Πολύ θετικές κριτικές εξακολουθεί να αποσπά το βιβλίο «Μέρισμα Ευθύνης» του καλού φίλου και συναδέλφου Βασίλη Λεβαντίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. Ενός ανθρώπου της επικοινωνίας, του βιβλίου και του πολιτισμού ο οποίος μετά από πέντε βιβλία και πολλές διακρίσεις, καταθέτει 75 ποιήματα της νέας του συλλογής. Μια απόπειρα να ιχνηλατήσουμε τα βήματά μας στο χρόνο και στην ιστορία, στη σοφία, τα διδάγματα και τις προτροπές του παρελθόντος ώστε ν΄αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του σήμερα και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
“Ασκήσεις επί χάρτου./ Ποίηση. / Ύστατη καταφυγή./ Αντίσταση στην κρίση…”. “Η Ποίηση αποτελεί αντίδοτο στην εποχή της κρίσης. Ο τόπος όπου μπορούμε ακόμη να ονειρευόμαστε. Μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά στην ηθική και πνευματική κρίση του σήμερα, στον Πολιτισμό της Λήθης, στη λήθη του Πολιτισμού. Η μνήμη είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για να ξεφύγουμε επιτέλους απ΄τον ανταγωνισμό της παρακμής. Η εποχή μας φαίνεται να επιζητά προϊόντα, πρόσωπα, απόψεις και ιδέες με ημερομηνία λήξης. Και επειδή πραγματικοί φορείς του πολιτισμού είμαστε όλοι, ο καθένας στην προσωπική του νησίδα έχει υποχρέωση αλλά και καθήκον να εκπέμψει το δικό του μοναδικό σήμα. Σήμα ελπίδας και εμπιστοσύνης. Σήμα επανεκκίνησης και υπέρβασης, όραμα και αφήγηση για το αύριο” υποστηρίζει ο Β. Λεβαντίδης, ο οποίος επιχειρεί στοχαστικά και χαμηλόφωνα, να μας κάνει κοινωνούς στην αλήθειά του με αναφορές στη διαχρονία του Ελληνικού Πολιτισμού και τις αστείρευτες πηγές της παράδοσης.
Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της Ιστορίας, “η δύναμη των ανθρώπων είναι η δύναμη της Ιστορίας” αναφέρει σε ένα ποίημα. Στέκεται κριτικά στην εφήμερη εικόνα και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που υποβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και διαμορφώνουν το συλλογικό κεκτημένο, σε μια ανοιχτή συνομιλία του χθες με το σήμερα. Τον απασχολεί η σχέση της Ποίησης με την Πολιτική, μια σχέση αντικρουόμενη αλλά και αλληλοτροφοδοτούμενη. “Η Τέχνη της Πολιτικής/Η Πολιτική της Τέχνης/Η Τέχνη του Εφικτού/Η Πολιτική του Ανέφικτου!» γράφει σ΄ένα ποίημα.
Και όταν επιχειρεί να οριοθετήσει το «Μέρισμα Ευθύνης» αναφέρεται σε «Μέρισμα, αυτογνωσίας και συνυπευθυνότητας, μέρισμα επιγνώσεως και σεβασμού στις παρελθόν, μέρισμα, ενοχής και συνενοχής για το έλλειμμα πνευματικότητας και κρίσης αξιών της εποχής μας. Μέρισμα αυτοσυνειδησίας, αντοχής και αντεπίθεσης στην ισοπέδωση, την αστάθεια και την αφωνία των καιρών μας. Μέρισμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης προς τον Άλλο. Μέρισμα προσωπικής και συλλογικής ενεργοποίησης και ανανέωσης του δημόσιου λόγου. Μέρισμα αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στο διαχρονικό εαυτό μας».
Ο Βασίλης Λεβαντίδης σπούδασε Δημοσιογραφία και Ελληνικό Πολιτισμό. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων Επικοινωνίας, Ποίησης & Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Συνεργάσθηκε με εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικά μέσα, γραφεία τύπου υπουργείων και φορέων, ενώ παρουσίασε επί δεκαετία στην τηλεόραση ειδική εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία (“Οδός Βιβλίου” και ”Best Seller”). Για το συγγραφικό του έργο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση ενώ έλαβε τιμητική διάκριση από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στα γράμματα και τον Πολιτισμό. blogs: levantidis.wordpress.com, levantidis.blogspot.com
No comments:
Post a Comment