Λαδάδικα
Οι συστάσεις είναι περιττές γι’ αυτή την ιστορική συνοικία. Η φηµισµένη αγορά του λιµανιού, νοτιοανατολικά του κέντρου, είναι µέσα στις top επιλογές για φαγητό και διασκέδαση!
Η άλλοτε κακόφηµη περιοχή της πόλης, που µέχρι το 1917 αποτελούσε τη βάση του χονδρεµπορίου (οι περισσότερες αποθήκες λαδέµπορων βρίσκονταν εδώ, εξ ου και το όνοµά της), το 1985 ανακηρύσσεται διατηρητέα και το 1990 µπαίνει σε σχέδιο ανάπλασης. Από µεζεδοπωλεία και cafés µέχρι bistros και clubs, φηµίζεται για την πληθώρα προτάσεων που προσφέρει. Περπατήστε τον πεζόδροµο της Κατούνη και της Αιγύπτου, την κεντρική πλατεία και την Πλατεία Μοριχόβου και ανακαλύψτε προσεγµένα µεζεδοπωλεία και εστιατόρια αλλά και cozy all day café-bars & clubs!
Οι προτάσεις μας:
Kazaviti
Σε ένα εξαιρετικό διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα, ο Γιώργος Ευαγγελίδης, έχοντας ξεχωριστή σχέση µε τη γαστρονοµία -ο ίδιος, άλλωστε, είναι µάγειρας- στέγασε το Kazaviti, το οποίο «ταξίδεψε» από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θάσο, όπου εκεί λειτουργεί αρκετά χρόνια. Η ζεστή ατµόσφαιρα, το παρεΐστικο ύφος, η οµαδική δουλειά και η φιλική εξυπηρέτηση συνετέλεσαν στην επιτυχηµένη πορεία και την εδραίωσή του στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης, έχοντας κερδίσει πιστό κοινό. Το νέο µενού τιµά την καλή ελληνική κουζίνα µε παραδοσιακές συνταγές από εποχικές πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν και πιο ιδιαίτερες, «πειραγµένες» προτάσεις, καθώς από φέτος βρίσκουµε το µενού περισσότερο… εστιατορικό. Τα πιάτα συνοδεύουν άριστα οι εκλεκτές λίστες µε κρασιά και αποστάγµατα! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).
Σε ένα εξαιρετικό διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα, ο Γιώργος Ευαγγελίδης, έχοντας ξεχωριστή σχέση µε τη γαστρονοµία -ο ίδιος, άλλωστε, είναι µάγειρας- στέγασε το Kazaviti, το οποίο «ταξίδεψε» από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θάσο, όπου εκεί λειτουργεί αρκετά χρόνια. Η ζεστή ατµόσφαιρα, το παρεΐστικο ύφος, η οµαδική δουλειά και η φιλική εξυπηρέτηση συνετέλεσαν στην επιτυχηµένη πορεία και την εδραίωσή του στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης, έχοντας κερδίσει πιστό κοινό. Το νέο µενού τιµά την καλή ελληνική κουζίνα µε παραδοσιακές συνταγές από εποχικές πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν και πιο ιδιαίτερες, «πειραγµένες» προτάσεις, καθώς από φέτος βρίσκουµε το µενού περισσότερο… εστιατορικό. Τα πιάτα συνοδεύουν άριστα οι εκλεκτές λίστες µε κρασιά και αποστάγµατα! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).
Highlight
Τα lives µε ποιοτική ελληνική µουσική κάθε Πέµπτη, Παρασκευή & Σάββατο
Κατούνη 9, Λαδάδικα, Τ. 2310 553141 fb Kazaviti thessaloniki
Μαστιχα Μεζεδοπωλειο ΜπαρΛυκούργου 2, Τ. 2310 504020
Το Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ δεν άργησε να γίνει στέκι τόσο για το µενού του, που περιλαµβάνει πιάτα ελληνικής κουζίνας, όσο και για την party ατµόσφαιρά του καθώς περνώντας η ώρα η µουσική σταδιακά ανεβαίνει και το φαγητό δίνει τη θέση του στη διασκέδαση! Highlight, τα lives κάθε Δευτέρα (από τις 23:00). Καθηµερινά 13:30-00:30 (η κουζίνα).
