ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Sunday, July 31, 2022

ΜΠΙΤ ΠΑΖΑΡ: ΤΑ ΠΑΛΙΑΤΖΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 Θανάσης Μυλωνάς

Κατεβαίνοντας από την Ολύμπου, στην οδό Τοσίτσα, ο χρόνος αποκτά μια διαφορετική διάσταση, στην αγορά του Μπιτ Παζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια» μένουν τραγουδούσε ο αείμνηστος Νίκος Παπαζόγλου. Είναι μια έκφραση που μπορεί να αποδώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαχρονικότητα και τη σχεδόν αναλλοίωτη φυσιογνωμία μιας από τις παλαιότερες αγορές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτής του Μπιτ Παζάρ.

Κατεβαίνοντας από την Ολύμπου, στην οδό Τοσίτσα, ο χρόνος αποκτά μια διαφορετική διάσταση. Τα παλαιοπωλεία που βρίσκονται θαρρείς εκεί από πάντα, αναδεικνύουν την παλαιότητα εποχών που πέρασαν και ταυτόχρονα κρατούν ζωντανές τις μνήμες.

Πάσης φύσεως αντικείμενα, έπιπλα, φωτιστικά, τηλέφωνα, ραδιόφωνα, μουσικά όργανα, δίσκοι μουσικής, παιχνίδια, βιβλία, καρτ ποστάλ, ρούχα, παραδοσιακές και στρατιωτικές στολές, καπέλα, ενθύμια, αξεσουάρ, κοσμήματα, συνυπάρχουν αρμονικά περιμένοντας με υπομονή το μαγικό άγγιγμα κάποιου αγοραστή συλλέκτη ή μη, που θα τους δώσει πίσω κάτι από τη χαμένη τους αίγλη.

Ο Παναγιώτης Κοττίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης, έχει το παλαιοπωλείο στο Μπιτ Παζάρ, στην οδό Τοσίτσα από το 1989. Παλαιοπώλης, όπως λέει ο ίδιος, από μεράκι και αγάπη για το παλιό.

«Πριν ανοίξω το παλαιοπωλείο ήμουν συλλέκτης, μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με τα παλιά αντικείμενα, το είχα σαν χόμπι και το έκανα επάγγελμα. Προσωπικά είχα μεγάλη αγάπη στα παλιά έπιπλα, τα ξύλινα, τις αντίκες. Τα έπαιρνα στα χέρια μου, τα δούλευα, τα επιδιόρθωνα, τα αναπαλαίωνα, τα έδινα ξανά ζωή. Με γοήτευε να βλέπω να ζωντανεύει ξανά ένα πεθαμένο αντικείμενο».


Ο Παναγιώτης, όπως και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, είδε την δουλειά να φθίνει από το 2007 και μετά έζησε στο πετσί του τα σκληρά χρόνια των μνημονίων. «Πολλοί συνάδελφοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και έκλεισαν τα καταστήματά τους με πόνο ψυχής. Εδώ στην Τοσίτσα, πριν την κρίση δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις ξενοίκιαστο μαγαζί και τώρα υπάρχουν μαγαζιά που είναι χρόνια άδεια. Δεν υπάρχει το ενδιαφέρον να έρθει κάποιος να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο».

Όπως επισημαίνει, όσοι έχουν απομείνει στην αγορά τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα: «Το μεροκάματο βγαίνει με το ζόρι και κάποιοι έχουν συσσωρεύσει χρέη. Προσωπικά περιμένω να έρθει η ώρα να βγω στη σύνταξη, να σηκωθώ να φύγω να γλιτώσω».

