ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, October 10, 2012

Επετειακό πρόγραμμα από 25 έως 28 Οκτωβρίου




Αφιερωμένο στην τριπλή επέτειο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, είναι το πρόγραμμα της ΕΤ3 από τις 25 έως και τις 28 Οκτωβρίου 2012, με την προβολή ειδικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης, ενημερωτικών εκπομπών προσαρμοσμένων στο κλίμα των ημερών, σπουδαίων ταινιών του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου και συναυλιών αγαπημένων δημιουργών.
Με αφορμή το σχεδιασμό του επετειακού προγράμματος, στο οποίο δίνεται βαρύτητα στον «Αιώνα της Θεσσαλονίκης», ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας επισημαίνει: «Με το ειδικό πρόγραμμα κορυφώνεται η παρουσίαση ενός σημαντικού έργου που αφορά στη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ και αφιερωμάτων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, γίνονται ανάλογες παραγωγές για ιστορικά μέρη της Βόρειας Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες. Η εξειδίκευση της ΕΤ3 στο ιστορικό ντοκιμαντέρ με τη συνδρομή κορυφαίων στελεχών του καναλιού, αλλά και ανθρώπων του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου σίγουρα θα οδηγήσει και σε νέες σειρές παραγωγών που στηρίζουν την Ιστορική Μνήμη και διασώζουν μοναδικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα».
Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, στις 8:30, με τη σειρά «Ιστορικές διαδρομές» σε σκηνοθεσία Ζήνωνα Ράμμου και το επεισόδιο με τίτλο «Θεσσαλονίκη, η Ανατολική Πύλη της Ευρώπης». Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι ο Ιάκωβος Μιχαλίδης. Για περισσότερο από 2.300 χρόνια βασιλεύει ακλόνητη στο μυχό του Θερμαϊκού η Θεσσαλονίκη. Η Βυζαντινή πόλη του Αγίου Δημητρίου εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο κέντρο Πολιτισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου και οικονομίας, που ακτινοβολεί και δραστηριοποιείται σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και τις παρευξείνιες χώρες.
Στις 9:00, ακολουθεί το δίωρο κινηματογραφημένο ντοκιμαντέρ «Η Θεσσαλονίκη στον 20ο Αιώνα», το οποίο αναφέρεται στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ο αιώνα, βασισμένο σε κινηματογραφικά αρχεία και ντοκουμέντα. Έτσι, ο τηλεθεατής παρακολουθεί με βάση το κείμενο του Χρίστου Ζαφείρη, ανάγλυφα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη της πόλης και διαμόρφωσαν τη δυναμική της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997 και έκτοτε θεωρείται κλασικό, καθώς συγκέντρωσε όλα τα γνωστά έως τότε κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Ψαρρά. 
Στις 12:50 θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς «Εκατογραφία» με τον τίτλο «Σχολεία – Α΄ μέρος» με τον Πάνο Θεοδωρίδη και το Βασίλη Κεχαγιά. Από τα τέλη  του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου ένα μεγάλο μέρος της σχολικής παιδείας της Θεσσαλονίκης παρέχεται από εκπαιδευτήρια ξένων αποστολών. Έτσι, το γαλλικό Δελασάλ, η Γερμανική Σχολή, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή κοντά στην εβραϊκή Αλλιάνς αποτελούν ένα είδος εκπαιδευτικής «εμπροσθοφυλακής». Μετά την απελευθέρωση κηρύσσεται υποχρεωτική η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία, συγχρόνως με την ίδρυση των πρώτων, αμιγώς ελληνικών, Γυμνασίων. Στην περιοχή του κέντρου δεν αποτελούν απλώς παρόχους παιδείας, αλλά και αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα. 
Στις 17:30 θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Μικρά Κομμάτια Ιστορίας» της ΕΤ3 με σπάνια ντοκουμέντα από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο αιώνα. 
Στις 18:00 ακολουθεί το ντοκιμαντέρ της σειράς προσωπογραφιών του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» με τον τίτλο: «Ντίνος Χριστιανόπουλος- Θεμέλιος Θεσσαλονίκης Λίθος». Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Αθηνά Κρικέλη, παρακολουθεί την Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ο αιώνα μέσα από τα μάτια και το έργο του ποιητή. Ακολουθεί τα βήματά του στα στενά της πόλης, όπου έζησε και μεγαλούργησε. 
