ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, November 6, 2013

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 17.000 ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ


Το μεγαλύτερο ίσως θέατρο της αρχαιότητας, 17 χιλιάδων θέσεων, σώζεται χάρη σε μια υποδειγματική, αρμονική συνεργασία κράτους και ιδιωτών: του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του «Διαζώματος» του Σταύρου Μπένου, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Ο ιστορικός και περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας το περιέγραψε ως «το θέατρον, λίθου λευκού, θεάς άξιον», γεγονός που αποκαλύπτει ότι εντυπωσίαζε τους σύγχρονούς του επισκέπτες. Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, χτισμένο στη νότια κλιτύ του λόφου της Ακρόπολης τον 2ο αιώνα π.Χ., είναι από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα, καθώς μπορούσε να φιλοξενήσει 17.000 θεατές. Ωστόσο, στο πέρασμα των χρόνων ερημώθηκε και παρήκμασε. Μετά από αιώνες εγκατάλειψης επιτέλους ξαναζωντανεύει. Χθες παρουσιάστηκε η μελέτη που εκπονήθηκε από το «Διάζωμα» και πρόσφατα εγκρίθηκε «μετ’ επαίνων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Η υλοποίησή της, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του μνημείου, πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που διέθεσε το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η μελέτη επικεντρώνεται στην προστασία του μνημείου, στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, στη δομική αποκατάστασή του, καθώς και στην αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του, προκειμένου οι σύγχρονοι επισκέπτες να μπορέσουν να κατανοήσουν την αρχική μορφή και λειτουργία του. Η πρώτη φάση αποκατάστασής του πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτηθεί με 5.000.000 ευρώ και να υλοποιηθεί το διάστημα 2014-2015. Σ’ αυτή τη φάση θα αποκατασταθούν οι περίτεχνοι αναλημματικοί τοίχοι του θεάτρου και των παρόδων, η ορχήστρα και οι πέντε πρώτες σειρές εδωλίων. Οπως είπε χθες ο αρχιτέκτονας – μηχανικός Γουλιέλμος Ορεστίδης, που εκπόνησε τη μελέτη, «αρχικά θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 700 και στη συνέχεια 2.000 θεατές».

Για να προχωρήσει το έργο, έδωσαν τα χέρια κι ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν αρμονικά, όπως όλοι τόνισαν, διαφορετικοί άνθρωποι. «Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν θα μπορούσαν να εκταμιευθούν αν δεν υπήρχαν πόροι μικρότεροι ώστε να ετοιμαστούν οι μελέτες. Αυτή είναι η συνεισφορά του «Διαζώματος» στο ΥΠΠΟ. Μπορεί να διαχειριστεί χρήματα με διαφάνεια και να τα διαθέσει με ευέλικτους μηχανισμούς», είπε η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη. Ετσι, όταν πήγε στο γραφείο της ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης για να της θέσει το ζήτημα του αρχαίου θεάτρου και της μελέτης του έργου, καθώς είχε εξασφαλίσει από το Ιδρυμα «Νιάρχος» -διά στόματος Αντρέα Δρακόπουλου- το ποσό της μελέτης, η κ. Μενδώνη δεν δίστασε καθόλου. «Του είπα ότι ο Σταύρος Μπένος είναι μονόδρομος. Του τηλεφωνήσαμε και ήρθε επί τόπου». Και θύμισε χαμογελώντας ότι και τα γραφεία τού «Διαζώματος» βρίσκονται στην Μπουμπουλίνας. «Αν πηγαίναμε με τη λογική του Δημοσίου, τώρα θα ολοκληρωνόταν η μελέτη και θα κόστιζε περισσότερο από τα χρήματα που μας διέθεσε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»». Σχετικά πάντως με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο, η κ. Μενδώνη το χαρακτήρισε «εξαιρετικά ταλαιπωρημένο. Μοιάζει ετοιμόρροπο. Η Σπάρτη χτίστηκε κυριολεκτικά πάνω στην αρχαία πόλη. Τμήματα και υλικά του θεάτρου αποκολλήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε παρακείμενες οικοδομές και κατασκευές».

Η μελέτη παρουσιάζει αναλυτικά την τρέχουσα παθογένεια του μνημείου και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά του, ενώ με την τεκμηρίωση προέκυψαν νέα στοιχεία για την αρχική μορφή και κατασκευή του, τα οποία δεν ήταν γνωστά. Για παράδειγμα, η ύπαρξη και τρίτου διαζώματος. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποκαταστήσουμε ένα ιστορικό κενό, μια ιστορική αδικία: την οφειλόμενη φροντίδα σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που με τον ιδιαίτερο πολιτισμό της συγκλονίζει ακόμα και σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Σήμερα της προσφέρουμε το δικό μας “αντίδωρο”. Το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και το “Διάζωμα” αναλάβαμε από κοινού την ωραία περιπέτεια της αποκατάστασης ενός μοναδικού μνημείου, του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω τη σημαντική και καταλυτική συμβολή του τέως υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στο όλο εγχείρημα», είπε ο Σταύρος Μπένος. Και τόνισε ότι η ένταξη των μνημείων στη ζωή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σε αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν τουριστικές πολιτιστικές διαδρομές, είναι το ζητούμενο για το μέλλον.

Η δεύτερη φάση αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης -κόστους περίπου 20.000.000 ευρώ- θα ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης της Πελοποννήσου στο πρότυπο των πολιτιστικών διαδρομών της Ηπείρου, που διοργανώνει το «Διάζωμα», όπως είπε ο πρόεδρός του. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές του σπουδαίου έργου που υλοποιεί το “Διάζωμα” στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

Με το ποσό των 100.000 ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα συνεχιστεί η ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο. Οπως είπε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, εξασφαλίστηκε αντίστοιχο ποσό και για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Γυθείου. Επίσης αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης χαρακτηρίζοντάς το «μια μεγάλη προσδοκία. Μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη μελέτης για το τρέχον έτος, ώστε μια προσδοκία δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα. Η ενοποίηση των πολιτιστικών χώρων είναι προτεραιότητα για την περιφέρεια Πελοποννήσου».


No comments:

Post a Comment