Αναφορικά με το επάγγελμα του παλαιοπώλη και τις δυσκολίες του λέει: «Ο όγκος είναι μεγάλος, πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, τόσοι κωδικοί, πρέπει να αποκτήσεις μια εμπειρία για να ξέρεις πόσο μπορείς να το αγοράσεις, πόσο θα το πουλήσεις, αν επιδέχεται το αντικείμενο επιδιόρθωσης. Αν τα αντικείμενα είναι μεγάλα όπως λόγου χάρη έπιπλα πηγαίνουμε εμείς στο διαμέρισμα του πελάτη για να τα δούμε, να τα εκτιμήσουμε, αν πρόκειται για μικροαντικείμενα τα φέρνουν κατευθείαν στο μαγαζί».

Για αυτούς που τα αγοράζουν ο Παναγιώτης εκτιμά ότι το κάνουν από την αγάπη τους για το παλιό. «Κάποιοι είναι συλλέκτες και θέλουν να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους, γιατί αναζητούν την αξία του κλασσικού και του σπάνιου όπως για παράδειγμα μια παλιά αναλογική φωτογραφική μηχανή, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι ψηφιακές φωτογραφικές των έξυπνων κινητών».  

Ένσς από τους τελευταίους καφετζήδες

Ο Μανώλης είναι ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς καφετζήδες της Θεσσαλονίκης. 


Το καφενείο μέσα στο Μπιτ Παζάρ είναι ελάχιστα τετραγωνικά που όλως παραδόξως χωράνε τα πάντα. Από τον κλασσικό ξύλινο πάγκο και τα ντουλάπια της κουζίνα, μέχρι το ψυγείο, το τραπεζάκι για την τηλεόραση και τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι. Εκεί που τα παλαιότερα χρόνια κοιμόντουσαν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος.

Ο Μανώλης πήρε σε μικρή ηλικία το κατάστημα από τον παλιό του ιδιοκτήτη πριν από 31 χρόνια. Ο πατέρας του είχε στην αγορά σιδεράδικο και ο ίδιος καταπιανόταν στο πλευρό του όταν απολύθηκε από τον στρατό. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου που είχε πια μεγαλώσει  και έβγαινε στη σύνταξη, επειδή τον συμπαθούσε και ήθελε να κάνει μια πιο καθαρή δουλειά χωρίς μουντζούρες, του πρότεινε να αγοράσει το καφενείο.

Το 1991 ο νέος καφετζής μαζί με κάποιους άλλους νεαρούς επαγγελματίες φρόντισαν να σουλουπώσουν την στοά, να την ομορφύνουν, να την κάνουν πιο φιλική και προσβάσιμη, προσπαθώντας να αποδιώξουν την όποια κακή φήμη είχε.

Έκτοτε βρίσκεται καθημερινά στις επάλξεις σερβίροντας ελληνικό καφέ, φραπέ, ροφήματα και αναψυκτικά. εκτός από εσπρέσο που τον αρνείται κατηγορηματικά. 

«Η αγορά είναι μια ζωή η ίδια, μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν και οι καταστάσεις. Πιο παλιά οι άνθρωποι εδώ δούλευαν, εδώ έτρωγαν, εδώ κοιμόντουσαν, πάνω στα πατάρια. Στις δύο το μεσημέρι χτυπούσε ο σιδεράς μια κουδούνα, η δουλειά σταματούσε και έστρωναν όλοι να φάνε. Υπήρχε ένα μικρό εστιατόριο που έφτιαχνε δύο φαγητά την ημέρα και όλοι αγόραζαν από αυτό. Ακόμη και σήμερα είναι σαν να είμαστε ένα μικρό χωριό μέσα στην πόλη, μια μικρή κοινωνία, καθημερινά είμαστε τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι πελάτες. Να σκεφτείς ότι έρχονται οι παλαιοπώλες τους κάνω τον καφέ και περιμένω να κάνουν πρώτα οι ίδιοι χερικό να πάρω το ένα ευρώ του καφέ».

Το πρόβλημα του παραεμπορίου

Οι παλαιοπώλες στον Μπιτ Παζάρ εκτός από την αναδουλειά και τα χρέη έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μάστιγα του παραεμπορίου από τους πλανόδιους που στήνουν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια ακόμη και μπροστά από τα καταστήματά τους.


