Αφιερωμένο στην τριπλή επέτειο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, είναι το πρόγραμμα της ΕΤ3 από τις 25 έως και τις 28 Οκτωβρίου 2012, με την προβολή ειδικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης, ενημερωτικών εκπομπών προσαρμοσμένων στο κλίμα των ημερών, σπουδαίων ταινιών του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου και συναυλιών αγαπημένων δημιουργών.
Με αφορμή το σχεδιασμό του επετειακού προγράμματος, στο οποίο δίνεται βαρύτητα στον «Αιώνα της Θεσσαλονίκης», ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας επισημαίνει: «Με το ειδικό πρόγραμμα κορυφώνεται η παρουσίαση ενός σημαντικού έργου που αφορά στη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ και αφιερωμάτων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, γίνονται ανάλογες παραγωγές για ιστορικά μέρη της Βόρειας Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες. Η εξειδίκευση της ΕΤ3 στο ιστορικό ντοκιμαντέρ με τη συνδρομή κορυφαίων στελεχών του καναλιού, αλλά και ανθρώπων του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου σίγουρα θα οδηγήσει και σε νέες σειρές παραγωγών που στηρίζουν την Ιστορική Μνήμη και διασώζουν μοναδικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα».
Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, στις 8:30, με τη σειρά «Ιστορικές διαδρομές» σε σκηνοθεσία Ζήνωνα Ράμμου και το επεισόδιο με τίτλο «Θεσσαλονίκη, η Ανατολική Πύλη της Ευρώπης». Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι ο Ιάκωβος Μιχαλίδης. Για περισσότερο από 2.300 χρόνια βασιλεύει ακλόνητη στο μυχό του Θερμαϊκού η Θεσσαλονίκη. Η Βυζαντινή πόλη του Αγίου Δημητρίου εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο κέντρο Πολιτισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου και οικονομίας, που ακτινοβολεί και δραστηριοποιείται σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και τις παρευξείνιες χώρες.
Στις 9:00, ακολουθεί το δίωρο κινηματογραφημένο ντοκιμαντέρ «Η Θεσσαλονίκη στον 20ο Αιώνα», το οποίο αναφέρεται στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ο αιώνα, βασισμένο σε κινηματογραφικά αρχεία και ντοκουμέντα. Έτσι, ο τηλεθεατής παρακολουθεί με βάση το κείμενο του Χρίστου Ζαφείρη, ανάγλυφα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη της πόλης και διαμόρφωσαν τη δυναμική της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997 και έκτοτε θεωρείται κλασικό, καθώς συγκέντρωσε όλα τα γνωστά έως τότε κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Ψαρρά.
Στις 12:50 θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς «Εκατογραφία» με τον τίτλο «Σχολεία – Α΄ μέρος» με τον Πάνο Θεοδωρίδη και το Βασίλη Κεχαγιά. Από τα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου ένα μεγάλο μέρος της σχολικής παιδείας της Θεσσαλονίκης παρέχεται από εκπαιδευτήρια ξένων αποστολών. Έτσι, το γαλλικό Δελασάλ, η Γερμανική Σχολή, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή κοντά στην εβραϊκή Αλλιάνς αποτελούν ένα είδος εκπαιδευτικής «εμπροσθοφυλακής». Μετά την απελευθέρωση κηρύσσεται υποχρεωτική η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία, συγχρόνως με την ίδρυση των πρώτων, αμιγώς ελληνικών, Γυμνασίων. Στην περιοχή του κέντρου δεν αποτελούν απλώς παρόχους παιδείας, αλλά και αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα.
Στις 17:30 θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Μικρά Κομμάτια Ιστορίας» της ΕΤ3 με σπάνια ντοκουμέντα από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο αιώνα.
