλλα έργα τέχνης έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη, πολλά άλλα όμως, συμπεριλαμβανομένων των ογκωδών ταφικών μνημείων, είναι αδύνατον να μεταφερθούν σε ασφαλείς συνθήκες.

Εν αναμονή αντεπίθεσης

Η προώθηση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα ήταν η δεύτερη ψυχρολουσία για τους Αραβες και τους Δυτικούς αντιπάλους του «Ισλαμικού Κράτους» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και την άλωση της σημαντικής πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ, σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας, Βαγδάτη. Δυνάμεις του ιρακινού κυβερνητικού στρατού καθώς και σιιτικών πολιτοφυλακών, οι οποίες υποστηρίζονται σθεναρά από το Ιράν, συγκεντρώνονταν χθες σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ραμάντι, εν αναμονή πιθανής αντεπίθεσης για την απώθηση των τζιχαντιστών.

No comments:

Post a Comment