Ως επί το πλείστον είναι Βούλγαροι ρακοσυλλέκτες οι οποίοι κάθε μέρα πηγαίνουν στο Μπιτ Παζάρ για να πουλήσουν αυτά που βρίσκουν στους δρόμους και στους κάδους των σκουπιδιών. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να τους απομακρύνουν, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα, καθώς με την απουσία αστυνομικών ελέγχων οι ρακοσυλλέκτες αποθρασύνονται. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, όταν γίνει καταγγελία και έρθει η αστυνομία, μαζεύουν άρον άρον την πραμάτεια τους, κρύβονται και όταν φύγουν οι αστυνομικοί εμφανίζονται εκ νέου. Το σωματείο των Παλαιοπωλών έχει απευθυνθεί με έγγραφα κατ’ επανάληψη στη δημοτική αστυνομία για να κάνει ελέγχους και να περιφρουρεί την αγορά χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Τα παράπονα των κατοίκων

Τα τελευταία χρόνια εντός της αγοράς του Μπιτ Παζάρ ξεκίνησαν να λειτουργούν και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μια ομάδα κατοίκων της περιοχής, ωστόσο, εκφράζει κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς τόσο για την όχληση που, όπως λένε, προκαλείται όσο και για την ενδεχόμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας ενός διατηρητέου κτίσματος.

Η Τιτίκα Παπαδοπούλου, κάτοικος της περιοχής σημειώνει στη Voria.gr: «Κινητοποιηθήκαμε, συντάξαμε ένα κείμενο, να μαζέψουμε υπογραφές για να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές. Δεν θέλουμε να κλείσουν τα καταστήματα, είμαστε σαφείς ως προς αυτό, θέλουμε να μας σέβονται όπως ζητούν να τους σεβόμαστε. Υπάρχει πρόβλημα με την ηχορύπανση, ακόμη και πρωινές ώρες όταν είναι Σαββατοκύριακο. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις καμινάδες τους που βγάζουν απίστευτη βρόμα, δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο. Αναφορικά με την πυρασφάλεια, υπάρχει; Αν συμβεί κάτι, μια μικρή πυρκαγιά, πως θα μπορέσουν να φύγουν οι θαμώνες, που παντού γύρω γύρω υπάρχουν κατασκευές;».


Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στη διαδικασία να προχωρήσουν στην κατάρτιση ενός σχεδίου για την ανάπλαση της πλατείας στο Μπιτ Παζάρ για να το καταθέσουν στη Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Το σκεπτικό είναι να γίνουν όσα χρειάζονται ώστε να τηρούνται αυτά που προβλέπει η απόφαση της ανακήρυξης της αγοράς ως διατηρητέας. Στόχος τους, όπως λένε, είναι με δικά τους χρήματα να γίνει η πλατεία και πιο όμορφη και πιο τουριστική.

Η ιστορία

Το Μπιτ Παζάρ χτίστηκε το 1928. Πρόκειται για οργανωμένη προσφυγική αγορά με στοές με ιδιότυπη τριγωνική γεωμετρία και αρχιτεκτονική οργάνωση που αξιοποιεί ευφυώς τη διαθέσιμη πρόσοψη για την κατανομή των καταστημάτων με εσωστρεφή και εξωστρεφή διάταξη. Συνδυάζει τον παραδοσιακό τύπο της αγοράς (περίκλειστη αυλή του εμπορικού χανιού του 19ου αιώνα με τα σύγχρονα δεδομένα της εποχής των ευρωπαϊκών στοών. Αποτελεί κατασκευή που βασίζεται στα σχέδια μελέτης ισόγειας «Αγοράς Παλαιών Αντικειμένων» που εκπονήθηκε από δύο μηχανικούς την εποχή του μεσοπολέμου, τον μηχανικό Δ. Φυλλίζη και τον αρχιτέκτονα Μ. Ρούμπενς και δημιουργήθηκε από τον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Παλαιοπωλών Θεσσαλονίκης».