Στις 18:00 ακολουθεί το ντοκιμαντέρ της σειράς προσωπογραφιών του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» με τον τίτλο: «Ντίνος Χριστιανόπουλος- Θεμέλιος Θεσσαλονίκης Λίθος». Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Αθηνά Κρικέλη, παρακολουθεί την Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ο αιώνα μέσα από τα μάτια και το έργο του ποιητή. Ακολουθεί τα βήματά του στα στενά της πόλης, όπου έζησε και μεγαλούργησε.
Στις 19:00 το ντοκιμαντέρ «Εζήτησα να ξυπνήσω ψυχές» της σειράς του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» για τις ιστορικές στιγμές της παιδείας. Είναι το «κύκνειο άσμα» του αείμνηστου παιδαγωγού Χρίστου Τσολάκη, καθώς ο ίδιος αφηγείται στον φακό της ΕΤ3, στην τελευταία του τηλεοπτική παρουσία, γεγονότα που αφορούν την παιδεία. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Θωμά Σιώμου και η σκηνοθεσία του Κώστα Κουμαρίδη.
Στις 20:00 προβάλλεται η ελληνική ταινία «Η Αυγή του θριάμβου» (παραγωγής 1960) του Φίλιππου Φυλακτού με τους Γιώργο Φούντα, Έφη Οικονόμου. Στην κατεχόμενη Ελλάδα με την Αντίσταση επανέρχεται η ελευθερία μετά από θυσίες και εκτελέσεις. Πρόκειται για ένα άμεσο και συγκινητικό πολεμικό δράμα.
Στις 22:55, στο τακτικό καθημερινό ραντεβού της με τους τηλεθεατές έρχεται η «Εκατογραφία» με τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά για να παρουσιάσει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα Σχολεία.
Στις 23:00, τα «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη είναι αφιερωμένα στους «Ήρωες», ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
Την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Στις 6:45 με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλη, στην ανατολή του ήλιου θα ακουσθούν κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης με ταυτόχρονη συμβολική κωδωνοκρουσία και σε άλλες Μητροπόλεις. Η δράση αυτή έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, αφού το πρώτο φως της επετειακής ημέρας συνοδεύεται από τους ήχους των καμπάνων, προαιώνια σύμβολα της ορθόδοξης πίστης και των μεγάλων στιγμών της απελευθέρωσης του έθνους. Η ΕΤ3 σε απευθείας σύνδεση με ναούς μεταφέρει την ατμόσφαιρα στον τηλεθεατή.
Στις 7:00, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 «Άγιος Δημήτριος» και στις 7:30 ακολουθεί η απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και δοξολογίας από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.
Στις 11:30, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Οι μεγάλες μεταμορφώσεις- Όψεις της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα» σε έρευνα-σενάριο Χρίστου Ζαφείρη και σκηνοθεσία Γιάννη Κουιτζόγλου. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει παραστατικά τις θεμελιώδεις θετικές μεταμορφώσεις που σημειώθηκαν στην πόλη στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, όπως η πληθυσμιακή, μετά τη φυγή των μουσουλμάνων και τον ερχομό των προσφύγων, η εθνολογική, μετά την απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό το 1912, και η πολεοδομική, μετά τη φοβερή πυρκαγιά του 1917 και την εφαρμογή του σχεδίου Εμπράρ. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Αλεξίας Τζιώνα, ενώ το μοντάζ επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ζουγγαρέλης.
Στις 12:00, η ΕΤ3 σε απευθείας σύνδεση με το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης μεταδίδει τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων σχετικά με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που έχουν συγκεντρωθεί από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα. Για πρώτη φορά το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπογράφηκε η παράδοση της Θεσσαλονίκης αξιοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στις 14:00, προβάλλεται άλλο ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης», το «Ταξίδι στις ράγες του χρόνου…Από το τραμ στο μετρό» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Μάρνης Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Βούλας Κωστάκη. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την Ιστορία των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που έχει αφετηρία το τραμ και καταλήγει στο μετρό.