Στις 20:00 προβάλλεται η ελληνική ταινία «Η Αυγή του θριάμβου» (παραγωγής 1960) του Φίλιππου Φυλακτού με τους Γιώργο Φούντα, Έφη Οικονόμου. Στην κατεχόμενη Ελλάδα με την Αντίσταση επανέρχεται η ελευθερία  μετά από θυσίες και εκτελέσεις. Πρόκειται για ένα άμεσο και συγκινητικό πολεμικό δράμα. 
Στις 22:55, στο τακτικό καθημερινό ραντεβού της με τους τηλεθεατές έρχεται η «Εκατογραφία» με τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά για να παρουσιάσει μία ιδιότυπη γεωγραφία γεγονότων, προσώπων και τόπων μνήμης της Θεσσαλονίκης. 
Στις 23:00, τα «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη είναι αφιερωμένα στους «Ήρωες», ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. 
Την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: 
Στις 7:00, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Άγιος Δημήτριος» και στις 7:30 ακολουθεί η απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και δοξολογίας από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. 
Στις 11:30, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Οι μεγάλες μεταμορφώσεις- Όψεις της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Χρίστου Ζαφείρη και σκηνοθεσία Γιάννη Κουιτζόγλου. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει παραστατικά τις θεμελιώδεις θετικές μεταμορφώσεις που σημειώθηκαν στην πόλη στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, όπως η πληθυσμιακή, μετά τη φυγή των μουσουλμάνων και τον ερχομό των προσφύγων, η εθνολογική, μετά την απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό το 1912, και η πολεοδομική, μετά τη φοβερή πυρκαγιά του 1917 και την εφαρμογή του σχεδίου Εμπράρ.
Στις 12:00, τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 παρουσιάζουν τη «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη κάτω από την πόλη». Ο Νίκος Ασλανίδης και ο φακός της εκπομπής καταγράφουν σπάνιες εικόνες από έναν ολόκληρο κόσμο που βρίσκεται κάτω από τους δρόμους, τους ναούς και τις πολυκατοικίες της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Αρχαίες αγορές, βυζαντινές εκκλησίες, κατακόμβες, μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, ρωμαϊκά υδραγωγεία, αρχαία νεκροταφεία έως και κρύπτες του Μακεδονικού Αγώνα. Παρουσιάζονται πολλά από τα σημαντικά ευρήματα που έρχονται στο φως, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό. 
Στις 14:00, προβάλλεται άλλο ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης», το  «Ταξίδι στις ράγες του χρόνου…Από το τραμ στο μετρό» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Μάρνης Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Βούλας Κωστάκη. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την Ιστορία των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που έχει αφετηρία το τραμ και καταλήγει στο μετρό. 
Στις 15:00, ακολουθεί η ελληνική ταινία «Ο ανακατωσούρας», μία κωμωδία παραγωγής 1976, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τη Γκέλυ Μαυροπούλου και το Νίκο Σταυρίδη, η οποία είναι γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη και έχει ως σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ Τραγουδιού. 
Στις 17:05, το ντοκιμαντέρ από τις προσωπογραφίες του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» με τον τίτλο «Ο Μελίκης της παράδοσης»,σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ. Αναφέρεται στη 40χρονη πορεία του Γιώργη Μελίκη μέσα από τους δρόμους της Λαογραφίας και της Εθνομουσικολογικής παράδοσης.  
Στις 18:00, σε Α΄ προβολή το ντοκιμαντέρ «Από το Μακεδονικό Αγώνα στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», ένα ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σε σενάριο Σοφίας Σωτηρίου και σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά. Καταγράφει τα γεγονότα από το 1901 έως το 1912 και τον Αγώνα που έδωσε ο ελληνισμός στη Μακεδονία για να σωθεί από τον κίνδυνο του εκβουλγαρισμού που τον απειλούσε. Η επιτυχής έκβαση του αγώνα αυτού οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. 
Στις 19:00, προβάλλεται η ελληνική ταινία «Αγάπη και θύελλα» (παραγωγής 1961) του Σωκράτη Καψάσκη σε σενάριο Νίκου Φώσκολου. Πρωταγωνιστούν οι Ξένια Καλογεροπούλου και Γιάννης Φέρτης. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου δύο στενοί φίλοι επιστρέφουν με άδεια και συγκρούονται, επειδή διεκδικούν την ίδια γυναίκα. Όμως, η ίδια η Ιστορία θα τους επαναφέρει. Πρωτογενώς ερωτικό μελόδραμα, στο οποίο συνεχώς η μυθοπλασία διαβρώνεται από την έννοια της συλλογικής ιστορικής ευθύνης και του καθήκοντος προς την πατρίδα.