Τα εγκαίνια της αγοράς έγιναν μάλιστα από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Φημολογείται ότι το όνομα Μπιτ Παζάρ σημαίνει «αγορά της ψείρας», που προήλθε από τα παλιά ρούχα που πωλούνταν στα καταστήματα και τα οποία ήταν γεμάτα ψείρες.

Η πλατεία του Μπιτ Παζάρ έχει επτά στοές και εξόδους στις οδούς Τοσίτσα και Oλύμπου.




Ολλανδός πήγε σε 100 χώρες σε 10 χρόνια και δίνει tips για χαμηλού κόστους ταξίδια



ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ


Ο travel blogger, Tom Grond, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες και τώρα μοιράζεται τα μυστικά του για χαμηλού κόστους ταξίδια.


Πριν λίγες ημέρες ένας από τους πιο καταξιωμένους travel blogger στον κόσμο, ο Tom Grond, ευρύτερα γνωστός ως «traveltomtom» με 261 χιλιάδες ακολούθους στο Instagram βρέθηκε για ένα 24ωρο στην Αθήνα πριν πετάξει για τον επόμενο προορισμό του. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά του διάσημου travel blogger που βρέθηκε στη χώρα μας, καθώς την έχει επισκεφτεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν.Η ιστορία του Tom Grond, από την Ολλανδία παρουσιάζει ενδιαφέρον μιας και άφησε μια στρωμένη ζωή, τον Δεκέμβριο του 2012, και ξεκίνησε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Η ανάπτυξη των social media και το blog του γεμάτο προορισμούς τον έκαναν ευρύτερα γνωστό αποκτώντας φήμη και followers. Έτσι, μέσα από εμπορικές συνεργασίες, όπως συμβαίνει γενικότερα, και τα ταξιδιωτικά του βιβλία έχει καταφέρει να βιοπορίζεται γυρνώντας τον κόσμο.


Μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram παίρνουμε μια γεύση από τα ταξίδια του, ενώ επικεντρώνεται πολύ στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων κάθε τόπου δείχνοντας και την μη τουριστική πλευρά. Και μπορεί πλέον να απολαμβάνει τις ανέσεις πολυτελών και boutique ξενοδοχείων με το πλεονέκτημα των χιλιάδων ακολούθων, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως θα διηγηθεί ο ίδιος στο CNN Travel τα πρώτα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα μέχρι να αναγνωριστεί η δουλειά τουκαι κρατούσε πολύ χαμηλά το budget του.


Ποιος είναι ο Ολλανδός travel blogger


Ο Tom Grond μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 είχε την εργασία του στην ολλανδική κυβέρνηση μέχρι που αποφάσισε να παραιτηθεί και ξεκίνησε να ταξιδεύει σε κάθε ήπειρο. Φέτος συμπληρώνοντας δέκα χρόνια εξακολουθεί να ταξιδεύει να γνωρίζει νέα μέρη, αλλά και να επιστρέφει σε αγαπημένα, και στη συνέντευξη που είχε δώσει ανέφερε πως δεν έχει κανέναν σκοπό να επιστρέψει πίσω στη προηγούμενη ζωή του.


Σ΄ αυτά τα δέκα χρόνια έχει ταξιδέψει σε περίπου 130 διαφορετικές χώρες, μεταξύ άλλων στη Συρία, την Ιορδανία, την Κολομβία και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ παλαιότερα είχε συμβεί να κάνει 58 πτήσεις μέσα σε ένα μόνο χρόνο.





Ο ίδιος πριν ξεκινήσει να ταξιδεύει είχε αποταμιεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να μπορεί να συντηρεί την νέα του ζωή με τα συνεχόμενα ταξίδια για τα επόμενα τρία χρόνια θέτοντας τον προϋπολογισμό των 30 δολαρίων την ημέρα.


