ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, December 31, 2024


ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Ο εορτασμός των Χριστουγέννων γίνεται παραδοσιακά σε όλα τα νησιά με κοινά αλλά και ξεχωριστά έθιμα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες.

Παρά το πέρασμα του χρόνου οι παραδόσεις και τα έθιμα κρατούν στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου.


Ο εορτασμός των Χριστουγέννων, γίνεται παραδοσιακά σε όλα τα νησιά, με κοινά αλλά και ξεχωριστά έθιμα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες.


Υπάρχουν ακόμα και οι δοξασίες, όπως αυτές με τους καλλικάντζαρους, που έχουν φθάσει μέχρι τις μέρες μας.


Χαρακτηριστικά είναι τα έθιμα στο νησί της Λέρου


Η προετοιμασία για τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Λέρο αρχίζει με το Σαραντάμερο, μέρες νηστείας και εξαγνισμού των ανθρώπων. Κ ενώ ο άνθρωπος προσπαθεί να πειθαρχήσει τον εαυτό του, βγαίνουν οι καλικάτζαροι. Μικρόσωμοι, άσχημοι, αδύνατοι, με αχτένιστα μαλλιά, κόκκινα μάτια, πόδια τράγου και ουρά ζουν όλο το χρόνο κάτω από τη γη και προσπαθούν να κόψουν το δέντρο που τη κρατάει. Κι ενώ είναι σχεδόν έτοιμοι να το κόψουν έρχεται η πρώτη μέρα του Σαραντάμερου (15 Νοεμβρίου) και τρέχουν να ανέβουν στη γη, να πειράξουν τους ανθρώπους. Να τους κολάσουν. Γυρνούν μόνο τις νύχτες. Μπαίνουν στα σπίτια από τους καπνοδόχους και παίρνουν ό,τι θέλουν. Γι’ αυτό και αν χτυπούσες τη νύχτα την πόρτα κάποιου κατά τη διάρκεια του Σαρανταμέρου δε σου άνοιγε. Λένε ακόμα πως όποιο παιδί γεννιόταν αυτές τις ημέρες θα ήταν υπνοβάτης. Πάνε λοιπόν τη νύχτα οι καλικάτζαροι το φωνάζουν και βγαίνει στο δρόμο και χορεύουν μαζί. Πιστεύουν επίσης πως οι καλικάτζαροι αν μπουν στο σπίτι που έχει μωρό πάνε στην κούνια το κουνάνε με δύναμη και όταν το μωρό ματώσει του πίνουν το αίμα. Για αυτό οι γυναίκες, τις ημέρες των Χριστουγέννων βάζουν στο προσκέφαλο του μωρού ένα κόκκινο σταυρό. Για να αποφύγουν τις ζαβολιές τους οι Λεριοί έβαζαν έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους τις σήτες, τριχιές ή δίχτυα. Μέχρι να μετρήσουν οι καλικάτζαροι τις τρύπες της τριχιάς ή του διχτύου θα μπερδεύονταν και σαν άκουγαν το πρώτο λάλημα του πετεινού ειδοποιούσαν ο ένας τον άλλο «πρώτος λάλησε» ύστερα «δεύτερος λάλησε» με το τρίτο λάλημα όλοι μαζί «σχίσου γη και βάλε μας». Οι καλικάτζαροι έφευγαν από τη γη όταν αγιάζονταν τα νερά. Την ημέρα των Θεοφανίων. Οι περισσότερες προετοιμασίες για τις γιορτές γίνονταν μια βδομάδα πριν. Οι νοικοκυρές στόλιζαν το σπίτι, άναβαν το τζάκι, στόλιζαν το δέντρο και ετοίμαζαν μελομακάρονα «τα φοικίκια», κουραμπιέδες και κουλουράκια. Αν περνούσες από τα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων έβλεπες τις πιατέλες γεμάτες, το σπίτι μοσχοβολούσε και η γαλοπούλα έτοιμη, γεμισμένη περίμενε την άλλη μέρα. Και σαν ερχόταν το βράδυ, βγαίνανε τα παιδιά να πούνε τα κάλαντα και οι νοικοκυραίοι τους έδιναν χρήματα για τον κόπο τους και γλυκά


Η μέρα των Χριστουγέννων έφευγε με γλέντι και διασκέδαση ο κόσμος ξαναγύριζε στη δουλειά του μέχρι που να 'ρθει η παραμονή της πρωτοχρονιάς.


Το φαγητό


Κύριο φαγητό στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου ήταν και σε γενικές γραμμές παραμένει, παράλληλα με τη γαλοπούλα τα τελευταία χρόνια, το χοιρινό κρέας. Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες . Από τα χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά «γιαπράκια» (ντολμαδάκια) τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να παρασκευάζονται και σήμερα.


Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές. Σε ορισμένα χωριά της Ρόδου ήταν έθιμο να επισκέπτονται ομαδικά, σαν μεγάλη παρέα, το βράδυ των Χριστουγέννων τα σπίτια όσων γιορτάζουν με τους οικοδεσπότες να είναι «υποχρεωμένοι» να τους κεράσουν όλους. Η περιοδεία της παρέας συνεχίζεται μέχρι πρωίας ενώ αν αντέχουν, ξεκινούν και νέο κύκλο επισκέψεων σε αυτούς που γιορτάζουν την επόμενη μέρα (της Παναγιάς).


Αστυπάλαια


Στην Αστυπάλαια, τα Χριστούγεννα, υπήρχε το έθιμο να κρεμούν το κατωσάγωνο ενός χοίρου στη καπνοδόχο του τζακιού για να γλιτώσουν από τους καλικάντζαρους.



Την παραμονή επίσης των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές της Αστυπάλαιας, ζυμώνουν το «χριστόψωμο» με ένα καρύδι στη μέση για καλή τύχη.


Κάλυμνος


Στο νησί της Καλύμνου τα παλαιότερα χρόνια ήταν απόλυτα απαραίτητο όλοι οι κάτοικοι του νησιού να παρευρίσκονται στη λειτουργία των Χριστουγέννων. Υπάλληλος της Δημαρχίας που άναβε τα φαναράκια στους δρόμους, έπρεπε να κτυπήσει όλες τις πόρτες των σπιτιών και να ξυπνήσει όλους τους νησιώτες για να πάνε στην εκκλησία.


Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κάλυμνο περιέχει κόκορα ή χοιρινό με πράσο ή την καθιερωμένη πλέον σ’ όλη την Ελλάδα γεμιστή γαλοπούλα. Το πρωί των Χριστουγέννων όταν επιστρέφουν από την εκκλησία, πίνουν το ζωμό από τον πετεινό ή τρώνε σούπα που γίνεται με το ζωμό αυτό.


Κως


Οι γιορτές απ’ τα Χριστούγεννα ίσαμε των Φώτων ονομάζονται «δωδεκάμερα». Την παραμονή των Χριστουγέννων στα χωριά της Κω ζύμωναν σιταρένιο αλεύρι κι έπλαθαν τα «κουλούρια», τις «κουλούρες» (γιορτινά ψωμιά), τα «ξύσματα» (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά) καθώς και τα «αφρένα» ή «εφτάζυμα» (αρωματισμένα ψωμιά, που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης). Όλα αυτά τα «Χριστόψωμα», όπως αναφέρει ο συγγραφέας Βασίλης Χατζηβασιλείου, τα άλειφαν με κρόκο αυγού και τα πλούμιζαν με το χτένι. Ανήμερα τα Χριστούγεννα στα χωριά της Κω, νέοι και γέροι, γυρίζουν παρέες κι επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού, για να πουν τα κάλαντα και να ευχηθούν «τ’ αποχρόνου». Το κέρασμα στις επισκέψεις αυτές, εκτός απ’ τα γλυκίσματα (κουραμπιέδες και μελομακάρονα) είναι το μαύρο κώτικο κρασί και μεζέδες. Τη γαλοπούλα ή το «πασκάτικο», δηλ. το γουρουνόπουλο, συνήθιζαν να τα σφάζουν, σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της μεγάλης γιορτής. Λεγόταν πασκάτικο, γιατί τα Χριστούγεννα οι αγρότες της Κω ήθελαν να τα ονομάζουν Πάσχα (επειδή έτρωγαν το κρέας μετά από σαράντα μέρες νηστείας) ξεχωρίζοντάς τα απ’ τη Λαμπρή, την ημέρα εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού.