Στις 21:00, σε Α’ προβολή η προσωπογραφία με τον τίτλο «Σταύρος Κουγιουμτζής  "Μια καληνύχτα πες μου"», ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης» σε σενάριο-αφήγηση Κώστα Μπλιάτκα και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου. Ο μελαγχολικός μελωδός της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Επταπύργιο. Μικρασιάτης στην καταγωγή που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που τόσο αγαπούσε. Το ντοκιμαντέρ προβάλλει τη διαδρομή της πορείας του στο ελληνικό τραγούδι. Γνωστοί συνθέτες, μουσικοί, λογοτέχνες αλλά και η αδελφή του μιλούν για το έργο του αλλά και για την προσωπικότητά του. 
Στις 22:55, προβάλλεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της «Εκατογραφίας» στα «Σχολεία». Μετά την ιδρυτική ομοβροντία των πρώτων Γυμνασίων, ακολούθησε η εμπνευσμένη κίνηση του πανεπιστημιακού και δημοτικιστή Αλέξανδρου Δελμούζου, να ιδρύσει το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Ένα πραγματικά πρότυπο σχολείο για όλη την Ελλάδα, με το έργο του να αφήνει το στίγμα του όχι μόνο στον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά και με τη μετέπειτα σημαντική κοινωνική παρουσία των αποφοίτων του. Όπως, άλλωστε, έντονο κοινωνικό στίγμα έχουν αφήσει και οι απόφοιτοι του ιστορικού Ε’  Γυμνασίου. 
Στις 23:00, η ΕΤ3 συνεχίζει...μελωδικά με την προβολή της συναυλίας του Διονύση Σαββόπουλου που μαγνητοσκόπησε στο Λόφο της Σάνης τον Αύγουστο του 2012. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός σε μία μουσική παράσταση με τίτλο «Ο πολιτευτής, μουσικοπολιτικά και άλλα», παρέα με τρεις δεξιοτέχνες και μουσικούς. Με 27 σπουδαία τραγούδια στις αποσκευές του. Τραγούδια πολιτικά, όπως «Η Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» και οι «Κωλοέλληνες», που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή, ξεπέρασαν το χρόνο και επανέρχονται επίκαιρα και το ίδιο αιχμηρά, αλλά και αποτυπώσεις της τρυφερής ψυχής του τροβαδούρου, όπως η «Θαλασσογραφία» και το «Καλοκαίρι». 
Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, τη μουσική σκυτάλη από το Διονύση Τσιτσάνη Σαββόπουλο, παίρνει ο Βασίλης Τσιτσάνης και συγκεκριμένα «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» ένα ντοκιμαντέρ-προσωπογραφία της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» που αφηγείται τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε τροφός και μούσα του Τιτσάνη. Το ντοκιμαντέρ με παλαιά και νεότερα, άγνωστα στοιχεία και συνεντεύξεις, καταγράφει τη διαδρομή του λαϊκού συνθέτη στα σοκάκια και μέσα στην ψυχή της. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και η σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη. 
Ακολουθεί στη μία το ντοκιμαντέρ «Εζήτησα να ξυπνήσω ψυχές» της σειράς του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» για τις ιστορικές στιγμές της παιδείας. Είναι το «κύκνειο άσμα» του αείμνηστου παιδαγωγού Χρίστου Τσολάκη, καθώς ο ίδιος αφηγείται στον φακό της ΕΤ3, στην τελευταία του τηλεοπτική παρουσία, γεγονότα που αφορούν την παιδεία. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Θωμά Σιώμου και η σκηνοθεσία του Κώστα Κουμαρίδη. 
Στις 2 τα ξημερώματα ακολουθεί το μουσικό πρόγραμμα «Κούκλα μου από τη Θεσσαλονίκη». Η ορχήστρα του βάρδου Αγάθωνα Ιακωβίδη μας κρατά συντροφιά με τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη. 
Στις 3:30 τα ξημερώματα μεταδίδεται η ειδική εκπομπή των «Ανιχνεύσεων» με τον Παντελή Σαββίδη με θέμα «2012- Γενέθλια της πόλης- παρόν – παρελθόν και μέλλον». 

No comments:

Post a Comment