Πώς ζούσε το πρώτο καιρό και η δημιουργία του blog


Τα πρώτα χρόνια έμενε σε ξενώνες και ζούσε όσο πιο λιτά γινόταν για να κρατάει χαμηλό κόστος και να μην ξοδεύει παραπάνω χρήματα ξεπερνώντας τον στόχο που είχε βάλει από την αρχή. «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να προέρχεσαι από πλούσια οικογένεια. Ναι, είμαι πολύ προνομιούχος. Είμαι από τις Κάτω Χώρες, οπότε έχω ένα πολύ καλό διαβατήριο. Και μάζεψα πολλά χρήματα για να ταξιδέψω. Αλλά περιόρισα τον εαυτό μου στο να ζω με χαμηλό προϋπολογισμό. Αυτό είναι που στην πραγματικότητα με κράτησε στο δρόμο για τόσα πολλά χρόνια» ανέφερε στη συνέντευξη του στο CNN Travel.



Αρχές του 2010 τα μέσα δικτύωσης ξεκίνησαν να κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας οπότε ο travel blogger διαπίστωσε πως μπορεί να δημοσιεύει τις περιπέτειες του ανά τον κόσμο. «Ταξίδευα ήδη και δημοσίευα φωτογραφίες από ωραία μέρη ούτως ή άλλως» ανέφερε στη συνέντευξη του.



Η αρχή έγινε το 2014, δύο χρόνια μετά την απόφαση του, όταν ξεκίνησε να έχει λογαριασμό στο Instagram, ενώ οι travel influencers και travel vloggers, αποκτούσαν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στις πλατφόρμες.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να αρχίζει να προσεγγίζεται από ξενοδοχεία και οργανισμούς που του πρόσφεραν να μένει δωρεάν με αντάλλαγμα την προβολή τους.



«Δεν μπορούσα να πιστέψω την τύχη μου. Στην αρχή μου άρεσε πολύ. Οι άνθρωποι με αναγνώριζαν, πράγμα που είναι πραγματικά ωραίο» θα πει.


Η παραγωγή του περιεχομένου που έπρεπε να παράγεται σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν ήταν μια βιώσιμη λύση για τον Tom Grond με αποτέλεσμα το 2016 να δημιουργήσει το προσωπικό του blog χρηματοδοτώντας μεγάλο μέρος των ταξιδιών του μέσω του εισοδήματος που δημιουργεί. «Το ιστολόγιο είναι το μυστικό του να είσαι νομάδας πλήρους απασχόλησης. Είμαι πολύ ευτυχισμένος» παραδέχεται.



Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Instagram, καθώς και το TikTok, για να δημοσιεύει τα ταξίδια του και με όπλο την τεχνολογία έχει καταφέρει πλέον να αφήσει μια για πάντα πίσω τους τις ημέρες που αναγκαζόταν να μείνει σε κοιτώνες για να κρατήσει ιδιαίτερο χαμηλό το κόστος διαμονής του. «Το έκανα για τρία ή τέσσερα χρόνια, μάλλον, και το λάτρεψα. Γνωρίζεις τόσους πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, εμπνέεσαι από άλλους ταξιδιώτες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσεις χώρες. Ζεις τις πιο εκπληκτικές περιπέτειες. Μου λείπουν αυτές οι μέρες, αλλά δεν θέλω πια να κοιμάμαι σε κοιτώνα» εξομολογήθηκε στην ίδια συνέντευξη του.



STORIES  23/07/2022  09:04

Το ζευγάρι που είναι στο «μήνα του μέλιτος» εδώ και 10 χρόνια- Πώς ζουν με λιγότερα από 50 ευρώ την ημέρα

STORIES  17/07/2022  07:56

Ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για διακοπές το 1971 και γνώρισε τον έρωτα της ζωής της -Στο CNN η ιστορία της

STORIES  16/07/2022  20:59

Εκανε τον γύρο του κόσμου με τα πόδια παρέα με τον σκύλο του σε 7 χρόνια και εξηγεί πόσο δύσκολο ήταν

Τα καταλύματά του μπορεί να είναι πιο πολυτελή τώρα, αλλά ο Grond λέει ότι η προσέγγισή του στα ταξίδια δεν έχει αλλάξει πραγματικά. «Εξακολουθώ να θέλω να εξερευνήσω και να γνωρίσω τους ντόπιους και να δω πώς είναι η ζωή τους. Χωρίς αυτό το πάθος, θα είχα σταματήσει να το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό» αναφέρει.