Οι σαρμουσάδες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Κεφάλου της Κω, παρόμοιο με τον μπακλαβά. Γίνεται με χειροποίητο φύλλο, και σουσάμι, από όπου και πήρε το όνομά του (μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης αμύγδαλα και καρύδια), καρυκεύματα (κανέλα, γαρύφαλλα) και το τυλίγουν σε ρολό και αφού το τηγανίσουν το περιχύνουν με σιρόπι από μέλι.


Νίσυρος


Στη Νίσυρο, το βράδυ των Χριστουγέννων ο ιερέας τελεί τρισάγιο και κατόπιν προσφέρει στους πιστούς «ευλογημένα» τα οποία μόλις έφταναν στο σπίτι, τα τοποθετούσαν στο γιορτινό τραπέζι και τα έτρωγαν πρώτα. Στον Αρχάγγελο, στη Σάλακο και σε πολλά άλλα από τα χωριά της Ρόδου, το «Χριστόψωμο» είναι το πρόσφορο που πάνε στον παπά τα Χριστούγεννα. Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων στρώνεται από το βράδυ της παραμονής. Στο κέντρο τοποθετείται το χριστόψωμο και δίπλα το μέλι με πολλούς ξηρούς καρπούς.


Σύμη


Από τις 15 Νοεμβρίου που ξεκινά το σαρανταήμερο της νηστείας για τα Χριστούγεννα οι Συμιακές άρχιζαν να ετοιμάζουν τα σπίτια τους για τις γιορτές. Καθάριζαν το εσωτερικό των σπιτιών τους, τους φούρνους που είχαν στην αυλή και τη γειτονιά για να είναι καθαρά ώστε να ψήσουν τα κουλούρια και τα γλυκά και για να είναι κάτασπρα και πεντακάθαρα τα σοκάκια και τα σκαλοπάτια.


Την ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας (12 Δεκεμβρίου) έφτιαχναν τους κουραμπιέδες με αλισίβα(στάχτη) και αμύγδαλα, πουγκιά γεμιστά με σουσάμι, «πανιεράκια» (με γέμιση από καρύδια, τα οποία μοιάζουν με μικρές ατομικές τάρτες), μπακλαβά, «κοπεγχάγη», «σβίγγους» και πάστες. Όλα αυτά τα γλυκίσματα προορίζονταν για το καλάθι που ετοίμαζαν για την πεθερά, για το καθιερωμένο «πεσκέσι» (δώρο στην πεθερά ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς το πρόσωπό της), όπως αναφέρει η λαογράφος Ειρήνη Σεμερτζάκη. Το καλάθι αυτό κάθε αρραβωνιασμένη και παντρεμένη γυναίκα, το ετοίμαζε με φροντίδα και το συνόδευε στο σπίτι της πεθεράς της. Εκτός από τα γλυκά, που ήταν όμορφα τακτοποιημένα και διακοσμημένα με ένα κεντητό μαντήλι, σε ένα μεγαλύτερο καλάθι τοποθετούσαν κρέας και άλλα φαγώσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ο ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΟΣ,ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΨΙΜΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ-650 ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ.

Δεν είναι χώρα,ουτε πόλη,ειναι,ομως,ενα αρχιπέλαγος που διοικείται απ τη Νορβηγία.Ειναι ένας οικισμός στο βορειότερο κατοικήσιμο και επισκέψιμο μέρος του πλανήτη,μολις 650 μίλια από τον Βόρειο Πόλο.

Κατοικείται όλο τον χρόνο.Εχει σχολείο,νοσοκομειο,ταχυδρομειο,σουπερ μάρκετ,εκκλησια.Φιλοξενει 2500 κατοίκους από πολλές διαφορετικές εθνότητες με την πλειοψηφία να είναι Νορβηγοί.

Έξω από την πόρτα σου υπάρχουν τάρανδοι που τρώνε αμέριμνοι.Το βόρειο Σέλας φαίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Για διαμονή το Funken  Lodge ειναι ενα μπουτικ ξενοδοχειο στην πολη του Longyearbyen

Ο οδηγός είναι οπλισμένος και απαραίτητος στις εξόδους εκτός πόλης.Το φαγητό είναι πολύ καλό και φθηνό πχ μπέργκερ,καροτοσουπα και μπίρες περίπου 20-25 ευρώ το άτομο.