Στις 15:00, ακολουθεί η ελληνική ταινία «Ο ανακατωσούρας», μία κωμωδία παραγωγής 1976, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τη Γκέλυ Μαυροπούλου και το Νίκο Σταυρίδη, η οποία είναι γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη και έχει ως σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ Τραγουδιού.
Στις 17:05, το ντοκιμαντέρ από τις προσωπογραφίες του «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» με τον τίτλο «Ο Μελίκης της παράδοσης»,σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ. Αναφέρεται στη 40χρονη πορεία του Γιώργη Μελίκη μέσα από τους δρόμους της Λαογραφίας και της Εθνομουσικολογικής παράδοσης.
Στις 18:00, σε Α΄ προβολή το ντοκιμαντέρ «Από το Μακεδονικό Αγώνα στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», ένα ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σε σενάριο Σοφίας Σωτηρίου και σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά. Καταγράφει τα γεγονότα από το 1901 έως το 1912 και τον Αγώνα που έδωσε ο ελληνισμός στη Μακεδονία για να σωθεί από τον κίνδυνο του εκβουλγαρισμού που τον απειλούσε. Η επιτυχής έκβαση του αγώνα αυτού οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Στις 19:00, προβάλλεται η ελληνική ταινία «Αγάπη και θύελλα» (παραγωγής 1961) του Σωκράτη Καψάσκη σε σενάριο Νίκου Φώσκολου. Πρωταγωνιστούν οι Ξένια Καλογεροπούλου και Γιάννης Φέρτης. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου δύο στενοί φίλοι επιστρέφουν με άδεια και συγκρούονται, επειδή διεκδικούν την ίδια γυναίκα. Όμως, η ίδια η Ιστορία θα τους επαναφέρει. Πρωτογενώς ερωτικό μελόδραμα, στο οποίο συνεχώς η μυθοπλασία διαβρώνεται από την έννοια της συλλογικής ιστορικής ευθύνης και του καθήκοντος προς την πατρίδα.
Στις 21:00, σε Α’ προβολή η προσωπογραφία με τον τίτλο «Σταύρος Κουγιουμτζής "Μια καληνύχτα πες μου"», ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ της σειράς «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης» σε σενάριο-αφήγηση Κώστα Μπλιάτκα και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου. Ο μελαγχολικός μελωδός της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Επταπύργιο. Μικρασιάτης στην καταγωγή που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που τόσο αγαπούσε. Το ντοκιμαντέρ προβάλλει τη διαδρομή της πορείας του στο ελληνικό τραγούδι. Γνωστοί συνθέτες, μουσικοί, λογοτέχνες αλλά και η αδελφή του μιλούν για το έργο του αλλά και για την προσωπικότητά του. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Αλεξίας Τζιώνα.
Στις 22:55, προβάλλεται το αφιέρωμα της «Εκατογραφίας» στον
«Προπολεμικό Τύπο». Τη στιγμή που ο Τύπος της Θεσσαλονίκης απευθύνεται κυρίως στον εβραϊκό και στον οθωμανικό πληθυσμό της, εμφανίζονται και οι πρώτες ελληνόφωνες εφημερίδες, λίγο πριν την απελευθέρωση της πόλης. Η «Αλήθεια» και αργότερα «Νέα Αλήθεια», η «Εφημερίς των Βαλκανίων» και η «Μακεδονία», με μπροστάρηδες τους Κούσκουρα, Καστρινό και Βελλίδη αποτελούν το προανάκρουσμα και τις σημαντικότερες παρουσίες της εκδοτικής έκρηξης που ακολούθησε ως την Κατοχή. Το σχετικό τοπίο πρόλαβε να συμπληρώσει με την παρουσία του ο «Ελληνικός Βορράς» του Λεβαντή.