Πού ταξίδευε την περίοδο των lock downs και η προσωπική του ζωή


Όσο ο travel blogger βρισκόταν στο δρόμο αναζητώντας την επόμενη περιπέτεια του άλλαξαν πολλά στον κόσμο. Η παγκόσμια πανδημία έβαλε φρένο στα ταξίδια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα για τα διεθνή ταξίδια.


Ο Grond δεν σταμάτησε να ταξιδεύει ούτε την περίοδο με τα συνεχόμενα lock downs, απλά προτίμησε προορισμούς, όπως το Μεξικό και η Τουρκία, όπου οι περιορισμοί του covid-19 ήταν λιγότερο αυστηροί.




Από το ταξίδι του στην Παραγκουάη. Φώτο: @traveltomtom


Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα κλείσει 10 χρόνια που ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Φώτο:@traveltomtom

Ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στον νομαδικό τρόπο ζωής, όμως παραδέχτηκε πως ένα από τα μειονεκτήματα των συνεχόμενων μετακινήσεων του είναι ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση κάτι που το προσέχει πολύ καθώς μεγαλώνει. «Είναι αδύνατο να διατηρήσεις μια σχέση. Σίγουρα, όλοι είναι σε απόσταση αναπνοής με το WhatsApp και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, αλλά εγώ μετακομίζω σε ένα νέο μέρος κάθε δύο εβδομάδες, μερικές φορές κάθε δύο ημέρες. Μπορεί να είναι δύσκολο αν γνωρίσεις κάποιον με τον οποίο σου αρέσει να κάνεις παρέα. Βασικά πρέπει να λες πάντα αντίο. Κάθε λίγες μέρες αποχαιρετώ ανθρώπους. Ήταν ένας αγώνας».


Οι αναποδιές που συνάντησε σε ταξίδια


Ο travel blogger, δέκα χρόνια τώρα που βρίσκεται στο δρόμο, έχει συναντήσει και κάποιες περιπέτειες. Μπορεί το πρόσημο να είναι θετικό, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποιες αναποδιές.




Φώτο:@traveltomtom


Στην Αίγυπτο. Φώτο: @traveltomtom

Στη συνέντευξη του ανέφερε πως σε πρόσφατο ταξίδι του συνελήφθη από την αστυνομία μετανάστευσης στην Γκαμπόν, μια χώρα που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αφρικής, λόγω μιας παρεξήγησης, και η δοκιμασία αυτή τον έκανε να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο πόσο μακριά βρίσκεται από τους αγαπημένους του. Ωστόσο, τονίζει ότι τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ των όποιων αρνητικών, και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του στην πατρίδα, καθώς και με τους φίλους που έχει αποκτήσει στα ταξίδια του. «Δεν έχω χρόνο να μου λείπουν οι άνθρωποι», υποστηρίζει.


Η επίσκεψη του στη Συρία


Από τα πολλά μέρη στα οποία έχει βρεθεί, ο Γκροντ λέει ότι η Συρία ήταν αυτή που τον επηρέασε περισσότερο. Ενώ επί του παρόντος συνιστάται να μην γίνονται όλα τα ταξίδια στη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, κατάφερε να την επισκεφθεί το 2019, αφού βρήκε ένα τουριστικό γραφείο που ήταν πρόθυμο να κανονίσει βίζα και να τον ξεναγήσει.