L.K.

ΕΛΛΑΔΑ,ΚΟΣΜΟΣ -31 /12/24

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ,ΓΡΗΓΟΡΑ,ΛΑΚΩΝΙΚΑ,

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ  ΔΙΑΦΗΜIΣΕΙΣ


Καθε μέρα διαβάζουμε πριν από εσας για σας  60 εφημερίδες

ΓΙΑ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΑΓΛΙΚΑ,ΓΑΛΛΙΚΑ

 ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Nostos-music-blogspot.com

  Καθημερινή ενημέρωση με αποκλειστικά θέματα από

 WASHINGTON POST,

The Washington Post-THE 7,

LOS ANGELES TIMES,

LOS ANGELES TIMES ESSENTIAL CALIFORNIA, 

BBC,

PEOPLE,

 ΝICE MATIN ,

 FOX NEWS LIFESTYLE,

FOX NEWS ENTERTAINMENT,

VANITY FAIR HOLLYWOOD,

EBU,

VANITY FAIR COCKTAIL HOUR,

PEOPLE ROYALS,

VANITY FAIR-AWARDS HOLLYWOOD,

 VANITY FAIR AWARDS INSIDER,

VANITY FAIR-LITTLE GOLD MEN.

ΟΝ ΤΗIS DAY IN HISTORY,

NEWS 24/7,

LIFO DAILY,

SOUL TRACKS,

HOMETALK WEEKEND,

HW DAILY,

TRAVELLING NEWS,

BBC-FUTURE EARTH,

ΒΒC-ROYAL WATCH,

BBC-THE ESSENTIAL LIST,

ROLLING STONE,

PEOPLE-STYLE WATCH,

UK OFFICIAL SINGLES,ALBUMS AND  FILMS

========================================================================

2025 ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2025 ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΑ3.000.000ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

@επιθεώρηση εργασίας-ψηφιακες παραβάσεις ωραρίων απασχόλησης.

@41980 προσλήψεις μόνιμων και εποχικών το 2025.

@103 δωρητές ευεργέτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων το 2024 θα τιμηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

@σήμερα τα καταστήματα λειτουργούν από 9πμ-6μμ και τα σουπερ μάρκετ έως 8μμ.

@παραμονή Πρωτοχρονιάς με συννεφια και φυσιολογικές θιερμοκρασιες.Δεν τελείωσαν οι ψυχρές εισβολές του χειμώνα..Στα λευκά το 10% της Ελλάδας.

@Υπουργείο Ναυτιλίας-συσταση επιτροπης για την αναδιάρθρωση των άγονων γραμμών.

@νέο πρόγραμμα τουρισμός για όλους.Αιτησεις και κλήρωση για επίδομα διακοπών 200-600 ευρώ.

@σε δομή της Ελευσίνας 18 από τουςεπαναπατριζομενους Έλληνες της Συρίας.

@βασιλόπιτα βάρους 10 τόνων που ξεπέρασε τα 10.000 κομμάτια κατασκευάσαν στο Περιστέρι.

@προφητείες για το 25-τελος του Ερντογαν,επιθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα,εξεγερση των Κούρδων

@τεράστιο φορολογικό σκάνδαλο με την περιουσία του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα από τους κληρονόμους.

@Μαρι Σαντάλ-εκανε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε όλη την οικογένεια του Παύλου.

@αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κυβερνοασφαλειας η ναυσιπλοΐα.

@ΒΒCη πιο περίεργη ανακάλυψη του 24,η χαμένη για αιώνες πόλη,που βρέθηκε κατα λάθος με το

GOOGLE.

@104 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2024,οι μισοί και πλέον στη Γάζα.

@TASTE ATLAS-στην ετήσια λίστα με τα 100 πιο θρυλικά εστιατόρια στον κόσμο βρίσκονται δυο ελληνικα Στην 46η θέση βρίσκεται η ταβέρνα ‘Ο Θανάσης’ στην καρδιά της Αθήνας που ιδρύθηκε το 1964 και στην 54η θέση  το εστιατόριο ‘Στροφή’,πάλι στην Αθηνα,με θεα στην Ακροπολη,φημισμενο για τον μουσακά. Υπενθυμιζεται ότι ο γαστρομικος οδηγός πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο.

