Saturday, April 4, 2020



Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ   #79

SUNRISE SERENADE
Ο πιανίστας της ορχήστρας Horace Heidt, Frankie Carle, που αργότερα δημιούργησε την δική του μπάντα, έγραψε το 1938 την σύνθεση «Sunrise serenade» που έκανε επιτυχία ο Glen Gray (σε οργανική εκτέλεση – 1/ 39). Αμέσως μετά έγραψε στίχους ο Jack Lawrence και την ηχογράφησε ο Glenn Miller (7/ 39 και 18/ 44). Στον χρυσό δίσκο του Miller η άλλη πλευρά είχε άλλη μια σερενάτα, την «Moonlight serenade». Την σύνθεση ηχογράφησαν, επίσης, ο Frankie Carle, η ορχήστρα Sauter – Finegan, η Connee Boswell (με την ορχήστρα Ray Sinatra), ο Lawrence Welk, o Billy Vaughn, o Roger Williams, η Boston Pops Orchestra κ. ά.

SURPRISE PARTY
Το «Surprise party» είναι τραγούδι του 1945 που έγραψαν οι Bob Hilliard («The coffee song», «Dearie» κ. ά.) – Walter Bishop κι έκανε επιτυχία σε βινύλιο (1945) μόνο ο Johnny Mercer, συνιδρυτής της Capitol.

SWEET GEORGIA BROWN
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την σύνθεση του 1925 «Sweet Georgia Brown» με τους Harlem Globetrotters, διότι συνοδεύει τις επιδείξεις της Αμερικάνικης ομάδας καλαθοσφαιριστών στις περιοδείες της ανά τον κόσμο. Το τραγούδι εγινε επιτυχια το 1925 από τους Ben Bernie, Isham Jones, Ethel Waters, το 1932 από τον Bing Crosby και, τέλος, από τον Brother Bones & His Shadows (10/ 49). Στον κινηματογράφο ακούγεται στις ταινίες «Broadway» (1942), «Follow the boys» (1944), «The Harlem Globetrotters» (1951), «The Helen Morgan Story» (1957) από την Cara Williams, «Some like it hot» (1959), «Jazz on a summer’s day» (1960), «To be or not to be» (1983) από την Anne Bancroft και τον Mel Brooks.Δημιουργοι του τραγουδιου οι Kennth Casey,Maceo Pincard.Πρωτη παρουσιαση στο μουσικο θεατρικο Bubbling brown sugar.

SWEETHEARTS
Το βαλς «Sweethearts» τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη οπερέτα των Robert Smith – Victor Herbert, που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 1913. Η μελωδία γράφτηκε από τον συνθέτη επτά χρόνια πριν. Έγινε αμέσως επιτυχία από την Christie MacDonald (που την ερμήνευσε στην παράσταση), από την Grace Kerns αλλά κι από τον συνθέτη Victor Herbert. Το 1938, γυρίστηκε η κινηματογραφική έκδοση με πρωταγωνιστές τους Jeanette MacDonald, Nelson Eddy, Ray Bolger, όπου το τραγούδι αποδίδει η MacDonald. Το θεατρικό έργο αναφέρεται στις αληθινές περιπέτειες μιας πριγκίπισσας από τη Νάπολη του 15ου αιώνα, που την ερωτεύεται ένας πρίγκιπας και γίνονται συγκυβερνήτες της Ζilania. Στην ταινία υπάρχουν αρκετές αλλαγές. Ανάμεσα σ’ αυτούς που ερμήνευσαν το «Sweethearts» είναι η Eleanor Steber (1916-90), Αμερικανίδα υψίφωνος, που πρωταγωνιστεί στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης από το 1940-63 σε έργα Mozart, Strauss, Puccini. Όταν αποσύρθηκε από την σκηνή άρχισε να διδάσκει στη Σχολή Μουσικής Juilliard της Νέας Υόρκης.

SWEET SLUMBER
«Sweet slumber» (γλυκός ύπνος) ήταν ο τίτλος της σύνθεσης του 1943 που συνυπέγραψαν οι Lucky Millinder – Al Neiburg – Henri Woode. Σε δίσκους έγινε επιτυχία μόνο από την ορχήστρα του Lucky Millinder (1900-66). O Millinder δεν έπαιζε μουσικά όργανα αλλά είχε δική του ορχήστρα από το 1940-52.