«Προπολεμικό Τύπο». Τη στιγμή που ο Τύπος της Θεσσαλονίκης απευθύνεται κυρίως στον εβραϊκό και στον οθωμανικό πληθυσμό της, εμφανίζονται και οι πρώτες ελληνόφωνες εφημερίδες, λίγο πριν την απελευθέρωση της πόλης. Η «Αλήθεια» και αργότερα «Νέα Αλήθεια», η «Εφημερίς των Βαλκανίων» και η «Μακεδονία», με μπροστάρηδες τους Κούσκουρα, Καστρινό και Βελλίδη αποτελούν το προανάκρουσμα και τις σημαντικότερες παρουσίες της εκδοτικής έκρηξης που ακολούθησε ως την Κατοχή. Το σχετικό τοπίο πρόλαβε να συμπληρώσει με την παρουσία του ο «Ελληνικός Βορράς» του Λεβαντή.
Στις 23:00, η ΕΤ3 συνεχίζει...μελωδικά με την προβολή της συναυλίας του Διονύση Σαββόπουλου που μαγνητοσκόπησε στο Λόφο της Σάνης τον Αύγουστο του 2012. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός σε μία μουσική παράσταση με τίτλο «Ο πολιτευτής, μουσικοπολιτικά και άλλα», παρέα με τρεις δεξιοτέχνες και μουσικούς. Με 27 σπουδαία τραγούδια στις αποσκευές του. Τραγούδια πολιτικά, όπως «Η Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» και οι «Κωλοέλληνες», που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή, ξεπέρασαν το χρόνο και επανέρχονται επίκαιρα και το ίδιο αιχμηρά, αλλά και αποτυπώσεις της τρυφερής ψυχής του τροβαδούρου, όπως η «Θαλασσογραφία» και το «Καλοκαίρι».
Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Τσιτσάνης και συγκεκριμένα «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» ένα ντοκιμαντέρ-προσωπογραφία της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» που αφηγείται τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε τροφός και μούσα του Τιτσάνη. Το ντοκιμαντέρ με παλαιά και νεότερα, άγνωστα στοιχεία και συνεντεύξεις, καταγράφει τη διαδρομή του λαϊκού συνθέτη στα σοκάκια και μέσα στην ψυχή της. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και η σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη.
Στις 2 τα ξημερώματα, μεταδίδεται η ειδική εκπομπή των «Ανιχνεύσεων» με τον Παντελή Σαββίδη με θέμα «2012- Γενέθλια της πόλης- παρόν – παρελθόν και μέλλον».
Το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, το πρόγραμμα της ΕΤ3 είναι το ακόλουθο:
Στις 7:30, τα «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Έπος 1940- Το Ύψωμα 721».
Στις 8:30, η «Θεσσαλονίκη της Νοσταλγίας μας», το δραματοποιημένο ηθογραφικό ντοκιμαντέρ με το Θανάση Βέγγο, την Κάτια Δανδουλάκη και την Κάκια Ιγερινού αναφέρεται στην απελευθέρωση της πόλης.
Στις 9:00, η «Δεύτερη Ανάγνωση» με το Δημήτρη Παπαγρηγορίου, ακολουθώντας το εορταστικό πνεύμα των ημερών συνδέεται απευθείας με δρόμους της Θεσσαλονίκης, παρακολουθεί και μεταδίδει τα δρώμενα.
Στις 12:00, το «Άξιον Εστί» με το Βασίλη Βασιλικό παρουσιάζει ένα «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης» με βιβλία και θέματα που αναφέρονται σε αυτή. Ο καθηγητής του Α.Π.Θ και συγγραφέας Γιώργος Αναστασιάδης ερευνά τα μεγάλα γεγονότα του αιώνα, όπως προβλήθηκαν μέσα από τον ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο Τύπο της εποχής, καθώς και τις πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα βιβλία «Θεσσαλονίκη 1912-2012. Μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου» και «Παλίμψηστο του αίματος». Η συγγραφέας Έλενα Χουζούρη αναλύει τη λογοτεχνική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης με αναφορές στο έργο σημαντικών Θεσσαλονικέων λογοτεχνών και στον τρόπο που αυτοί αποτύπωσαν την πόλη τους, με αφορμή το βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου». Ο καθηγητής Βαγγέλης Πρόντζας αναφέρεται στην εμπορική και οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Σβορώνου «Το εμπόριο της Θεσσαλονίκης τον 18ο αιώνα». Η συγγραφέας Ρένα Μόλχο στα βιβλία της «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» και «Οι αναμνήσεις του γιατρού Μ.Γιοέλ» ανιχνεύει την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και την κοινωνική αλλαγή στην πόλη την αυγή του 20ου αιώνα.