@ΛΙΒΑΝΟΣ-οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συναντώνται  με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

@ΑΓΓΛΙΑ-το βρετανικό ΕΣΥ εξετάζει την έγκριση φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ που επιβραδύνει τη νόσο.

@ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Cafe Ortagon ονομάζεται  η πιο διάσημη δημοσια τουαλετα του Βερολίνου σε σχήμα οκτάγωνου.Λειτουργει από το 1920.

@ΣΥΡΙΑ-ανησυχια για τους Χριστιανούς μετά από διάγγελμα τζιχαντιστων/πάνω από τα μισά παιδιά δεν πάνε σχολείο.

@ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ο Άγιος Βασίλης έφθασε και στην εμπόλεμη χώρα με βίντεο των συνοριοφυλάκων.

@ΡΩΣΙΑ-ο Πούτιν έστειλε ευχές για το 25 στην Σερβία και Τουρκία αλλά όχι στην Ελλάδα/25 χρόνια στον θρόνο του Κρεμλινου ο Πούτιν/Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα-ο πολιτικός διάλογος με την Ρωσία έχει διακοπεί από την ελληνική πλευρά.

@ΤΑΥΛΑΝΔΗ-πεθανε η παλαίμαχος αθλήτρια του βόλεϊ Μαργαρίτα Οικονομόπουλου,34 ετών.

@ΙΣΡΑΗΛ-αναχαιτιστηκε πύραυλος των Χουθι.Τον τελευταίο μήνα οι Χουθι έχουν εκτοξευσει111 βαλλιστικους πυραύλους και τουλάχιστον 9 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατα του Ισραήλ.

—————————————————

@ΛΑΜΙΑ-τον Ιανουάριο ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του λιμανιού της Στυλίδας.

@ΚΑΒΑΛΑ-συνεχιζεται η κινεζική επέλαση επενδυτών στην πόλη με φόντο ξανά την υψηλή τεχνολογία/η πλατεία Καπνεργάτη θα είναι έτοιμη πριν το Πάσχα-το κυριότερο έργο του 24.

@ΚΟΖΑΝΗ-η πόλη περιμένει μεγάλες επενδύσεις ένω ακόμα δεν λειτουργεί το βιομηχανικό πάρκο που εγκαινιάστηκε το 2022.

@ΡΟΔΟΣ-παρατεινεται για έναν μήνα η κατασταση έκτακτης ανάγκης/μπαράζ πλειστηριασμών     έρχεται το νέο έτος-πανω από 4000 ακίνητα, οι αλευρομυλοι,ενα ξενοδοχείο και πλοίο στη λίστα από τα Δωδεκανησα/οριστικά και αμετάκλητα δήμαρχος Ρόδου ο Αλ.Κολιαδης.

@ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-οικονομικο σοκ για τον δήμο Σιθωνίας/προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδιου Καλανδρας του δήμου Κασσανδρας.

@ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο το νησί.Δεν μπορούσες να περπατήσεις.Το νησι-λενε- έχει καταστραφεί τελείως από τα κρουαζιερόπλοια.

@ΛΗΜΝΟΣ- Λημνια Γη,επιστημονες ανακάλυψαν ξανά την εντερική θεραπεία 2500 ετών στον πηλό του νησιού αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Νατάσα Ταραράκη.

@Θεσσαλονίκη-εξελιξεις εντός του 25 για το αποτεφρωτηρίου/39χρονος μηχανολόγος τραυματίστηκε σε εργασίες στο λιμάνι/5χρονο αγόρι έπεσε στο ανάκτορο του Γαλέριου.


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

'It was probably the strongest picture I made': How Frank Capra's It's a Wonderful Life became a Christmas classic

Adam Valente
Alamy A still from It's A Wonderful Life (Credit: Alamy)Alamy

Released in 1946, Frank Capra's It's a Wonderful Life was derided as an "over-sentimental" Christmas yarn. In History looks at how its profound exploration of 

mental health, societal expectations and the healing power of community resonates today.

In the eight decades since its release, It's a Wonderful Life has become a sacrosanct part of the holiday period. James Stewart stars as George Bailey, a savings and loans manager 

who contemplates taking his own life until an angel shows him a vision of how much 

worse off his town and his loved ones would be if he had never been born. Due to a clerical oversight, the film's copyright expired in 1974, and the subsequent television broadcasts cemented its reputation as a Christmas classic. And yet, even in 1974, its director

 Frank Capra was still having to defend it from the charge of being "over-sentimental". 

