ελληνικά εξοχικά με νησιώτικο άρωμα
Πολυτέλεια σε φόντο γαλάζιο
Σε ένα τοπίο με κυρίαρχο χρώμα το γαλάζιο και επικρατέστερο συναίσθημα τη χαλάρωση, αυτές οι εξοχικές κατοικίες στα πανέμορφα ελλαδίτικα νησιά έρχονται να αλλάξουν την έννοια της άνεσης, της πολυτέλειας και του ανατρεπτικού σχεδιασμού.
Εναρμονισμένα με το εκάστοτε τοπίο κάνουν έντονη την παρουσία τους χωρίς να βαραίνουν την οικιστική δόμηση, μετατρέποντας το τοπίο της φύσης σε έναν καμβά ζωγραφικής και μας υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι πάντοτε μαγικό.
Τζια
Στο όμορφο νησί της Κέας υπάρχουν δύο μονοκατοικίες που μπορούν να γίνουν ο παράδεισος για τους ενοίκους τους. Σε μια ήρεμη τοποθεσία ανατολικά του νησιού, κοντά στην πόλη της Ιουλίδας, οι καλοκαιρινές μέρες θα αποκτήσουν στιλ, άνεση και γαλήνη. Στις εξοχικές κατοικίες, που χωρίζονται με μία πισίνα, υπερτερεί η πέτρα, ένα υλικό που δένει απόλυτα με το φυσικό τοπίο, ενώ η τοποθεσία που βρίσκεται το οικόπεδο δίνει πανοραμική θέα στην Κύθνο, την Άνδρο και την Εύβοια.
Στην κύρια κατοικία υπάρχει το καθιστικό με το τζάκι, ενιαία τραπεζαρία και κουζίνα, υπνοδωμάτιο και ξενώνας με τα αντίστοιχα μπάνια. Εκτός από τον ξενώνα στην κύρια κατοικία υπάρχει και ένας ξενώνας στην είσοδο του οικοπέδου, ο οποίος αποτελείται από ένα κρεβάτι, ένα μπάνιο και ένα άνετο υπαίθριο καθιστικό.
Για ηρεμία και χαλάρωση υπάρχει εξωτερικά ένα τραπέζι και παγκάκια στην σκιά μιας βελανιδιάς. Το κάθε κτίσμα έχει τον δικό του υπαίθριο χώρο, αλλά υπάρχει και ένας κοινός με μικρή κουζίνα και υπαίθριο ντους. Τα δύο σπίτια είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε οι ένοικοι να μπορούν να απομονώνονται, αλλά και να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου όταν το επιθυμούν.
Τήνος
Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε δει κάτι παρόμοιo στην Ελλάδα. Αυτό το σπίτι, μέρος του πρότζεκτ Mirage House του αρχιτεκτονικού γραφείου Kois Associated Architects βρίσκεται στην Τήνο και έχει ένα στοιχείο που κλέβει όλες τις εντυπώσεις: μια ονειρική πισίνα που καλύπτει ολόκληρη την οροφή, μια όαση που δίνει στους ενοίκους πανοραμική θέα στο Αιγαίο και απόλυτη ιδιωτικότητα.
Η τεραστίων διαστάσεων πισίνα γίνεται ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει το γαλάζιο του ουρανού και ενώνεται με τη θάλασσα. Η πισίνα είναι το μόνο που μπορεί να δει κανείς από μακριά, καθώς το σπίτι κρύβεται κάτω από αυτήν, αφήνοντας μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα.
Panagia II, Αντίπαρος
Απόλυτα ενσωματωμένες και εναρμονισμένες με το φυσικό τοπίο είναι οι εξοχικές κατοικίες της αρχιτεκτόνισσας Κατερίνας Τσιγαρίδα, που ξέρει να συνδυάζει την πολυτέλεια με την νησιώτικη ηρεμία. Η έμπνευση για τη δημιουργία της Panagia II ήρθε από το τοπίο της Αντίπαρου, εκεί όπου κατασκεύασε τα σπίτια, μπροστά από τα οποία ανοίγεται το Αιγαίο Πέλαγος.
Με κυρίαρχο στοιχείο και εδώ την πέτρα η άνεση συναντάει την πολυτέλεια με τα χαρακτηριστικά του σπιτιού να ικανοποιούν το μάτι και ταυτόχρονα τις καθημερινές ανάγκες. Με τέσσερα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα η κατοικία θα κάνει τη διαμονή μια αξέχαστη εμπειρία. Στον κήπο υπάρχουν δύο αυτόνομοι ξενώνες στο τέλος ενός παραδοσιακού μονοπατιού, με θέα στην Πάρο και το απέραντο γαλάζιο.
