ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, March 29, 2022

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 Φωτεινή Στεφανοπούλου

Οι δήμοι Νεάπολης – Συκεών και Σιθωνίας δημιουργούν φωτοβολταϊκό πάρκο που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες όλων των νομικών τους προσώπων

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε η πρώτη στην Ελλάδα Διαδημοτική Ενεργειακή Κοινότητα που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Σιθωνίας.

Οι δύο δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν σε ιδιόκτητη έκταση φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ικανή για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των υπηρεσιών, των δημοτικών δομών και των κτηρίων τους, καθώς και των νομικών τους προσώπων. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι είναι πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας και αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για την αυτοδιοίκηση σε μία περίοδο που οι δήμοι έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία από το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τους ήδη στενούς προϋπολογισμούς τους.

Ήδη ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για τη σύσταση της Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας, προχώρησε άμεσα στην ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία της τεχνικο-οικονομικής μελέτης για τη σύσταση του διαδημοτικού φορέα, στο οποίον, εκτός από τους δύο δήμους, θα συμμετέχουν και τα νομικά τους πρόσωπα. Την ίδια στιγμή ο δήμος Σιθωνίας διερευνά τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στα οικόπεδα που διαθέτει, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση των υποδομών.


Πώς θα λειτουργεί η μονάδα

Η επένδυση, ύψους 8 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων στην περιοχή της Σιθωνίας, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ανέρχεται σε περίπου 20 GWh (γιγαβατώρες). Οι 18 γιγαβατώρες, που υπολογίζεται ότι καλύπτουν 100% τις ανάγκες, θα διοχετεύονται σε βάθος 25ετίας στον ΔΕΔΔΗΕ και θα συμψηφίζοται με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δύο δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτόν οι δύο δήμοι θα εξοικονομήσουν έξοδα που προ ενεργειακής κρίσης ήταν περίπου 2,5-3 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ με τις σημερινές αυξημένες τιμές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης της επένδυσης θα είναι σημαντικά μικρότερος από τα τρία με τέσσερα χρόνια που είχε αρχικά υπολογιστεί. Οι υπόλοιπες δύο γιγαβατώρες θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους των αναγκών ευάλωτων ομάδων με βάση κοινωνικά κριτήρια.

«Η επένδυση θα έχει πρόβλεψη για περισσότερο από 10% μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από αυτήν που χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο, την οποία θα κατανέμουμε με απολύτως διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια σε εκατοντάδες οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και ευάλωτες ομάδες, πολύτεκνους, ΑμΕΑ, ανέργους, καλύπτοντας κλιμακωτά έως και το 50% των ενεργειακών τους αναγκών. Η επένδυση έχει τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ενέργεια. Το δεύτερο είναι η συμβολή στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια απεξάρτησης από συγκεκριμένες μορφές ενέργειας με όλα όσα αυτό συνεπάγεται και γεωστρατηγικά. Το τρίτο είναι η τεράστια οικονομία για τουλάχιστον 25 χρόνια στα έξοδα των δύο δήμων. Το κόστος στον δήμο μας ήταν στο 1,56 εκατομμύριο και τώρα με τις τιμές που τρέχουν είμαστε σχεδόν στα 2,5 εκατομμύρια. Το να κάνουμε τόση οικονομία σαν να εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση για δύο μεγάλα έργα, ενώ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει και μείωση δημοτικών τελών. Και τέταρτον, συνιστά ουσιαστική κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που έχει αναδειχθεί από το προοδευτικό κίνημα της Ευρώπης σε μείζον θέμα», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Ο κ. Δανιηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η πρωτοβουλία θα ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες διαδημοτικές συνεργασίες, σημειώνοντας πως ήδη δεκάδες δήμοι επικοινώνησαν, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για την επένδυση.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα δημιουργηθεί σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου Σιθωνίας. «Είμαστε στη διαδικασία της έρευνας όσον αφορά στα ακίνητα όπου θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά. Όπου υπάρχουν κοινότητες με διανομή έχουμε μεγάλα ακίνητα. Ιδιαίτερα στη Σάρτη και στον Μαρμαρά έχουμε μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες αναφέρονται ως χορτολιβαδικές. Ερευνούμε εάν άλλαξαν χαρακτήρα, κάτι που δεν πιστεύω και εφόσον εξασφαλίσουμε τα ακίνητα και τις χρήσεις που επιτρέπονται, θα φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας και πρόσθεσε: «Είναι πρωτοποριακό έργο. Εφόσον μας εξασφαλίσει την ενέργεια ειδικά για τις βαριές χρήσεις, όπως είναι οι βιολογικοί σταθμοί, τα αντλιοστάσια και τα σχολεία, θα έχουμε τεράστιο όφελος».



No comments:

Post a Comment