ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, July 29, 2012

Ο ΟΙΚΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΣΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ


Ο Αλ Τάνι πληρώνει όσο όσο για να επεκτείνει την οικονομική αυτοκρατορία του Κατάρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Κάτι λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα κοστίσει τελικά το νέο δώρο του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα αλ Τάνι προς την όμορφη σύζυγό του Μοζά. Σίγουρα πρόκειται για το πιο ακριβό γαμήλιο δώρο που έχει γίνει ποτέ, αφού η εξαγορά του οίκου μόδας Valentino, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έκλεισε - όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης - σε τιμή αρκετά υψηλότερη από τα ποσά που είχαν αρχικά διαρρεύσει στον Τύπο, καθώς για την απόκτησή του κονταροχτυπήθηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι.
Τελικά αυτό που μέτρησε για την εταιρεία Permira, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ήταν το πολύ υψηλότερο τίμημα που προσέφερε ο εμίρης, κοντά στα 720 εκατ. ευρώ, αν και κάποια δημοσιεύματα μιλούν για ακόμη υψηλότερο ποσό.
Η απόκτηση του Valentino, που δεν είναι παρά η αρχή της εισόδου του Κατάρ στον κόσμο της μόδας, αποτελεί την τελευταία επενδυτική κίνηση του εμιράτου ή μάλλον την προτελευταία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε και επισήμως ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, το νέο απόκτημα της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν, ιδιοκτησίας της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου που δεν υπολογίζει τα εκατομμύρια θέλοντας να βάλει την ομάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το συμβόλαιό του φτάνει τα 13 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από τα υψηλότερα πλέον στην Ευρώπη, προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με τη γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού να χαρακτηρίζει «παράλογα τέτοια ποσά».
Αλλά τα χρήματα ποτέ δεν ήταν πρόβλημα για τον Αλ Τάνι. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην αυτοκρατορία του, ειδικά στην Ευρώπη. Το Κατάρ έχει αγοράσει τη μισή Βρετανία. Το κτίριο Shard, το υψηλότερο της Ευρώπης (310 μέτρα), μια κάθετη πόλη 72 ορόφων που δεσπόζει στο νότιο μέρος του Τάμεση, έργο του πασίγνωστου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ανήκει στη βασιλική οικογένεια και συμβολίζει την ολοένα μεγαλύτερη ισχύ που αποκτά στη Βρετανία.
Κοιτάζοντας από τους τελευταίους ορόφους του Shard μπορεί κάποιος να δει αρκετά από τα πάγια που ελέγχει το εμιράτο στο Λονδίνο: τμήματα στο Canary Wharf, μια από τις πιο πολυσύχναστες επιχειρηματικές ζώνες της πόλης, ποσοστό της τράπεζας Barclays που απέκτησε μεσούσης της τραπεζικής κρίσης του 2008, και το μισό σχεδόν ολυμπιακό χωριό (τουλάχιστον 1.400 από τα 2.800 κτίρια). Με τη λήξη των Αγώνων θα περάσει στα χέρια της Qatar Investment Authority, του επενδυτικού fund του Κατάρ. Στα δυτικά του Λονδίνου ελέγχει τα πολυκαταστήματα Harrods και κοντά στο Χάιντ Πάρκ κάποια από τα ακριβότερα διαμερίσματα στον κόσμο.
Συνολικά στη Βρετανία το Κατάρ έχει επενδύσει κοντά στα 12 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται για ακόμη περισσότερα. Η παρουσία του είναι σχεδόν παντού. Ελέγχει τα σουπερμάρκετ Sainsbury, το 20% του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και το 20% της υπαίθριας αγοράς Camden Market, της μεγαλύτερης στη χώρα.
Στη Γαλλία έχει μερίδιο στον εκδοτικό οίκο Lagardere, στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivendi, στον οίκο μόδας Lvmh (Louis Vuitton, και αρώματα του Dior), ενώ κατέχει το σύνολο των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν. Κατέχει επίσης στην Ισπανία μερίδιο στην ενεργειακή εταιρεία Iberdrola, στη Γερμανία σημαντικά ποσοστά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και της κατασκευαστικής Hochtief, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία στην Ιταλία. Του ανήκουν τέσσερα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία διεθνώς στην ακτή της Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας (μαζί με τη διάσημη μαρίνα του Πόρτο Τσέρβο και το γκολφ του Πέβερο), στο Μιλάνο ελέγχει το ξενοδοχείο Gallia και φημολογείται ότι ετοιμάζεται για νέα γερά «χτυπήματα». Τέτοιο, για παράδειγμα, μπορεί να αφορά την απόκτηση ποσοστού στις τράπεζες Unicredit και Mediobanca καθώς και τον γίγαντα της ιταλικής αεροναυπηγικής και άμυνας, Finmeccanica.
Και επειδή οι Καταριανοί, ως γνωστόν, είναι παντού και τους αρέσει η χλιδή, τον Απρίλιο αγόρασαν μερίδιο 5,2% στα πιο διάσημα κοσμηματοπωλεία της υφηλίου: τα Tiffany's με τα εμβληματικά τιρκουάζ κουτάκια. Μικρή λεπτομέρεια: είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση του Κατάρ σε αμερικανική εταιρεία.
Για να επιστρέψουμε στον κόσμο της μόδας, οι αναλυτές πιστεύουν ότι πίσω από τις τελευταίες αγορές του Κατάρ βρίσκεται η δεύτερη σύζυγος του Εμίρη, η Μοζά, θαυμάστρια των δημιουργιών του Valentino. Η γυναίκα του Εμίρη, που έχει χολιγουντιανή λάμψη, είναι σύμφωνα με το «Forbes» μια από τις 100 πιο σημαντικές γυναίκες του πλανήτη (74η θέση), ενώ ηγείται του Qatar Luxory Group.
Εκτός από τον Valentino (οίκος που αγαπήθηκε από πριγκίπισσες και πρώτες κυρίες όπως η Ζακλίν Κένεντι-Ωνάση), η βασιλική οικογένεια ελέγχει μέσω του μικρού της ποσοστού στη Lui Vutton και άλλα γνωστά ονόματα. Στα χέρια του γαλλικού κολοσσού μόδας έχουν περάσει o Bulgari, o Emilio Pucci και o επίσης ιταλικός Fendi.
Για την ιστορία, ο Valentino, όπως εξάλλου όλοι οι οίκοι υψηλής ραπτικής, περνούν δύσκολες ημέρες από το 2008 εξαιτίας της ύφεσης. Παρά τη μεγάλη προβολή των δημιουργιών Valentino στο κόκκινο χάλι των Οσκαρ (έχουν ντύσει σε κινηματογραφικές πρεμιέρες αστέρες σαν τη Νικόλ Κίντμαν και τη Σκάρλετ Γιόχανσον), οι πωλήσεις του πρετ α πορτέ και των αξεσουάρ μειώθηκαν σημαντικά όταν έσκασε η φούσκα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η Permira, όμιλος που κατέχει κυρίως εταιρείες κατεψυγμένων τροφίμων, προσπάθησε να ξεφορτωθεί τη ζημιογόνο επένδυση στον ισπανικό επιχειρηματικό όμιλο ειδών πολυτελείας Puig. Τελικά τίποτα δεν προχώρησε μέχρι που χτύπησε την πόρτα η βασιλική οικογένεια του Κατάρ που ανέβασε το τίμημα πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ, αναγκάζοντας όλους τους άλλους διεκδικητές να κάνουν πίσω.

No comments:

Post a Comment