Ζύθος
Κατούνη 5, Τ. 2310 540284
Κατούνη 5, Τ. 2310 540284
Από το 1990 αποτελεί την πρώτη µπυραρία που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα πρώτα µαγαζιά που έκαναν την εµφάνισή τους σε αυτό το υπέροχο διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα. Από τότε συνεχίζει να «χτίζει» µοναδική παράδοση στον χώρο της εστίασης ως ένα αυθεντικό µεσογειακό ζυθεστιατόριο, που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις µε µια µεγάλη ποικιλία σε ελληνικές µπύρες και ετικέτες ελληνικού αµπελώνα! Στα συν, τα πιάτα ηµέρας. Καθηµερινά 10:00-02:00.
La Baronne
Οπλοποιού 2 & Κατούνη, Τ. 2310 506512
Στα Λαδάδικα, στο ισόγειο του boutique hotel Bristol, σε ένα κτήριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 1860, στεγάζεται το Café-Aperitif-Brasserie, La Baronne. Το επιλέγουµε από το πρωί για ποιοτικό καφέ και ροφήµατα, αργότερα για τις γευστικές προτάσεις του µικρού αξιόλογου µενού, µέχρι το βράδυ για ποτό στο µπαρ, µε µια ενηµερωµένη λίστα κρασιών µε ετικέτες ελληνικού και ξένου αµπελώνα. Καθηµερινά από 09:00-02:00, Σάβ. 09:00-04:00 (13:00-00:00 η κουζίνα).
Οπλοποιού 2 & Κατούνη, Τ. 2310 506512
Στα Λαδάδικα, στο ισόγειο του boutique hotel Bristol, σε ένα κτήριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 1860, στεγάζεται το Café-Aperitif-Brasserie, La Baronne. Το επιλέγουµε από το πρωί για ποιοτικό καφέ και ροφήµατα, αργότερα για τις γευστικές προτάσεις του µικρού αξιόλογου µενού, µέχρι το βράδυ για ποτό στο µπαρ, µε µια ενηµερωµένη λίστα κρασιών µε ετικέτες ελληνικού και ξένου αµπελώνα. Καθηµερινά από 09:00-02:00, Σάβ. 09:00-04:00 (13:00-00:00 η κουζίνα).
Paparouna
Δόξης 7, Λαδάδικα, Τ. 2310 510852, www.paparouna.com
Δόξης 7, Λαδάδικα, Τ. 2310 510852, www.paparouna.com
Μετά από 14 χρόνια επιτυχηµένης παρουσίας στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης, το ελληνικό bistro δεν επαναπαύεται στην επιτυχία και συνεχώς µας εκπλήσσει. Φέτος µας υποδέχεται ανανεωµένο όχι µόνο χάρη σε µια φρέσκια νότα στο design, που κινείται πλέον σε classy ασπρόµαυρο, αλλά και στο πλαίσιο της ένταξής του σε ένα ευρύτερο concept Nu Modern Greek. Ο καταξιωµένος chef Πέτρος Ιωαννίδης έχει ετοιµάσει ένα menu µε επιλογές από new age ελληνική κουζίνα µε λεπτοµερή επιλογή των κατάλληλων και ποιοτικότερων πρώτων υλών. Στα συν η «διαβασµένη» κάβα µε πάνω από 120 ετικέτες κυρίως ελληνικού αµπελώνα. Καθηµερινά, εκτός Δευτέρας, 10:00-00:00. Σάβ.-Κυρ. 10:00-01:00.