SWINGIN’ DOWN THE LANE
Μαέστρος, σαξοφωνίστας και συνθέτης, ο Isham Jones έχει υπογράψει πάνω από 100 τραγούδια, όπως «It had to be you», «I’ll see you in my dreams» και «Swingin’ down the lane». Το τελευταίο το ηχογράφησε κι ο ίδιος κι είχε τη δημοφιλέστερη εκτέλεση, το 1923.Οι στιχοι ειναι του Gus Kahn. Η σύνθεση ακούγεται στην ταινία του 1941 «The great American broadcast» αλλά και στο φιλμ του 1951 «I’ll see you in my dreams»(βιογραφια του στιχουργου) όπου το αποδίδει η Doris Day.

SWINGIN’ SAFARI
Με την ιδιότητα του συνθέτη ο Bert Kaempfert χάρισε στην ορχήστρα Billy Vaughn μια από τις μεγάλες επιτυχίες της, το «A swingin’ safari» (13/ 62), που ηχογράφησαν, χωρίς να έχουν εμπορική απήχηση, και ο Kaempfert και ο Bill Justis το 1962 και ο Al Hirt το 1968. Ο Vaughn γεννήθηκε το 1919 και πέθανε το 1991. Ήταν αυτός που συγκρότησε το φωνητικό γκρουπ Hilltoppers το 1952. Υπήρξε μουσικός διευθυντής της Dot Records κι ενορχηστρωτής-μαέστρος σε δίσκους των Pat Boone, Gale Storm, Fontane Sisters κ. ά. Από το 1955-66 η ορχήστρα του είχε 28 επιτυχίες με μεγαλύτερη το «Melody of love» (2/ 55 και χρυσός δίσκος).

SWINGIN’ SHEPHERD BLUES, The
Ο Morris (ή Moe) Koffman γεννήθηκε το 1928 στο Τορόντο. Φλαουτίστας και σαξοφωνίστας με αρκετές μεγάλες ορχήστρες των ΗΠΑ (όπως του Jimmy Dorsey), από το 1950-55. Στη δεκαετία του ’80 περιόδευε με τον Dizzy Gillespie. O Koffman με το κουαρτέτο του είχε δυο επιτυχίες σε δίσκους –και οι δύο το 1958. Μεγαλύτερη ήταν το «The swingin’ shepherd blues» που είχε άλλες δύο δημοφιλείς εκτελέσεις: Johnny Pate Quintet (43/ 58) και David Rose (47/ 58). Η δεύτερη ηχογράφηση του Moe Koffman Quartette που ξεχώρισε ήταν το «Little Pixie» (72/ 58).

SWING IT, SISTER
Για την ταινία του 1934 «Strictly dynamite» έγραψαν ο συνθέτης Burton Lane και ο στιχουργός Harold Adamson το «Swing it, sister» όπου το ερμηνεύουν οι Mills Brothers. Την ίδια χρονιά, έγινε επιτυχία σε δίσκους από το ίδιο συγκρότημα. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Jimmy Durante και η Lupe Velez. Χορογράφος είναι ο Hermes Pan (Ερμής Παναγιωτόπουλος).

SYMPHONY
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιώτες που επιστρέφουν στην Αμερική φέρνουν μαζί τους αναμνήσεις, ιστορίες και τραγούδια, όπως το «Lili Marlene» και την γαλλική σύνθεση «Symphonie». Την δεύτερη σύνθεση έγραψε το 1945 ο Alex Alstone (πραγματικό όνομα Al Stone). Ήταν ένας Γάλλος που πρόλαβε να φύγει από την πατρίδα του πριν φθάσουν οι Ναζί κι εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Στη Γαλλία το τραγούδι του έγινε επιτυχία από τον Jean Sablon. Πρώτος ηχογράφησε στις ΗΠΑ τη μελωδία με αγγλικούς στίχους του Jack Lawrence o Johnny Desmond, πρώην τραγουδιστής της στρατιωτικής μπάντας του Glenn Miller. Το 1946, πέντε εκτελέσεις συναγωνίζονταν στη δισκογραφική αγορά. Κατά σειρά επιτυχίας ήταν: Freddy Martin (1/ 46), Benny Goodman (2/ 46), Bing Crosby (3/ 46), Jo Stafford (4/ 46), Guy Lombardo (10/ 46). Επίσης ηχογραφήθηκε από τους Marlene Dietrich (και στα αγγλικά και στα γαλλικά), Roger Williams, Johnny Mathis, Kate Smith, Jean Cavall, Ed Townsend κ. ά. Οι πρωτότυποι στίχοι ανήκουν στους Andre Tabet, Roger Bernstein.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment