ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, December 24, 2014

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ















Βραβείο και στον ιστορικό τέχνης Νικόλαο Γραίκο

      Η σημαντικότερη τιμητική διάκριση στην εξηντάχρονη διαδρομή της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών κοσμεί, αντανακλά, σηματοδοτεί και επιβραβεύει το καθόλα αξιοζήλευτο και παραγωγικό έργο του κορυφαίου πολιτιστικού φορέα της Πιερίας. 
     Το βραβείο παρέλαβε στη διάρκεια της Πανηγυρικής Συνεδρίας του πρώτου στην ιεραρχία πνευματικού ιδρύματος της χώρας μας, ιδιαίτερα συγκινημένος ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης  Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης  συνοδευόμενος από τον Γ.Γραμματέα  Αναστάσιο Πολυχρονίδη.
    Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών το απόγευμα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου 2014, παρουσία Ακαδημαϊκών, ανθρώπων του πνεύματος και εκπροσώπων της πολιτείας.
     Το βραβείο που απονεμήθηκε στην Ε.Π.Μ. Κατερίνης από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο, επιλέχθηκε και προτάθηκε από την ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ως αναγνώριση και επιβράβευση της Ε.Π. Μ.  Κατερίνης και με το σκεπτικό: « Απονέμεται βραβείο της Ακαδημίας στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης (1954) για τη δράση της με την οποία αποκαλύπτεται ο πολιτισμός και η ιστορία της Πιερίας. Με μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφιών, λαογραφική έρευνα, εκδόσεις και συνέδρια, ο Σύλλογος συμβάλλει ισχυρώς στην εξύψωση της κοινωνικής ζωής.»  
     Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας κ. Σπηλιωτόπουλου με θέμα: «Η εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια », ενώ στη συνέχεια ο Γ. Γραμματέας Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την έκθεση για το έργο του Ιδρύματος κατά το έτος 2014.
     Όπως επισημάνθηκε η επιστήμη, η αφοσίωση, η συνέπεια, ο ανθρωπισμός και ο πολιτισμός ήταν οι άξονες στους οποίους κινήθηκαν οι αποφάσεις των Ακαδημαϊκών για τα βραβεία που απένειμαν.
ΟΙ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ
     « Το βραβείο που παρέλαβα για λογαριασμό της Ε.Π.Μ. Κατερίνης είναι μια δικαίωση που αντικατοπτρίζει τις πνευματικές ευαισθησίες και τη δημιουργική δυναμική της Πιερίας » επισημαίνει ο Πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, καταλήγοντας.
      « Αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους μας. Παράλληλα καταδεικνύει την ευθύνη για τη συνέχεια η οποία πρέπει να είναι ακόμα παραγωγικότερη. Η αναγνώριση από τον Ακαδημαϊκό κόσμο της εξηντάχρονης πνευματικής διαδρομής της Εστίας, πέρα που έχει μεγάλη σημασία τιμά όλους και τον καθένα χωριστά για την συμβολή μας στο πολιτιστικό οικοδόμημα της Εταιρείας Πιερικών Μελετών. Ευχαριστώ τους Ακαδημαϊκούς για τη διάκριση και επιβράβευση. » 
      Από την πλευρά του ο Γ.Γραμματέας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης  Αναστάσιος  Πολυχρονίδης, τονίζει: « Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που εκπροσωπώντας την Εστία μας παρέλαβα μαζί με τον Πρόεδρο  το ξεχωριστό και τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ανήκει σε όλους που επί εξήντα χρόνια συνέβαλαν καθοριστικά ο καθένας από το δικό του μετερίζι (χορευτές-χορωδοί-φωτογράφοι-μουσικοί-διοικούντες και μέλη) στην καταξίωση του μεγάλου Πιερικού συλλόγου. Το βραβείο αυτό ας αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για να συνεχίσουμε και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον πνευματικό ορίζοντα της Πιερίας.»
Ο  ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ  ΤΕΧΝΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΓΡΑΙΚΟΣ
    Η οικογένεια της Ε.Π.Μ. Κατερίνης νιώθει επιπρόσθετα διπλά περήφανη γιατί ένα ακόμα αξιόλογο μέλος της ο έφορος Λόγου Τέχνης και Συνεδρίων της Εστίας και ιστορικός τέχνης Νικόλαος Γραίκος τιμήθηκε επίσης από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Μαρίας Θεοχάρη» αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Θεοχάρης» για τη μελέτη με θέμα  από τη Βυζαντινή και ματαβυζαντινή περίοδο «Ευλάβειας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική τέχνη της Κύμης» βιβλίο που συνέγραψε με τον Γεώργιο Φουστέρη και προτάθηκε από την ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.
    Δύο βραβεύσεις που σκιαγραφούν και αντικατοπτρίζουν την πνευματική δημιουργικότητα της Πιερίας, αξιοζήλευτες από κάθε πλευρά.

    Βραβεύσεις που σημαδεύουν το σήμερα και προδιαγράφουν το αύριο.

No comments:

Post a Comment