Στις 14:00, μεταδίδεται σε επανάληψη το ωριαίο ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα «Σταύρος Κουγιουμτζής – Μια καληνύχτα πες μου».
Στις 17:05, τα «Μικρά Κομμάτια Ιστορίας» συνεχίζουν το νοσταλγικό τους ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του περασμένου αιώνα.
Ακολουθεί στις 17:30 η εκπομπή «Balkan Express» με το αφιέρωμα στη «Μητρόπολη των Βαλκανίων», τη Θεσσαλονίκη.
Στις 19:30, η ελληνική πολεμική ταινία «Η προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη σε σενάριο του ίδιου και του Άρη Αλεξάνδρου με τους Πέτρο Φυσσούν, Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Μυράτ, Έλλη Φωτίου, Ζωρζ Σαρρή κά. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Δρ. Ράινχαρτ Στόκμαν αφηγείται στην αστυνομία την ιστορία, που αρχίζει στην διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ένας Γερμανός αξιωματικός, που μένει στο σπίτι ενός καθηγητή ερωτεύεται την ανιψιά του, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι Εβραία. Το ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί όταν ο Γερμανός μαθαίνει την αλήθεια.Παραδίδει τη γυναίκα στην Γκεστάπο και μετατίθεται στο ανατολικό μέτωπο. Όταν μετά την κατάρρευση του μετώπου επιστρέφει στο Βερολίνο πληροφορείται ότι η γυναίκα που αγάπησε είναι νεκρή και αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του…
Στις 21:00, στο πλαίσιο του «Ατέλειωτου Κοντσέρτου» μεταδίδεται η συναυλία «Σωκράτης Μάλαμας – Θέρμης Δρώμενα 2012». Την ωριαία συναυλία μαγνητοσκόπησε η ΕΤ3 το Σεπτέμβριο του 2012. Ο Σωκράτης Μάλαμας αναμειγνύει δημιουργικά δικά του τραγούδια με εκείνα που ο ίδιος αγαπάει και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα «εφ’ όλης της ύλης». Η τηλεοπτική σκηνοθεσία είναι της Κυριακής Μάλαμα.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται κινηματογραφικά, με τη μετάδοση, στις 23:00, της πολεμικής δραματικής περιπέτειας «Οι ήρωες του Τέλεμαρκ» με τους Κερκ Ντάγκλας, Ρίτσαρντ Χάρρις και Ούλα Γιάκομπσον. Σύμφωνα με την υπόθεση, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στα νορβηγικά φιόρδ οι Γερμανοί έχουν σκοπό να παράγουν το αποκαλούμενο «βαρύ νερό», ένα συστατικό, το οποίο θα τους βοηθήσει να κατασκευάσουν μία ατομική βόμβα. Μία ομάδα αντιστασιακών κινητοποιείται για να αποτρέψει αυτή την προσπάθεια. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Δερμεντζόγλου, ο οποίος θα αναφερθεί σε όλες τις αντιπολεμικές ταινίες που επιλέχθηκαν να προβληθούν κατά το επετειακό πρόγραμμα της 28ης Οκτωβρίου.
Στη 1:30 τα «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο.