@traveltomtom


@traveltomtom

«Ήταν ένα πολύ ακριβό ταξίδι. Έπρεπε να πληρώσω για την ασφάλεια και όλα τα είδη των πραγμάτων, αλλά άξιζε τον κόπο. Κάποιες από τις πόλεις είχαν καταστραφεί εντελώς. Δεν είχε μείνει τίποτε άλλο εκτός από μερικά κτίρια. Τα πάντα ήταν εντελώς κατεστραμμένα. Αλλά βλέποντας την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση που είχαν ακόμα οι ντόπιοι που συναντήσαμε ήταν απλά τρελό. Δεν τους είχε μείνει τίποτα, αλλά ήταν αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και σίγουροι ότι όλα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Αυτό ήταν ένα ταξίδι που σίγουρα με διαμόρφωσε με πολλούς τρόπους» εξηγεί.


Μετά την επίσκεψή του στη Συρία, ο Grond ταξίδεψε στο Πακιστάν και το Ιράκ και εντυπωσιάστηκε από τις αντιδράσεις που έλαβαν οι αναρτήσεις του στο διαδίκτυο από όσους είχαν προκαταλήψεις για τους συγκεκριμένους προορισμούς.




Στην Καππαδοκία. Φώτο:traveltomtom

Παρόλο που ταξίδευε ήδη επτά χρόνια, ήταν σε αυτό το σημείο που αποφάσισε ότι ήθελε να επισκεφθεί κάθε χώρα του κόσμου. «Είναι πραγματικά ωραίο να πηγαίνεις σε αυτά τα μέρη και να αλλάζεις τις αντιλήψεις. Έτσι, αυτό με ενέπνευσε πολύ. Ήθελα να πάω παντού για να δείξω στους ανθρώπους πώς είναι πραγματικά σε αυτά τα μέρη».


Οι αγαπημένες του χώρες


Ο travel blogger παραδέχτηκε πως δεν τον ενδιαφέρει να μπει στην «κούρσα της ζωής» δηλαδή ακολουθώντας τα τετριμμένα να κάνει καριέρα και να δημιουργήσει οικογένεια. Όπως επίσης τον ενοχλεί όταν άλλοι ταξιδιώτες απλά επισκέπτονται χώρες για να αυξήσουν μόνο τον αριθμό των πόλεων που έχουν επισκεφτεί χωρίς να τους ενδιαφέρει ο πραγματικός τρόπος ζωής κάθε κουλτούρας. «Κάθε άνθρωπος ρωτάει «σε πόσες χώρες έχεις πάει;». Δεν θέλω να ξαναγίνω μέρος μιας κούρσας αρουραίων».


Όσο για τα μέρη που απολαμβάνει να επιστρέφει; «Έχω πάει στο Πακιστάν τέσσερις φορές. Πήγα στην Ταϊλάνδη 17 φορές και πηγαίνω στην Τουρκία μερικές φορές το χρόνο. Λατρεύω την Κωνσταντινούπολη».




Φώτο:@traveltomtom


Στο Νεπάλ. Φώτο:traveltomtom

Ο Grond προσπαθεί να μην προγραμματίζει πολύ μακριά εκ των προτέρων και συχνά δεν έχει ιδέα πού θα μείνει ή πού θα βρίσκεται σε μια εβδομάδα περίπου. Την περίοδο που έδωσε τη συνέντευξη βρισκόταν στον Παναμά, αλλά τις επόμενες ημέρες θα πετούσε για την Μπογκοτά και στη συνέχεια για την Παραγουάη.