Kioupia
Πριν από 26 χρόνια ο Γιάννης και η Φιλιώ Λουµάκου εµπνεύστηκαν και δηµιούργησαν στα Λαδάδικα, στην κεντρική πλατεία Μοριχόβου (µόλις 5΄ από την πλατεία Αριστοτέλους), τα Κιούπια και από τότε µέχρι σήµερα έχουν ταυτίσει το όνοµά τους µε την προσεγµένη και νοστιµότατη ελληνική-µεσογειακή κουζίνα και καθόλου τυχαία… Προσηλωµένοι στη γεύση και την ποιότητα τόσο οι ίδιοι όσο και η οµάδα τους, σερβίρουν ένα εποχιακό µενού από εκλεκτές πρώτες ύλες, όπου όλα είναι χειροποίητα και ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας. Από πληθωρικές σαλάτες και λαχταριστά ορεκτικά µέχρι µαγειρευτά ηµέρας και ψητά της ώρας, όλα είναι γευστικότατα! Εκτός όµως του φαγητού, το ωραίο περιβάλλον, το σηµείο, το ευγενικό προσωπικό και η κυρία Φιλιώ που µας υποδέχεται πάντα µε χαµόγελο, το έχουν καθιερώσει στα αγαπηµένα στέκια φαγητού στην πόλη! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).
Highlight
Καθηµερινά έχει live µε καλή ελληνική µουσική! Από τις 20:00 µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…
Must try
• τον µουσακά
• το κότσι
• το ψαρονέφρι µε sauce µελιού• το σπανακότο
• τα ψάρια ηµέρας και θαλασσινά
• το κότσι
• το ψαρονέφρι µε sauce µελιού• το σπανακότο
• τα ψάρια ηµέρας και θαλασσινά
Info Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα, Τ. 2310 553239, www.kioupia.gr fb Κιούπια Λαδάδικα
Φουλ του Μεζέ
Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 524700
Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 524700
Όποια στιγµή και να περάσετε απ’ έξω, θα το δείτε γεµάτο! Στα Λαδάδικα, το Φουλ του Μεζέ είναι ένα από τα πιο δηµοφιλή µεζεδοπωλεία της πόλης και ξεχωρίζει τόσο για την παρεΐστικη διάθεση όσο και για το ταξίδι γεύσεων που προσφέρει! Το µενού του είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από συνταγές και µεζέδες από όλη την Ελλάδα -µε τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν από διάφορα µέρη- που συνοδεύεται άριστα από πολλά και εκλεκτά αποστάγµατα! Καθηµερινά 12:00-01:30 (η κουζίνα)
The Pub
Αιγύπτου 5, Τ. 2311 270154
Αιγύπτου 5, Τ. 2311 270154
Με µότο «Friends Welcome», rock ατµόσφαιρα, καλή παρέα και άφθονη µπύρα -πολλές ετικέτες από όλο τον κόσµο, 10 από αυτές βαρελίσιες-, δικαίως η Pub σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόµους στα Παλιά Λαδάδικα έχει γίνει στέκι. Καθηµερινά από τις 14:00.
The Dubliner
Κατούνη 16-18, Τ. 2310 517865
Κατούνη 16-18, Τ. 2310 517865
Η παρεΐστικη ατµόσφαιρα σε συνδυασµό µε το γευστικό µενού, τις µπύρες και την «ψαγµένη» κάβα, σίγουρα κάνουν αυτή την αυθεντική ιρλανδέζικη pud να ξεχωρίζει! Στα συν, τα events µε live µουσική και τα µεγάλα αθλητικά γεγονότα που µεταδίδουν οι τηλεοράσεις του. Καθηµερινά από τις 09:00.