Σαντορίνη
Με ιδιαίτερο σεβασμό στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Καψιμάλης και Μαριάννα Καψιμάλη έφτιαξαν ένα υπέροχο σπίτι στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης -στα 480 μέτρα- στην σκιά της μονής του Προφήτη Ηλία που είναι χτισμένος στην κορυφή του βουνού και πολύ κοντά στον Πύργο της Σαντορίνης, με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το διώροφο κτίριο έγινε για λογαριασμό ενός Έλληνα επενδυτή που ζει στην Αυστραλία και η σύγχρονη αρχιτεκτονική του κλείνει το μάτι στο παραδοσιακό τοπίο.
Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις κατοικίες που έχουν ενιαία διαρρύθμιση με υπνοδωμάτιο, καθιστικό, μικρή κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο. Στην πισίνα των σπιτιών υπάρχουν πετρόκτιστα καθιστικά και στρώματα για χαλάρωση και ηρεμία. Στο εσωτερικό κυριαρχεί το λευκό χρώμα και οι λιτές γραμμές.
Ζάκυνθος
Μια ιδιαίτερη κατοικία που στην πρώτη όψη της προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού σχεδίασε στο Κορίθι της Ζακύνθου ο βέλγος αρχιτέκτονας Olivier Dwek. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο το «ασημένιο κτίριο» (silver house), όπως το βάφτισε ο δημιουργός του, επιβάλλει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο την παρουσία του.
Η θέα από τους πρόποδες του όρους Βραχίονα κόβει την ανάσα μιας και το μάτι φτάνει μέχρι το πανέμορφο νησί της Κεφαλονιάς. Η θέση του σπιτιού το κάνει να χάνεται άλλοτε μέσα στα σύννεφα, άλλοτε στην ομίχλη και πολύ συχνά να λούζεται από το άπλετο φως του ήλιου. Όλα τα μέρη του κτίσματος –βεράντες, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, υπνοδωμάτια, μπάνια- είναι προσανατολισμένα προς τη θάλασσα, δίνοντας ηρεμία και γαλήνη, με το βαθύ γαλάζιο να παραπέμπει σε πίνακες του Yves Klein.
Μύκονος
Μία τέτοια εξοχική κατοικία αλλάζει τους όρους της διαμονής. Οι αρχιτέκτονες Γιώργος Σπυρίδωνος και Νατάσα Δεληγιάννη ανέλαβαν την ανακαίνιση της παραθεριστικής κατοικίας, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στην παραλία Ελιά.
Το λευκό χρώμα και η πέτρα επιβάλλουν το κτίριο στο τοπίο και με το φωτισμό το βράδυ η εξοχική κατοικία ξεχωρίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο μαύρο της νύχτας. Στα υπνοδωμάτια έχουν επιλεχθεί οι τόνοι του γκρι και οι λιτές γραμμές στα έπιπλα. Οι πέργκολες στον εξωτερικό χώρο προστέθηκαν για να δημιουργήσουν σκιά και να προστατεύουν από τον ήλιο, μεγιστοποιώντας την απόλαυση της θέας και της θάλασσας.
Άνδρος
Κοιτώντας αυτό το σύμπλεγμα κτιρίων στην Άνδρο τα σπίτια ξεπροβάλλουν μέσα από τα βράχια, στη νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού, με πανοραμική θέα στο λιμάνι του Γαυρίου και τα απέναντι νησιά.
Οι αρχιτέκτονες Κ. Τσιγαρίδα, Τ. Τάντσης, Α. Τέλλιος, Γ. Τουτουρτσίδου έφτιαξαν τα δύο κτίρια, που αποτελούν την κύρια κατοικία, ενώ τα υπόλοιπα είναι ξενώνες, που μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε σε σχέση με το κύριο οίκημα και έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό ανάγλυφο του βράχου. Σε αυστηρή γεωμετρία τα κτίρια αναπτύσσονται παράλληλα με τις καμπύλες του οικοπέδου με ημιλαξευτή πέτρα, που είναι εμφανής εσωτερικά και εξωτερικά.
Αλώνι, Αντίπαρος
Το σπίτι που ακούει στο όνομα «Αλώνι» μοιάζει να ήρθε από εποχές περασμένων αιώνων. Το κτίριο ξεπροβάλλει από το έδαφος και αποτελεί μια μορφής γέφυρα ανάμεσα σε δύο λόφους.
Στην περιοχή Πηγαδάκια της Αντίπαρου το 240 τετραγωνικών μέτρων κτίσμα του αρχιτεκτονικού γραφείου decaArchitecture συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τη λιτότητα στις επιλογές. Υπνοδωμάτια, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο επικοινωνούν από τη μία πλευρά με μία πισίνα και από την άλλη με μία αυλή που προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο.
No comments:
Post a Comment