"I think it was probably the strongest picture I've made," Capra told a BBC reporter in an episode of Film Extra. "I think it's my favourite film because it epitomises everything I tried

 to say in all the other films in one package."

The regular everyman he played was also a departure from his earlier heroic roles, marking the transformation of his persona both on and off screen. In 1973, he would describe his on-screen persona on Michael Parkinson's chat show. "I'm the plodder. I'm the inarticulate man that tries. I'm a pretty good example of true human frailty. I don't really have all the answers. I have very few of the answers, but for some reason, somehow, I make it. I get through." 

George's specific personal struggles may not have been shared by Stewart, but as a veteran not long back from World War Two, the actor had his own mental health issues. "It's the first picture I did after I got out of the service," Stewart told BBC audiences in 1972. It would be almost four decades before post-traumatic stress disorder (PTSD) would be added to the Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders (DSM). Veterans were often diagnosed with "shell shock" or "combat fatigue" and faced many difficulties while reintegrating back into civilian life.

'I broke down sobbing'

In an era of stiff upper lips, Stewart's performance was vulnerable, emotionally honest, and sometimes devastating. Near the beginning of the film, George prays for help while drinking in a bar in the fictional town of Bedford Falls, New York – and he begins to weep. He considers himself a failure. After a life of putting his personal dreams aside, and making sacrifice after sacrifice, he has lost all sense of self-worth.


George's tears in this scene were Stewart's own, genuine and unplanned. He would later explain in a 1987 retrospective for Guideposts, "As I said those words, I felt the loneliness, the hopelessness of people who had nowhere to turn, and my eyes filled with tears. I broke down sobbing." Stewart's authentic emotions transcend the stigmas of his day. George's inability to seek help and his overwhelming sense of failure spoke of an era in which emotional problems were seen as shameful or insignificant. But what was once written off as sentimentality finds new and greater appreciation amid today's conversations surrounding mental health.

Mary Hatch Bailey (Donna Reed), George's childhood sweetheart and devoted wife, also reflects the role expected of her at the time, in that she largely acts according to traditional views of womanhood. Like George, she is a selfless character, making many of the same sacrifices as her husband and helping him however she can. But while we follow George's life, setbacks and inner turmoil, Mary's go unexplored. Unlike the prominent women in earlier Capra films who assert their independence, Mary is a force of quiet, unwavering support. She plays a crucial role in George's salvation, but her efforts go unsung. The film's attitude towards women can also be seen in Mary's fate in the alternate reality where George was never born. In the nightmarish Pottersville, where death, greed, and abuse have befallen George's closest friends, Mary's supposedly terrible life is simply that of an unmarried, bespectacled librarian.

 

The other most prominent women in the film, George's mother and his childhood friend, adhere to these same societal expectations. Irene Bailey (Beulah Bondi) is a steadfast mother with little screentime, while the flirtatious vixen Violet Bick (Gloria Grahame) acts as a foil to the responsible, honourable Mary. After George's outburst to his frightened family, it is Mary who encourages their children to pray for him. In this way, she has a direct hand in the divine intervention he experiences in the form of Clarence Odbody, the wingless angel. 


But Mary isn't alone. Clarence is sent to George because of the prayers of all the people he touched during his life in Bedford Falls. In this way, Clarence is a manifestation of the support and kindness George has given to the town. His salvation ultimately comes in the final scene, when his family and friends arrive to alleviate his financial burdens. In this climactic moment, his troubles are mitigated by the very community he has helped to build. This cathartic act illustrates the profound healing power of community and a sense of belonging.

It's a Wonderful Life explored the toll of sacrifice, the ripples of kindness, and the salvation offered by human connection at a time when films tended to prioritise optimism over psychological complexity. George's doubts about his own self-worth, given authenticity by Stewart's portrayal, resonate in today's world with its ongoing challenges related to mental health, economic hardship and societal pressures. It is in seeing his life through a different lens, sharing his burdens and accepting help from his community that George accepts the truth. He is not alone, his life has not been futile and he is not worthless. As his brother Harry says in a toast at the end of the film, George Bailey is "the richest man in town".