ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, March 15, 2023

ΜΚΣΤ-LOGO-final-minimaki.jpg

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

 16.03.2023

 

Μαρία Κομπατσιάρη, HaykuDiary

Αύριο, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 6:00 μμ, στο αμφιθέατρο "Ξανθίππη Χόιπελ" του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές ΜΜΣΤ και ΚΜΣΤ, θα παρουσιαστεί το HaykuDiary, χειροποίητο βιβλίο με φωτογραφίες έργων και ποίηση της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη.

Η καλλιτέχνιδα, προλογίζοντας, γράφει:

…Η αυστηρότητα στην καθορισμένη δεκαεπτασύλλαβη σύνθεση με ανάγκαζε να εκφράζομαι περιεκτικά και περιγραφικά τόσο που την αισθανόμουνα να αναδύεται από μέσα μου σαν μια κραυγή με αποσιωπητικά. Σαν μια ά-λεκτη φλυαρία, που τελικά με οδηγούσε να ανακαλύψω την επάρκεια του λόγου στο ελάχιστο και να εντρυφήσω στις λέξεις της γλώσσας, έτσι ώστε να ανασύρω όχι μόνο τη λέξη που θα με καλύψει νοηματικά αλλά και εκείνη που θα υπακούει σε ορισμένη ανάγκη συλλαβών. Μιλάμε για τη δημιουργία αυστηρά και απαράκλητα ενός δεκαεπτασύλλαβου πονήματος, που συνέθετα αποκλειστικά και μόνο την ώρα που ξυπνούσα το πρωί, αντλώντας έμπνευση από την πρώτη μου συνειδητή σκέψη και το αντίστοιχο συναίσθημα. Ήταν οι κανόνες του παιγνιδιού που εγώ όρισα για μένα και τους ακολούθησα πιστά και με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια του γεγονότος.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαρία Κενανίδου, Iστορικός τέχνης, επιμελήτρια

Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος, συγγραφέας, πολιτικός

Βίκυ Γρηγοριάδου, Σκηνοθέτης-Θεατροπαιδαγωγός 

και η καλλιτέχνιδα

Συντονίζει η Έλζα Γυιόκα, πρόεδρος του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού,

 

Περισσότερα για το έργο της Μαρίας Κομπατσιάρη στη σελίδα της: www.kompatsiari.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Την ημέρα της εκδήλωσης μετά τις 17:15 μπορείτε να εισέρχεστε στον χώρο της ΔΕΘ με το αυτοκίνητό σας από την εμπορική είσοδο ενημερώνοντας τον φύλακα.

No comments:

Post a Comment