Wednesday, April 1, 2020

ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ   1/4/20

@Το πορτραίτο του ιδανικού συζύγου πριν από 60 χρόνια κατά την Αλίκη Βουγιουκλάκη: πρώτα πρώτα θα τον ήθελα σοβαρό και όχι σοβαροφανή, πέρα από την συζυγική αγάπη θα ήθελα την πατρική στοργή, το πατρικό ενδιαφέρον και την προστασία. Εχω έντονη αυτή την επιθυμία γιατί έχασα πολύ νωρίς τον πατέρα μου, που τον αγαπούσα πολύ και τον θεωρούσα ιδανικό τύπο ανδρος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα τον ήθελα ζηλιάρη, αλλά και σε καμιά περίπτωση δεν θα σκεφτόμουν να τον προδώσω. 
@στην Ιεράπετρα της Κρήτης υπάρχει ακόμα το σπίτι όπου κοιμήθηκε για ένα βράδυ ο Μέγας Ναπολέων πηγαίνοντας στην Αίγυπτο για να δώσει την μάχη των πυραμίδων. 
@όταν ήταν μαθητής στο τέταρτο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ο Κώστας Χατζηχρήστος αναλαμβανε όλες τις παραστάσεις του σχολείου. 
@σε δεξίωση για την ταινία 'ο έλληνας μεγιστάνας', που δόθηκε στη Ρεζιν' της Νέας Υόρκης γνώρισε τον  σύζυγό της, παραγωγό Φρέντι Φιλντ( 'επάγγελμα ζιγκολό') η Κορίνα Τσοπέη. Τους συστησε ο Νίκος Μαστοράκης. 
@Σοφία Παπανδρέου, η μητέρα του Γεωργίου Παπανδρέου, υπήρξε το 1903 από τις πρώτες φοιτήτριες στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Ηταν συμφοιτήτρια του Δημ. Γληνού, Άλεξ Δελμούζου και Κώστα Βάρναλη. 
@η Ελλάδα έχει 15.000 μίλια ακτών. 
@το είπε ο Μάνος Χατζιδάκις 'η Αθήνα είναι μια χρεοκοπημένη πολη, κάποτε ήταν σημαντική τώρα δεν είναι. Μόνο η επαρχία μπορεί να μας σώσει' 
@στο βιβλίο της 'τολμώ' η Σπεράντζα Βρανά θυμάται 'όταν πήγαινα στο δημοτικό πρώτος μαθητής στην τάξη ήταν ένα παιδί παχουλούτσικο, που δεν προφερε καλά το 'ρό'. Η.ταν πολύ μονόχνωτο και δεν έκανε παρέα με κανέναν.  Καθόταν συνέχεια μόνος του, ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. 
@έβδομος ξάδερφος της lady Diana ήταν ο ηθοποιός αυλή Μπόγκαρντ που πέθανε το 1957 
@πριν από 60 χρόνια οι θερινοί κινηματογράφοι πρώτης προβολής  που λειτουργούσαν στην Θεσσαλονίκη ήταν οι Αθηναιον, Απόλλων, Διάνα, Ζέφυρος Ηλυσια, Κορωνις, Ολυμπία, Φάληρο. 
@ήταν το 1959 όταν η Νάνα Μουσούρη τραγουδησε την σύνθεση του Μίμη Πλέσσα 'Αστερακι'στο πρώτο Φεστιβαλ τραγουδιου της ΕΡΤ  τότε ΕΙΡ. 
@Γιάννης Σπανος, ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι το 1959 παίζοντας πιάνο σε μπουάτ. Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στην Ελλάδα ,ήταν 'μια αγάπη για το καλοκαίρι' που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. 
@μόνο μια ελληνίδα είδε τα μάτια της Γκρέτα Γκάρμπο- η Μελίνα Μερκούρη. 
@το πιο διαδεδομένο ψέμα στην εποχή μας 'δεν άλλαξες καθόλου'. 
@ο πρώτος θεατρικός ρόλος του Βασίλη Τσιβιλίκα ήταν στο 'όνειρο θερινής νυκτός' του Σαίξπηρ στο αμερικανικό κολλέγιο 'Ανατόλια' όπου ήταν μαθητής. 
@συνέβη το 1961. Ηταν η χρονιά που γεννήθηκε η λαιδη Diana, τότε μια θύελλα που την βαφτίσανε Diana κατέστρεψε στον Ειρηνικό το 'νησί του Καρόλου'.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment