Οι προικισμένοι bartenders του «ψαγμένου» καφέ μπορεί να σηκώνουν καμιά φορά τις τιμές στο… θεό, αλλά τους χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια για ένα τέλειο φλιτζάνι καφέ. Ακολουθεί μια μικρή λίστα με όσα συζητούν μεταξύ τους και θα ήθελαν να μάθουμε…
1. Αν δεν είστε στα Starbucks, μην παραγγέλνετε σαν να είστε…
Αν θέλετε ένα Caramel Frappuccino, μάλλον χτυπήσατε λάθος πόρτα. Για κοιτάξτε μια στιγμή τον κατάλογο…
2. Είναι τέχνη να πετυχαίνεις την τέλεια δόση εσπρέσο
Η τέλεια δόση θέλει περίπου 18-22 δευτερόλεπτα για να «αποσυρθεί» από τη μηχανή. Πριν όμως, πρέπει να εξασφαλίσει κανείς ότι η «βάση» του εσπρέσο είναι αεροστεγώς κλεισμένη, ότι το νερό περνάει και φιλτράρεται στην κατάλληλη ποσότητα και να «τσεκαριστεί» η θερμοκρασία του. Αν μια δόση δεν «πετύχει», οι σωστοί bartenders δεν πρέπει να τη σερβίρουν...
3. Οι εικαστικές πινελιές πάνω στο αφρόγαλα δεν είναι μόνο για… ομορφιά!
Εάν ένα σχέδιο καρδιάς ή ανεμόμυλου «κρατάει» και δε χαλάει πάνω στο γάλα, αυτό σημαίνει ότι η σύσταση του αφρού είναι καλή και η δοσολογία σωστή. Αν είστε σε μαγαζί που παίζει με τα σχεδιάκια στον αφρό, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε τι βλέπετε, κάτι δεν πάει καλά με αυτό που σας έφτιαξαν…
4. «Παρακαλώ πιστέψτε με!»
Αν ζητήσετε στον υπάλληλο ένα καφέ ντεκαφεϊνέ, θα σας φτιάξει ντεκαφεϊνέ. Δεν είναι ανάγκη να το πείτε τέσσερις φορές. Δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί σας για να μην το κάνει...
5. Πολλές φορές οι καφετέριες αγοράζουν φθηνές ποικιλίες και τις πουλάνε για… «μάρκες»
Φυσικά αυτό συμβαίνει και μάλιστα, οι περισσότεροι δεν το παίρνουν χαμπάρι ούτε κατά διάνοια…
6. Το να πίνετε ημερησίως μια μεγάλη κούπα freddoccino είναι κακό για εσάς
Για την ακρίβεια, πολύ πολύ κακό...
7. Φιλοδώρημα
Εντάξει, ο καφές είναι ήδη ακριβός και οι μέρες δύσκολες, αλλά μισό ή ένα ευρώ παραπάνω μπορεί να φτιάξει την διάθεση του εργαζομένου πίσω από τη μπάρα. Του δίνει θετική ενέργεια, που θα τη μεταδώσει στον επόμενο πελάτη. Το «κάρμα» λειτουργεί και κοστίζει μονάχα μισό ευρώ.
8. Ένας πραγματικός macchiato έχει ελάχιστο αφρόγαλα και καθόλου ζάχαρη
Τα Starbucks συχνά, χρησιμοποιούν τα ονόματα αυθεντικών ροφημάτων εσπρέσο για διαφορετικές εκδοχές, πιο ζαχαρώδεις και «γαλατένιες», μπερδεύοντας πολλές φορές τον κόσμο. Ο αυθεντικός macchiato λόγου χάρη, είναι ένας απλός εσπρέσο με ελάχιστη δόση αφρόγαλα.
9. Να είστε ευγενικοί
Όσο κουρασμένοι και να είστε, είναι ωραίο να λέτε «παρακαλώ» όταν παραγγέλνετε τον καφέ σας κι «ευχαριστώ» όταν τον παραλαμβάνετε. Τα «θα πάρω έναν…» ή «δώστε μου ένα…» δεν σημαίνουν «παρακαλώ» σε καμία γλώσσα του κόσμου…
No comments:
Post a Comment