Στις 2:30 «Η ρεμπέτικη ιστορία» - «Τα ρεμπέτικα για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο και την ξενιτιά». Με την κήρυξη του πολέμου ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον εισβολέα, όχι μόνο με τα όπλα, αλλά με κάθε μέσο, όπως το σατιρικό τραγούδι. Οι τηλεθεατές θα απολαύσουν αντιμουσολινικά ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν σε δίσκους γραμμοφώνου, αλλά έμειναν στην αφάνεια, αφού τα ρεμπέτικα τότε βρίσκονταν «υπό διωγμό».Τέτοια τραγούδια είναι «Το όνειρο του Μπενίτο», το «Άκου Ντούτσε μου τα νέα» κά. Στα τραγούδια σχετικά με τον Εμφύλιο ξεχωρίζει μια ζωντανή ηχογράφηση με το Μίκη Θεοδωράκη και το Βασίλη Τσιτσάνη να τραγουδούν «Κάποια μάνα αναστενάζει». Την ιστορική αναδρομή κάνει ο Πάνος Σαββόπουλος, ενώ η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Νίκου Βολωνάκη. Η σκηνοθεσία είναι της Μίκας Ζαχαροπούλου.
Το πρόγραμμα της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου 2012, είναι το εξής:
Στις 7:30, απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας.
Στις 10:30 η «Θεσσαλονίκη της Νοσταλγίας μας», το δραματοποιημένο ηθογραφικό ντοκιμαντέρ με το Θανάση Βέγγο, την Κάτια Δανδουλάκη και την Κάκια Ιγερινού παρουσιάζει το επεισόδιο για τον «Πόλεμο του 1940».
Στις 11:00 η ΕΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση την καθιερωμένη παρέλαση.
Στις 14:00 η πολεμική ταινία αγγλικής παραγωγής (1946) «Ζήτημα ζωής και θανάτου» σε σενάριο-σκηνοθεσία Μάικλ Πάουελ – Έμερικ Πρεσμπέργκερ. Σύμφωνα με το σενάριο, επιστρέφοντας στην Αγγλία μετά από έναν βομβαρδισμό το Μάιο του 1945, ο αεροπόρος Πίτερ Κάρτερ έχει το αεροπλάνο και το αλεξίπτωτό του κατεστραμμένο. Θεωρώντας ότι η αυλαία πέφτει για τον ίδιο, επιχειρεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας με το αεροσκάφος του. Η τύχη όμως του παίζει ένα περίεργο παιχνίδι…
Στις 16:00 μεταδίδεται η συναυλία «100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου» με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη που μαγνητοσκόπησε η ΕΡΤ το Μάιο του 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πνευματική κληρονομιά του Νίκου Γκάτσου παραμένει ζωντανή μέσα από την ποίησή του που ενέπνευσε τους μεγάλους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκι και Σταύρο Ξαρχάκο, αλλά και πολλούς από τη νεότερη γενιά. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παναγιωτόπουλου και η διεύθυνση παραγωγής της Ελευθερίας Καποκάκη.
Στις 18:30 μεταδίδεται σε Α΄ προβολή το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Η Εκατονταετία Ελευθερίας της Λέσβου και της Λήμνου». Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3 σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» έχει ως θέμα την απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου. Το πρώτο από τα δύο μέρη αναφέρεται στην απελευθέρωση-κατάληψη, όπως είναι ο επίσημος πολιτικο-στρατιωτικός όρος - της πρωτεύουσας του νησιού Μυτιλήνης, στις 8 Νοεμβρίου και του Πλωμαρίου, της δεύτερης σε πληθυσμό και εμποροβιομηχανική δραστηριότητα παραλιακής πόλης του νησιού, που ακολούθησε στις 10 Νοεμβρίου. Το δεύτερο μέρος, η ημερομηνία προβολής του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα, αναφέρεται στη μάχη του Κλαπάδου, που έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 1912 και σήμανε την απελευθέρωση του βορειοδυτικού μέρους του νησιού. Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ ταξιδεύει και στη Λήμνο, στο φυσικό λιμάνι της οποίας, το Μούδρο, ναυλοχούσε ο ελληνικός στόλος που με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», είχε αποκλείσει τον τουρκικό στόλο στον Ελλήσποντο, από τον οποίο δεν τολμούσε να βγει στο Αιγαίο. Τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, που ήταν εγκατεστημένος εκεί με το επιτελείο του και το βασικότερο τμήμα του στόλου, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Εθνικού Κομιτάτου, που είχε συγκροτηθεί στη Λέσβο, προκειμένου να τον πείσει να επισπεύσει την απόβασή του στη Λέσβο, ώστε να αποφευχθούν αιματηρά επεισόδια, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να σημειωθούν, λόγω της ανυπομονησίας και του εκνευρισμού που είχε καταλάβει τους κατοίκους του νησιού. Το σενάριο που βασίζεται εν πολλοίς, στο επετειακό λεύκωμα της «Λέσχης Πλωμαρίου», «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», που κυκλοφορεί από τον περασμένο Νοέμβριο, έγραψαν οι Ξενοφών Μαυραγάνης, Αριστείδης Φρυδάς και Νίκος Παπαδέλλης, με τη συμβολή του Νίκου Βολωνάκη, όσον αφορά το μέρος της Λήμνου, η σκηνοθεσία και η αφήγηση είναι του Ανδρέα Σεφτελή, η μουσική επιμέλεια είναι των Νίκου Ανδρίκου και Γιώτη Φρυδά, ενώ αξιοποιήθηκε το αρχείο φωτογραφιών και ντοκουμέντων του Σωματείου «Λέσχη Πλωμαρίου». Στην ιστορική αφήγηση των γεγονότων παρεμβαίνουν σημαντικοί άνθρωποι της πνευματικής Λέσβου όπως οι Στρατής Αναγνώστου, Παναγιώτης Σκορδάς, Μάκης Αξιώτης, Αριστείδης Καλάργαλης, Νικόδημος Παυλόπουλος, ηγούμενος της μονής Λειμώνος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της απελευθέρωσης, Αριστείδης Τσοτρούδης, ιστορικός της Λήμνου, ο φημισμένος «Κεχαγιάς» της Λήμνου Νάσος Κοτσιαναδέλης και οι σεναριογράφοι.
Στις 19:30 ακολουθεί η ελληνική ταινία «Κατάσκοπος Νέλλη» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη και μουσική σύνθεση Γιώργου Κατσαρού, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Φαίδωνα Γεωργίτση, το Δάνη Κατρανίδη, το Ντίνο Ηλιόπουλο και την Καίτη Λαμπροπούλου. Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, στο Βερολίνο του 1936 μία Ελληνίδα φοιτήτρια, η Νέλλη, εγκαταλείπει τις σπουδές της και με τη συνδρομή του Εβραίου Βίλυ Φόστερ κάνει το ντεμπούτο της ως τραγουδίστρια σε καμπαρέ. Γρήγορα γίνεται πασίγνωστη και η φήμη της προσελκύει έναν συνταγματάρχη των Ες-Ες, του Χένριχ, ο οποίος την πολιορκεί στενά. Με την κήρυξη του πολέμου η Νέλλη και ο Βίλυ έρχονται στην Ελλάδα και με την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς περνούν στην Αντίσταση…
Στις 23:00 η πολεμική ταινία αγγλικής παραγωγής (1976) «Ο Αετός πάτησε στη γη» με τους Μάικλ Κέιν, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Ρόμπερτ Ντιβάλ. Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1943, όταν ο Συνταγματάρχης Ραντλ ανακαλύπτει ότι ο Ουίστον Τσόρτσιλ σκοπεύει να περάσει δύο μέρες σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό της Αγγλίας. Ο Ραντλ είναι πεπεισμένος ότι θα έπρεπε να επιχειρήσουν να τον απαγάγουν και ζητά τη βοήθεια του Συνταγματάρχη Στάινερ, ο οποίος είναι καταδικασμένος σε θάνατο και ενός Ιρλανδού, του Λίαμ Ντέβλιν. Μία ομάδα αλεξιπτωτιστών προσγειώνεται στην Αγγλία και είναι έτοιμη για την απαγωγή…
No comments:
Post a Comment