Στην Αφρική. Φώτο:@traveltomtom


Η Αφρική πάντα τον γοήτευε και στο πρόγραμμα του είχε βάλει να ταξιδέψει σε μέρη όπως η Σενεγάλη, η Γκάμπια, η Σιέρα Λεόνε, η Γκάνα, καθώς και η Ισημερινή Γουινέα. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα επιστρέψω στην Αφρική. Υπήρξε ένα πολύ, πολύ ενδιαφέρον μέρος των ταξιδιών μου τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κόσμος πάντα με ρωτάει πότε θα γυρίσω στην πατρίδα μου. Αλλά δεν έχω σπίτι και δεν ξέρω πότε θα σταματήσω να ταξιδεύω» αναφέρει.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/stories/pige-se-100-hores-se-10-hronia-dinei-tips-gia-taxidia">Ολλανδός πήγε σε 100 χώρες σε 10 χρόνια και δίνει tips για χαμηλού κόστους ταξίδια - iefimerida.gr</a></p>

31 JULY

In Music History

Page 1

2020The Psychedelic Furs release Made Of Rain, their first album since 1991, the year they disbanded. The group re-formed in 2000 but didn't get around to releasing new music until 20 years later.

2019Woodstock 50, which at one point had Miley Cyrus, Jay-Z, Santana and John Fogerty on board, is officially cancelled because of legal and logistical problems. Santana and Fogerty celebrate the anniversary with shows at the Bethel Woods Center for the Arts, where the original Woodstock took place.

2016Justin Timberlake accepts the Decade Award at the Teen Choice Awards, the first time the award is given out. He says, "As a former teen, who's made a few choices along the way, I'm here to tell you that you and your choices matter."

2010Switchfoot perform at the 2010 Boy Scouts of America National Jamboree final arena show in Fort A.P. Hill, Virginia.

2010Alicia Keys marries the producer Swizz Beatz (Kasseem Dean) at a ceremony on the island of Corsica. Keys is pregnant with their first child, Egypt.

2004It's "Mac Davis Day" in Lubbock, Texas, home of the songwriter who composed such classics as "In The Ghetto" and "A Little Less Conversation."

1995Jamaica issues a commemorative series of postage stamps honoring local native and reggae legend Bob Marley.

1992While performing his song "Don Henley Must Die" at the Austin nightclub Hole In The Wall, the psychobilly singer Mojo Nixon is surprised when Henley, who happened to be in the neighborhood, climbs up on stage and joins him on the song. In doing so, Henley shows he's not as earnestly arrogant as he's depicted in the song (sample lyric: "Poet of despair! Pumped up with hot air!").

1982Kim Wilde visits injured soldier Michael Barnett at Woolwich Army Hospital in England on his 21st birthday. Barnett, who has Wilde's name tattooed on his arm, lost a hand in the Falklands War.

1980The Mamas & The Papas founder and vocalist "Papa" John Phillips is arrested for possession of cocaine and running a phony prescription scam with a local pharmacy and eventually sentenced to eight years in prison (though this sentence would later be reduced to 30 days in jail and community service).

1979Donny Osmond's wife, Debra Glenn, gives birth to their first child, Donny Jr. The couple end up having five children, all boys.

1978Will Champion (drummer for Coldplay) is born in Southampton, Hampshire, England.

1977The Starland Vocal Band Show, a variety series hosted by the group famous for the hit "Afternoon Delight," debuts on CBS. It lasts just six episodes.

1976George Benson's Breezin' album hits #1 in America.

1976Orleans release "Still The One."

Page 1

America Reaches Peak Singer-Songwriter As "You've Got A Friend" Hits #1

1971

The singer-songwriter era reaches its apex as James Taylor's "You've Got A Friend" hits #1 in the US.


The song was written by Carole King and included on her landmark album Tapestry in February 1971. James Taylor played guitar on the track and decided to record his own version, which he released as a single in April. He has a friend in King, who encourages him to cover the song; the pair are touring together with King opening for Taylor, who is the much bigger star. When "You've Got A Friend" hits the top spot, the Tapestry album is the #1 album in America, enjoying its seventh week at the top. The single drops off the top the following week, but Tapestry keeps going, spending a total of 15 weeks at #1 as King becomes a household name and an inspiration to many young women who decide to pick up guitars and write songs. Taylor's version wins a Grammy for Song of the Year, but King gets the trophy because she wrote it. She also wins the award for Album of the Year for Tapestry.