Τζίμης
Μετά την επιτυχηµένη πορεία των επιχειρήσεων εστίασης της Group 3 (Famigliano, Eλληνικό, Φουλ του µεζέ, Τηγανιές & Σχάρες) στην οικογένεια ήρθε να προστεθεί ένα νέο µέλος, ένα σύγχρονο κρεατοφαγείο, ο Τζίµης, σε ένα διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα. Ο Δηµήτρης Τζερµιάς, 2η γενιά στο τιµόνι των επιχειρήσεων, σκέφτηκε και υλοποίησε το concept που «δούλευε» χρόνια στο µυαλό του, ένα παρεΐστικο new age butcher shop και έκανε πραγµατικότητα την αγάπη του για το καλό φαγητό και φυσικά το κρέας. Μετά από ταξίδια στο εξωτερικό βλέποντας εστιατόρια, τρόπους και συνήθειες, επέλεξε να κάνει ένα µαγαζί που απευθύνεται στο ελληνικό κοινό. Σε συνεργασία λοιπόν µε φίλους, µεταξύ αυτών και ο Δηµήτρης Σκουλάς, ο γνωστός chef που επιµελήθηκε το εκλεκτό µενού, έκανε πολύ πρόσφατα την ιδέα του πραγµατικότητα, σε έναν υπέροχο χώρο λοιπόν µε δύο εισόδους (από την Αιγύπτου και την Ορβίλου) µε open view kitchen, cozy περιβάλλον στον πάνω όροφο και τον εξωτερικό, που θυµίζει αυλή σπιτιού! Όσον αφορά στο µενού, η έµφαση στην ποιότητα, τη γεύση, τη λεπτοµέρεια φαίνεται σε όλα, από τον ξυλόφουρνο µε κάρβουνα kopa, τη βιτρίνα µε εκλεκτά κρέατα σε µεγάλη ποικιλία και την εξειδίκευση, µέχρι τις διάφορες κοπές µπριζόλας που έχουν περάσει από dry age! Φυσικά, το µενού συµπληρώνουν άριστα τα χειροποίητα ορεκτικά, οι πληθωρικές σαλάτες και οι πολλών ειδών µπύρες από µικρές ζυθοποιίες, αλλά και ποικιλία κρασιών! Καθηµερινά 13:00-02:00 (η κουζίνα).
Must try
• το ζουµερό χειροποίητο burger
• το ιδιαίτερο πορκέτο
• το στηθόπλευρο µοσχαρίσιο
• τη σαλάτα, το µποστάνι του τζίµη
• και το συνοδευτικό… τζιµιτσούρι
• το ιδιαίτερο πορκέτο
• το στηθόπλευρο µοσχαρίσιο
• τη σαλάτα, το µποστάνι του τζίµη
• και το συνοδευτικό… τζιµιτσούρι
Info Αιγύπτου 21, Λαδάδικα, T. 2316 010490 fb tzimiskreatofageion
Lena’s Bistro
5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ!
5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ!
Σηµείο αναφοράς εδώ και 8 χρόνια στη γραφική συνοικία των Λαδάδικων!
1.Γιατί από νωρίς σερβίρει πρωινά, ροφήµατα, σπιτική λεµονάδα, χειροποίητες αλµυρές τάρτες και γλυκά του κουταλιού, ενώ το βράδυ, οι πιστοί του θαµώνες απολαµβάνουν ένα aperitivo ή ένα ποτήρι κρασί από µια ψαγµένη οινική λίστα µε ιδιαίτερες ετικέτες από ελληνικό αµπελώνα, συνοδεία µια ποικιλίας τυριών-αλλαντικών!
2. Γιατί αυτό το µικροσκοπικό, ευρωπαϊκού στυλ bistro µε την παριζιάνικη αισθητική θυµίζει µαγαζιά της συνοικίας Marais!
3. Γιατί η ιδιοκτήτρια Λένα Τζίτζικα δίνει µεγάλη έµφαση στην προσωπική επαφή, τον σεβασµό στον πελάτη, αλλά και την ποιότητα!
4. Για τα θεµατικά street events, τα lives, αλλά και τα επιτυχηµένα parties την Παραµονή των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς!5. Για τη µουσική του που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο! Ήχοι jazz, soul και indie, αλλά και παλιά ιταλικά και γαλλικά ακούσµατα µας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας!
2. Γιατί αυτό το µικροσκοπικό, ευρωπαϊκού στυλ bistro µε την παριζιάνικη αισθητική θυµίζει µαγαζιά της συνοικίας Marais!
3. Γιατί η ιδιοκτήτρια Λένα Τζίτζικα δίνει µεγάλη έµφαση στην προσωπική επαφή, τον σεβασµό στον πελάτη, αλλά και την ποιότητα!
4. Για τα θεµατικά street events, τα lives, αλλά και τα επιτυχηµένα parties την Παραµονή των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς!5. Για τη µουσική του που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο! Ήχοι jazz, soul και indie, αλλά και παλιά ιταλικά και γαλλικά ακούσµατα µας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας!
info Kαθηµερινά από τις 08:30-02:00 / Κατούνη 7, Λαδάδικα, T. 2311 249140, Μ. 6976186569, www.lenasbistro.gr
No comments:
Post a Comment