ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, October 11, 2012

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται διημερίδα με θέμα το αγαπημένο όργανο του ελληνικού μουσικού τοπίου, το μπουζούκι, και τη συμβολή του στο Λαϊκό Τραγούδι.
Κύριο αίτημα της διημερίδας είναι η κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ενώ θα κλείσει με συναυλία από το μουσικό σύνολο μπουζουκιών «Οι Επόμενοι».
Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, κατασκευαστές λαϊκών οργάνων αλλά και παλιοί και νέοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεχωριστό καλλιτεχνικό και θεωρητικό γεγονός, ανοιχτό για το ευρύ κοινό.
Η διημερίδα θα πλαισιωθεί με έκθεση οργάνων που ανήκαν σε μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές της λαϊκής μουσικής -Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Ζαμπέτα, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Θόδωρου Πολυκανδριώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιάννη Τατασόπουλου, Γιάννη Σταματίου - Σπόρος, Δημήτρη Στεργίου - Μπέμπη, το τζουρά του Γιώργου Μουφλουζέλη και το πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη.
Παράλληλα, θα πλαισιωθεί με έκθεση ντοκουμέντων και προβολές.
Αφορμή για τη διημερίδα υπήρξε η πρωτοβουλία του σολίστα Θανάση Πολυκανδριώτη για την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης οργάνου, όπου μετά από εκατοντάδες άκαρπες επιστολές και συναντήσεις με υπουργούς, γενικούς γραμματείς πολιτισμού και Παιδείας για το μπουζούκι, δεκάδες καλλιτέχνες του μπουζουκιού, των παραδοσιακών οργάνων, του ελληνικού τραγουδιού και της δημόσιας ζωής συνυπογράφουν ένα συλλογικό κείμενο με το οποίο υποστηρίζεται το αίτημα.
Μετά τη διημερίδα θα ακολουθήσουν και άλλες, πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες θα φωτίσουν διάφορες πτυχές της γέννησης, πορείας και εξέλιξης του μπουζουκιού, ενός οργάνου που οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαιότητα.
Οι βασικοί ομιλητές της διημερίδας είναι: Θωμάς Αποστολόπουλος - Eπίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κουνάδης - ερευνητής - συγγραφέας, Γιώργος Τσάμπρας -δημοσιογράφος, Γιώργος Κοντογιάννης - δημοσιογράφος - εκδότης του περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι, Δημήτρης Μανιάτης - δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Ασωνίτης - συγγραφέας, Δημήτρης Σταθακόπουλος - Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου - Μουσικολόγος, Κώστας Μπαλαχούτης - δημοσιογράφος.

No comments:

Post a Comment