Ρεμπέτικο, υπόκοσμος, υπόθεση Μέρτεν και Δ.Ε.Θ
στην «Εκατογραφία» της ΕΤ3
Μια ιδιότυπη γεωγραφία της Θεσσαλονίκης με γεγονότα, πρόσωπα και τόπους μνήμης συνεχίζει να παρουσιάζει η «Εκατογραφία» της ΕΤ3 καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 22.55, δημιουργώντας ένα «χάρτη» του Αιώνα της πόλης.
Τα γεγονότα παρουσιάζονται από τον Πάνο Θεοδωρίδη και το Βασίλη Κεχαγιά, βασισμένα σε δικά τους σενάρια και αναπτυγμένα με τον τρόπο της σύντομης συζήτησης και με την υποστήριξη του ανάλογου οπτικού υλικού.
Η θεματολογία των νέων επεισοδίων έχει ως εξής:
Ρεμπέτικο(1935-1950) (02-10-2012)
Η σχέση της Θεσσαλονίκης με το ρεμπέτικο ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσής της, όταν ακόμη η Σμυρνιά Ρόζα Εσκενάζι, με την αδελφή της διασκεδάζουν τους στρατιώτες της Αντάντ, στα καφέ αμάν της πόλης. Σιγά σιγά και με την έλευση των προσφύγων, η σχέση αυτή γίνεται ακόμη πιο στέρεα για να κορυφωθεί στα χρόνια που ο Τσιτσάνης γίνεται πρωταγωνιστής στη σχέση αυτή, με την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Εκτός αυτού και ο Μάρκος Βαμβακάρης κάνει το πέρασμά του, ενώ ως σήμερα ακόμη τα ρεμπετάδικά της ηχούν από τις νότες τους.
Υπόκοσμος (03-10-2012)
Με αυξημένες τις ανάγκες των στρατιωτών της Αντάντ, σε επίπεδο παροχής «ερωτικών υπηρεσιών», η πορνεία αναπτύσσεται ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετά από αυτόν. Επόμενο είναι στο Βαρδάρη, στην περιοχή της Μπάρας να αναπτυχθούν παράλληλα και οι δραστηριότητες του υποκόσμου. Πρωταγωνιστές, όπως ο θρυλικός Άλκης Πέτας και ο διάδοχός του ο περίφημος «Κέρκυρας». Όλοι τους πάντως έχουν κακό τέλος…
Υπόθεση Μέρτεν (04-10-2012)
Πληγωμένη από το κυνηγητό των Εβραίων η Θεσσαλονίκη, θέλησε κάποια στιγμή να δικάσει τον «δήμιο» τους, τον Μαξ Μέρτεν. Κατόπιν συνεχών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Καραμανλή με το Γερμανικό κράτος, ο Μαξ Μέρτεν έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δικαστεί, αλλά απροόπτως παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία τα οποία εμμέσως ενοχοποιούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησής του Τάκο Μακρή. Μετά από αυτά ο σάλος που προκαλείται είναι μεγάλος, αλλά η ποινή του Μαξ Μέρτεν μικρή.
ΔΕΘ Β’ (Μεταπολεμικά) (05-10-2012)
Μόλις λίγο πριν από τον Οκτώβρη του 1940 η ΔΕΘ φιλοξενείται για πρώτη φορά στις νέες εγκαταστάσεις της, που είναι και οι σημερινές. Ο πόλεμος ανακόπτει την εξέλιξή της, αλλά στη δεκαετία του ’50 τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, για την παρουσίαση στο χώρο της ενός πλήθους καινοτομιών και την μετατροπή της σε χώρο πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Δίπλα σ’ όλα αυτά και η διασκέδαση…
ΔΕΘ Γ’ (08-10-2012)
Ο Γιάννης Βελλίδης είναι αυτός που ως πρόεδρος της ΔΕΘ και μεγαλοεκδότης των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη αντιλαμβάνεται το χρήσιμο ρόλο που θα παίξει η Έκθεση και την επιρροή της σε πανελλήνιο επίπεδο. Έτσι, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητές της, πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητές της, φτάνοντας ακόμη και στο χώρο του τραγουδιού και του κινηματογράφου, με την ίδρυση αντίστοιχων φεστιβάλ. Η Έκθεση, πλέον, γίνεται φορέας της συνείδησης της Θεσσαλονίκης.
Μεταδίδεται: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 22:55.
Σενάριο - παρουσίαση: Πάνος Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεχαγιάς
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Ηλιάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννος Αιόλου
No comments:
Post a Comment